مخاطرات هوش مصنوعی برای مترجمین رسمی قوه قضاییه

نشست علمی مترجمین قوه قضاییه با هدف آشنایی مترجمان رسمی با هوش مصنوعی و ظرفیت های آن و همچنین مقابله با مخاطرات هوش مصنوعی در حوزه ترجمه برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، نشست علمی مترجمین رسمی قوه قضائیه با عنوان زیست بوم هوش مصنوعی و ترجمه رسمی، امنیت شغلی، مهارت های نوظهور و استانداردهای حرفه ای ترجمه با حضور روح الله رئیسی مدیر کل نظارت بر وکلا کارشناسان رسمی و خدمات حرفه ای قوه قضائیه و جمعی از اساتید و نخبگان هوش مصنوعی و مترجمان رسمی قوه قضائیه امروز سه شنبه (30 خرداد ماه) در سالن حکمت ساختمان ستاد قوه قضائیه برگزار شد.

در این نشست نقش و جایگاه هوش مصنوعی در ترجمه رسمی، فناوری های جدید ترجمه ماشینی و قابلیت های آن در متون حقوقی، مقایسه ترجمه انسانی و ترجمه ماشینی در اسناد رسمی، محدودیت ها و خطرات حقوقی استفاده از هوش مصنوعی در ترجمه رسمی، باز تعریف مهارت های مورد نیاز مترجمان رسمی در عصر دیجیتال، مهارت های زبانی نوین برای ترجمه تخصصی، مهارت های فنی، ارتقای سواد اطلاعاتی و رسانه ای در حرفه ترجمه، استانداردهای بین المللی و ملی در ترجمه رسمی قوانین، چهارچوب های رسمی ترجمه در ایران و مقایسه تطبیقی با دیگر کشورها، مسئولیت حقوقی و اخلاقی مترجم در فضای مجازی و دیجیتال، آینده شغلی مترجمان رسمی با ظهور فناوری های نوین و فرصت های شغلی جدید در حوزه ترجمه حقوقی با پشتیبانی فناوری، راهکارهای توسعه پایدار حرفه ای برای مترجمان رسمی، کاربرد هوش مصنوعی به عنوان ابزار کمکی در فرایند ترجمه رسمی، معرفی ابزارهای کاربردی هوش مصنوعی، اخلاق حرفه ای، حریم خصوصی و امنیت داده ها در ترجمه رسمی دیجیتال، بررسی چالش های محرمانگی در ترجمه آنلاین و ابری، مسئولیت اخلاقی مترجم در استفاده از پلتفرم های هوش مصنوعی و حفاظت از داده های کاربران در محیط ترجمه ماشینی و ابری با حضور متخصصان و کارشناسان حوزه هوش مصنوعی بررسی شد.

روح الله رئیسی مدیرکل نظارت بر وکلا، کارشناسان رسمی و مترجمان رسمی قوه قضائیه در این همایش اظهار کرد: حضور هوش مصنوعی در زندگی ما غیرقابل انکار است و به تعبیری هوش مصنوعی همانند سیلی وارد زندگی امروزه ما شد و تأثیر و تأثیرات آن غیر قابل انکار است.

وی با بیان اینکه با گسترش هوش مصنوعی امکان از بین رفتن بسیاری از مشاغل وجود دارد، گفت: در حال حاضر آینده بسیاری از مشاغل از پزشکی، مهندسی و حتی وکالت در ابهام است. طبیعتاً نیاز است که ما نیز در حوزه کاری خود یعنی اداره کل نظارت بر وکلا و کارشناسان تأثیر هوش مصنوعی را در این حوزه ها بررسی می کنیم. در همین راستا اولین نشست در این حوزه در خصوص تأثیر هوش مصنوعی بر حوزه کار مترجمان رسمی در حال برگزاری است.

رئیسی ادامه داد: با توجه به گسترش روزافزون هوش مصنوعی در زندگی امروز این سوال پیش می آید که آیا در آینده مترجم رسمی وجود خواهد داشت یا خیر؟ چرا که در حال حاضر با استفاده از فناوری های نوین در هوش مصنوعی بسیاری از متن ها به راحتی ترجمه می شود. در همین راستا و با توجه به مخاطراتی که برای آینده شغلی مترجمان رسمی و سایر مشاغل مرتبط با این حوزه وجود لازم دیدیم که این نشست را برگزار کنیم تا بررسی شود که اگر تأثیر هوش مصنوعی بر حوزه کاری مترجمان عمیق باشد چه فکری باید به حال آن بکنیم و در صورت نیاز سواد دیجیتال همکارانمان را ارتقا دهیم تا بتواند به راحتی از امکانات هوش مصنوعی استفاده کنند.

وی گفت: همچنین بحث محرمانگی اسناد و حفظ حریم خصوصی افراد از جمله مواردی است که در این نشست مورد بررسی قرار گرفت.

مدیرکل نظارت بر وکلا، کارشناسان رسمی و خدمات حرفه ای قوه قضائیه تصریح کرد: در این نشست با همکاری مترجمان رسمی قوه قضائیه، اساتید دانشگاه و اساتید هوش مصنوعی به دنبال ایجاد یک راهکار برای مقابله با تهدیدات هوش مصنوعی و در عین حال استفاده مطلوب و درست از آن هستیم.

سید رضا به آفرین دبیر علمی این نشست نیز در ادامه، اظهار کرد: در سال 1403 یک همایش بین المللی با عنوان چالش ها و چشم اندازهای نوین ترجمه رسمی در ایران برگزار شد که هدف از آن هویت دهی به کانون مترجمان رسمی بود. کانون مترجمان رسمی بیش از 25 سال سابقه در کشور دارد، اما فعالیت های آن از سال 96 به شدت کاهش یافت. این در حالی است که سایر کانون ها از قبیل کانون کارشناسان و کانون وکلا فعال تر بودند.

وی ادامه داد: نشست علمی امروز نیز با این هدف برگزار شد که مترجمان ما از فضای مترجمی رسمی سنتی عبور کنند. مترجمان ما در حال حاضر در حین ترجمه به منظور پیدا کردن ترجمه لغات و اصلاحات و متن ها از هوش مصنوعی استفاده می کنند، اما در رابطه با ارتباط بین مترجمان، ارتباط بین اداره و مشتریان از پلتفرم های هوش مصنوعی استفاده نمی کنند.

به آفرین تصریح کرد: در این نشست تلاش داریم مترجمان رسمی قوه قضائیه ضمن آشنایی با فضای هوش مصنوعی و امکانات آن بتوانند استفاده بهینه و مطلوبی از آن داشته باشند و در کنار آن با آسیب ها و مخاطرات آن نیز آشنا شوند.

نظرات

captcha