شهید رئیسی ذوب در ولایت بود و الگوی کامل مدیر تراز انقلاب

رئیس مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم به تشریح و تبیین عملکرد و ویژگی های شهید رئیسی پرداخت.

خبرگزاری تسنیم از قم، همزمان با فرارسیدن نخستین سالگرد شهادت مظلومانه رئیس جمهور مردمی، شهید آیت الله سیدابراهیم رئیسی و جمعی از شهدای خدمت، پرونده ای ویژه برای بازخوانی ابعاد شخصیتی، کارنامه و رویکردهای مدیریتی این شهید والامقام تهیه کرده ایم. در همین راستا، گفت وگویی با حجت الاسلام والمسلمین مهدی سلیمانی اردهالی، رئیس مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم انجام داده ایم که در ادامه می خوانید.

تسنیم: ویژگی های شهید آیت الله رئیسی و شهدای خدمت  را چگونه ارزیابی می کنید؟

سلیمانی اردهالی: در ایام سالگرد شهادت شهدای پرواز اردیبهشت 1403 هستیم؛ سانحه ای که در آن، آیت الله شهید سید ابراهیم رئیسی و همراهانشان (شهدای خدمت)، که همگی از خدمتگزاران صادق نظام بودند، به لقاءالله پیوستند. بی تردید، این شهادت یکی از بزرگ ترین نعمت ها و الطاف الهی است که خداوند به بندگان خاص خود عطا می فرماید؛ نعمتی که برتر از آن متصور نیست.

در روایتی از پیامبر گرامی اسلام (ص) آمده است: «فوق کلِّ برٍ برٌّ، حتی یُقتلَ الرجلُ فی سبیل الله»؛ یعنی بالاتر از هر نیکی، نیکی ای هست، تا آنجا که انسان در راه خدا به شهادت برسد و از آن خیر چیزی بالاتر نیست. پیامبر اسلام همچنین فرمودند: تمام بهشتیان به جز شهیدان، پس از ورود به بهشت، آرزو دارند که دوباره به دنیا بازگردند تا کاستی ها و خطاهای خود را جبران کنند و آنگونه که شایسته و مورد رضای خداوند است، زندگی کنند. شهدا هیچ گاه حسرت بازگشت برای جبران گذشته را ندارند؛ بلکه تنها خواسته شان این است که بارها به دنیا بازگردند و هر بار در راه خداوند به شهادت برسند.

آیت الله شهید رئیسی و همراهان ایشان به این مقام والا، عظیم و متعالی نائل شده اند. از خداوند متعال مسئلت داریم که درجات ایشان را متعالی فرماید.

تسنیم: ویژگی های برجسته اخلاقی و ابعاد شخصیتی شهید رئیسی چه بوده است؟

سلیمانی اردهالی: آیت الله شهید رئیسی شخصیتی چندبعدی داشتند که به برخی از این ابعاد برجسته ایشان اشاره می کنیم:

نخست، بُعد علمی ایشان بود؛ که در سطح اجتهاد و عضویت در مجلس خبرگان رهبری قرار داشتند. ایشان از جایگاه علمی بالایی برخوردار بودند.

دوم، بُعد خدمت ایشان است؛ که به همین دلیل نیز عنوان «شهید خدمت» را برازنده ایشان دانسته اند. این خدمت در عرصه های مختلفی ازجمله خدمت به نظام نمود داشت. شهید رئیسی از جوانی، با حکم حضرت امام خمینی (ره)، وارد عرصه قضاوت شدند و سال ها در خدمت نظام جمهوری اسلامی بودند. در ادامه، با حکم مقام معظم رهبری حفظه الله به ریاست قوه قضاییه منصوب شدند؛ بالاترین مقام قضایی کشور، که در آن جایگاه با شجاعت و قاطعیت در برابر مفاسد اقتصادی ایستادند و اقدامات مؤثری در راستای عدالت و مبارزه با فساد انجام دادند.

در نهایت، با رأی ملت ایران، به ریاست جمهوری رسیدند و خدمت به مردم را در بالاترین سطح ادامه دادند؛ جایگاهی که او را رئیس جمهور مردم ساخت.

تسنیم: عملکرد شهید رئیسی در دوران کوتاه ریاست جمهوری ایشان چگونه بود؟

سلیمانی اردهالی: در این زمینه، مسئله ای روشن، بدیهی و مورد اذعان عموم مردم است؛ مردم شریف ایران به خوبی حضور و تأثیر وجودی این مرد مخلص، متواضع و خدمتگزار را لمس کرده اند. شخصیتی که با تمام وجود برای خدمت به مردم می کوشید و شب و روز نمی شناخت. عشق به مردم در رفتار و عملکرد ایشان کاملاً مشهود بود و در مدت کوتاه مسئولیت ریاست جمهوری، اقدامات مؤثر و متعددی را به ثمر رساند.

در حوزه کنترل تورم و گرانیکه همواره از دغدغه های اصلی مردم عزیز ایران بوده و موجب رنج و نارضایتی آنان شده است در همان مدت کوتاه، توفیقات قابل توجهی حاصل شد. همچنین، در بحبوحه همه گیری ویروس کرونا که روزانه جان بیش از 700 نفر از هم وطنانمان را می گرفت با تلاش ها و تدابیر این شهید بزرگوار، روند کنترل این بیماری تسریع شده و نظام به موفقیت دست پیدا کرد.

به لطف الهی و با نقش آفرینی مؤثر ایشان، روند مرگ ومیر ناشی از کرونا به تدریج کاهش یافت و حتی پیش از برخی کشورهای پیشرفته جهان به صفر رسید. در دولت ایشان، هم تولید واکسن های بومی آغاز شد و هم واردات واکسن در مقیاسی گسترده صورت گرفت که موجب آرامش خاطر ملت ایران و کاهش چشمگیر قربانیان و خانواده های داغ دیده شد.

تسنیم: به غیر از عملکرد عالی شهید رئیسی در بحث تولید واکسن و مهار کرونا و مهار تورم و گرانی، چه اقدامات شاخص و خدمات مردمی دیگری از شهید رئیسی در ذهن ها ماندگار شده است؟

سلیمانی اردهالی: از دیگر خدمات مهم ایشان که در گزارش های رسمی دولت نیز انعکاس یافت، احداث بزرگ ترین آب شیرین کن کشور، کمااینکه در جهان در استان سیستان و بلوچستان بود. همچنین اقدامات مؤثری در رفع ناترازی های حوزه برق، آب و سایر زیرساخت ها که درحال حاظر نیز درگیر آن هستیم، انجام گرفت که بهبود شرایط زندگی مردم در مناطق مختلف کشور را در پی داشت.

در سایر حوزه ها نیز خدمات ارزشمند ایشان قابل توجه بود. از جمله در زمینه بهبود حقوق بازنشستگان، شاغلان، معلمان و عرصه ها و صنوف مختلف جامعه از از عشق به خدمت شهید بزرگوار بهره مند شدند.

عشق و علاقه آیت الله رئیسی به خدمت، برای بسیاری از مردم مشهود بود. حتی کسانی که در انتخابات به ایشان رأی نداده بودند، اذعان داشتند ـ و این موضوع در رسانه ها نیز بازتاب یافت ـ که وقتی دیدند این انسان با تمام وجود، دلسوز مردم، ایران و خدمت به کشور است، به تدریج به جمع علاقه مندان او پیوستند. پس از شهادت ایشان نیز، شاهد بودیم که مردان، زنان، جوانان و حتی کودکان، از عمق جان برای ایشان گریه کردند و متأثر شدند.

تسنیم: عملکرد دیپلماسی دولت شهید رئیسی در تعامل با کشورهای منطقه و جهان اسلام را چگونه می بینید؟

سلیمانی اردهالی: در بُعد سیاست خارجی، ایشان به دنبال ایجاد وحدت میان کشورهای اسلامی بود و در این مسیر نیز گام های مؤثری برداشت. ایشان با تکیه بر اصل حسن همجواری، تلاش کرد روابط ایران را با کشورهای همسایه، چه اسلامی و چه غیر اسلامی، بهبود بخشد. در دوران مسئولیت ایشان، جمهوری اسلامی ایران به عضویت نهادها و باشگاه های مهم اقتصادی نظیر سازمان همکاری شانگهای و گروه بریکس درآمد که این اقدام، بنیان بسیار مهمی برای شکوفایی اقتصادی کشور و نیز شکستن انحصار نگاه اقتصادی صرف به غرب به شمار می رفت؛ نگاهی که بسیاری از افراد راه نجات کشور را در آن می بینند.

ایشان این دیدگاه را شکست و اثبات کرد که فقط تمرکز صرف بر غرب نیست و بلوک شرق نیز، به ویژه چین ـ که امروزه حتی ایالات متحده آمریکا آن را یک رقیب اقتصادی جدی و چالش برانگیز می داند. آیت الله رئیسی در این زمینه زیرساخت های لازم برای اتحاد اقتصادی با چین، روسیه و دیگر کشورها را فراهم کرد و این دیدگاه را در عرصه سیاست خارجی تقویت نمود.

تسنیم: اقدامات بین المللی شهید رئیسی در سطح جهانی و سازمان ملل برای رساندن صدای مظلومیت مردم ایران چگونه بود؟

سلیمانی اردهالی: در سازمان ملل متحد شهید رئیسی با رویکردی صلح طلبانه و منطقی، صدای جمهوری اسلامی ایران را با صلابت به گوش جهانیان رساند و ثابت کرد که ایران کشوری صلح دوست است که نه تنها به هیچ کشوری تعرض نکرده، بلکه هرگز قصد تعرض نیز ندارد.

ایران همواره قربانی ظلم و ستم مستکبران جهان، به ویژه ایالات متحده آمریکا است؛ همان هایی که عامل شهادت سردار دل ها، حاج قاسم سلیمانی این ژنرال بین المللی و شخصیت ملی برجسته  هستند. این جنایت به دست آمریکا و نظام سلطه صورت گرفت، در حالی که جمهوری اسلامی ایران هرگز به هیچ ملت مظلومی جسارت، اهانت یا تجاوزی و تعرض روا نداشته است. برعکس، این ایران است که همواره مورد تعرض های نظام سلطه، به ویژه آمریکا و رژیم صهیونیستی، قرار گرفته است.

در چنین شرایطی، مرحوم شهید آیت الله رئیسی و دولت ایشان، به ویژه وزیر امور خارجه فقید، شهید امیرعبداللهیان، به خوبی صدای صلح طلبی ملت ایران را در جهان طنین انداز و نهادینه کردند. در این زمینه توصیفات فراوان است. آن ها تلاش کردند دیپلماسی فعال و مدل اسلامی مقبول و مطلوب را در سطح بین الملل نهادینه کنند. این مدل دیپلماسی فعال، که برگرفته از آموزه های اسلامی و مورد اقبال بسیاری از ملت های آزاده و مستضعف جهان بود. چه بسا برخی کشورها برنمی تابیدند؛ چرا که موفقیت دیپلماسی اسلامی آن ها، برایشان قابل تحمل نبود.

با این حال، ملت های منصف و مظلوم جهان همان گونه که امام خمینی (رحمه الله علیه) دوست می دارند، به انقلاب اسلامی، نظام جمهوری اسلامی و مقام معظم رهبری نیز عشق می ورزند و از روش و منش فعال دیپلماتیک اسلامی و موفق شهید رئیسی می بالیدند.

تسنیم: نوع حکمرانی شهید رئیسی چگونه بود که اینچنین در کشور و حتی دنیا الگو شد؟

سلیمانی اردهالی: اگر بخواهیم ابعاد شخصیتی آن بزرگوار را بیان کنیم، باید از معنویت، قداست، تواضع، اخلاص، پاک دستی و مدیریت مؤثر او سخن بگوییم. شهید آیت الله رئیسی الگویی تمام عیار از یک مدیر در تراز جمهوری اسلامی ایران بود. همان گونه که مقام معظم رهبری (حفظه الله) اشاره فرمودند، ما از آغاز انقلاب تا کنون مدیران خوب، شایسته و لایق در نظام داشته ایم، اما شخصیتی با ویژگی های منحصر به فرد مرحوم شهید رئیسی تراز مقبولیت و فعالیت کم نظیر یا حتی بی نظیر بوده است.

بسیاری از کسانی که او را برنمی تابیدند و تلاش می کردند ایشان بروز و ظهور نکند، پس از شهادت، زبان به تحسین گشودند آن زمانی که دیگر او در میان ما نبود. به همین سبب، رهبر معظم انقلاب مدظله العالی فرمودند: دلم به حال آقای رئیسی سوخت. چرا که کسانی از او تعریف می کنند که وقتی بود و به کار و فعالیت می پرداخت، نه تنها تعریف نمی کردند کمااینکه او را مزمت نیز می نمودند.

تسنیم: چه بُعدی از شهید رئیسی خیلی به آن پرداخته نشده است؟

سلیمانی اردهالی: بُعد مهم دیگری که لازم است به آن اشاره شود، شخصیتی است که می تواند الگوی مدیریت انقلابی برای همه مدیران، چه در سطوح عالی، میانی و پایینی، و همچنین برای جوانان، دانشجویان، طلاب و حوزویان ما باشد. مرحوم آیت الله شهید رئیسی، فرزند حوزه و مایه افتخار آن بود و خوشبختانه این افتخار، ماندگار شد؛ همان گونه که امام خمینی(ره) با ایجاد انقلاب اسلامی، این تحول عظیم که به حق معجزه قرن بود را رقم زد و نامش در تاریخ ماندگار شد. همان طور که مقام معظم رهبری فرمودند، این انقلاب در هیچ نقطه ای از جهان، بدون نام امام خمینی شناخته شده نیست و نخواهد بود.

خود مقام معظم رهبری نیز افتخار حوزه هستند و از فرزندان حوزه محسوب می شوند. مرحوم آیت الله شهید رئیسی نیز افتخار روحانیت و مایه مباهات ماست. طلابی که امروز وارد حوزه های علمیه می شوند یا قصد دارند وارد این مسیر شوند، در هر نقطه ای از ایران _در حوزه مقدسه قم_ می توانند شخصیت ایشان را به عنوان یک الگوی موفق انتخاب کنند.

سزاوار است که شخصیت هایی مانند شهید آیت الله بهشتی، شهید مطهری و دیگر بزرگان، به ویژه از منظر علمی، سیاسی و مدیریتی، مورد توجه طلاب قرار گیرند؛ و بی تردید آیت الله شهید رئیسی الگویی درخشان برای حوزویان در این زمینه هاست.

تسنیم: نوع نگاه شهید رئیسی به ولایت و مردم و انقلاب اسلامی چگونه بود؟

سلیمانی اردهالی: آنچه می خواهم به طور خاص بر آن تأکید کنم، بعد شخصیتی ایشان در اطاعت از ولایت است. ایشان حقیقتاً در ولایت ذوب شده بود. مقام معظم رهبری نقل قولی از شهید صدر دارند که فرموده بود: ذوب شوید در خمینی، چراکه او ذوب در اسلام است. امروز باید گفت: ذوب شوید در امام خامنه ای، چرا که ایشان ذوب در اسلام است و نیز رئیسی ذوب در ولایت بود، چنان که در اسلام ذوب شده بود.

او مطیع ولایت بود، سربازی وفادار برای ولایت بود و با همین باور و مشی اعتقادی و ایمانی، مسیر خود را بر مبنای ولایت فقیه دکترینی است که امام راحل(ره) این مملکت را با این دکترین بنا نهاد. مدیرین ناباور به ولایت فقیه نمیتوانند موفق باشند، اگرچه ممکن است نمایشی باشد، اما خیر و برکت نخواهد بود.

خدمات گسترده و صادقانه آیت الله شهید رئیسی، که با تلاش بسیار و خدمت خالصانه همراه بود، در نهایت به مقام والای شهادت ختم شد و ایشان در آغوش امام رضا(ع)، در بهشت ایران، آرام گرفت.

به برکت ایمان و اعتقاد راسخ به این مسیر، بحمدالله ایشان به این درجات عالی دست یافتند. خودشان نیز در جلسات خصوصی، که ما نیز افتخار حضور در آن ها را داشتیم و دیگران نیز تصدیق می کنند، بارها اظهار داشتند که تلاشم بر این است که خوشحالی و آرامش را بر چهره ولی فقیه، حضرت آیت الله العظمی امام خامنه ای (حفظه الله) بنشانم؛ به گونه ای که ایشان شاد و مسرور گردند و همچنین پیگیر امور مردم هستم تا آنان نیز در آسایش و خوشی به سر ببرند.

مقام معظم رهبری نیز به طور شایسته ای از این که شهید آیت الله رئیسی تا این حد در میان مردم حضور داشته و با طمأنینه، صبر و تحمل، سخنان آنان را می شنود و از عمق جان برای انجام وظایف و حل مشکلات مردم تلاش می کند، تحسین به عمل آوردند. این تلاش صادقانه و دلسوزانه، مورد ستایش مقام معظم رهبری قرار گرفت و یقیناً مورد رضایت حضرت ولی عصر(عج)، روح بلند اجداد گرامیشان، پیامبر اکرم(ص) و همچنین رضایت خداوند متعال بوده است.

شایسته است که در این سالگرد، با تجلیل و تکریم از این شخصیت بزرگ، یاد و خاطره ایشان را زنده نگه داریم و هرگز فراموش نکنیم. حوزه علمیه قم، به ویژه مدیریت حوزه علمیه، فردا در مدرسه فیضیه مقدسه که هنوز پژواک صدای امام راحل(ره) را در خود دارد به مناسبت سخنرانی مقام معظم رهبری در آن مکان مقدس، علما، فضلا، اساتید، دانشمندان و اعضای محترم مجمع عمومی جامعه مدرسین و همچنین اعضای تشکل اساتید، اساتید بسیجی، طلاب و فضلا را به حضور در جلسه ای دعوت می کنم تا تجلیل شایسته و باشکوهی از این فرزند برومند حوزه به عمل آید؛ تجلیلی که همه جهان شاهد آن باشد.

حوزه علمیه قم، که در طول حیات ایشان به وجودشان افتخار می کرد و اکنون که ایشان به مقام شهادت نائل شده اند، یادشان را گرامی می دارد، هرگز این مدیر موفق، مخلص، متواضع و عالم الهی را از یاد نخواهد برد.

انتهای پیام/

نظرات

captcha