ویژه های مشرق/

5 نکته خاص درباره پخش یک شایعه عجیب مذاکراتی / اغتشاشات اطلاعاتی در گفتگوهای ایران و آمریکا با طرح کنسرسیوم غنی سازی

برخلاف ادعای رسانه های امریکایی تشکیل کنسرسیوم مشترک غنی سازی بخش جدی از مذاکره جاری ایران و امریکا نیست.

سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارش ها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل با نام « ویژه های مشرق » شما را در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامه های کشور قرار می دهیم.

در این ویژه نامه، نگاهی به آخرین مواضع جناح های سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته می شود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافت های مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید.

*********

اواخر هفته گذشته روزنامه گاردین در خبری جعلی همراه با اغتشاش اطلاعاتی خبر از تشکیل کنسرسومی داد که حق غنی سازی را از ایران می گرفت، این شایعه متاسفانه در روزنامه های اصلاح طلب بازتاب یافته تا به نوعی بعد از تعطیلی صدای آمریکا شاهد راه افتادن شبکه دیگری از اخبار آمریکایی این بار از تهران باشیم.

روزنامه هم میهن در یادداشتی درباره طرح آمریکایی با عنوان «آیا کنسرسیوم غنی سازی راه حل است؟» نوشته است:

گره گاه اصلی ایده کنسرسیوم همیشه اختلاف در مورد قرار داشتن تاسیسات غنی سازی در داخل یا خارج ایران بوده است. آمریکا در گذشته و به احتمال زیاد از این پس با کنسرسیومی موافقت خواهد کرد که تاسیسات غنی سازی آن در خارج از ایران باشد. در مقابل ایران همیشه بر قرار داشتن تاسیسات در داخل کشور تاکید داشته است. به این دلیل این ایده کنسرسیوم تاکنون به جایی نرسیده است.

در بخش دیگری از یادداشت آمده است:

استدلال ایران این است که کنسرسیوم در داخل ایران جنبه اعتمادسازی دارد، چراکه اجازه می دهد تا کارشناسان کشورهای شریک عملاً در جریان کار باشند و مشاهده کنند که ایران مواد را به سمت ساخت بمب منحرف نمی کند. ادعای طرف مقابل این است که اولاً، ایران اگر دنبال بمب باشد، می تواند مراکز غنی سازی مخفی داشته باشد. ثانیاً، اگر ایران در مقطعی تصمیم بگیرد که بمب بسازد، می تواند کارشناسان کشورهای دیگر را اخراج کند؛ همانطور که می تواند بازرسان آژانس را اخراج کند. ایده دیگری نیز که این روزها در این رابطه مطرح است، این است که آمریکا و عربستان و امارات با ایران در چارچوب یک کنسرسیوم غنی سازی در خاک ایران همکاری کنند.

درباره شایعه طرح کنسرسیوم بیان 5 نکته ضروری است:

1- برخلاف ادعای رسانه های امریکایی تشکیل کنسرسیوم مشترک غنی سازی بخش جدی از مذاکره جاری ایران و امریکا نیست.

2- امریکا در ادوار اولیه مذاکرات این طرح را به عنوان جایگزین غنی سازی در ایران مطرح کرده که رد شده است.

3- ایران تاکید دارد برنامه هسته ای آن باید مستقل، یعنی بدون وابستگی به خارج باشد.

4- ایران هیچ طرحی را که مستلزم برچیدن برنامه داخلی غنی سازی باشد نمی پذیرد.

5- اولویت مذاکرات طلب ایران و تعهد تضمین شده درباره لغو موثر تحریم ها است و نه چانه زنی درباره کیفیت غنی سازی محدود یا تعطیلی کامل آن و تشکیل کنسرسیوم با کشورهای دیگر.

روزنامه آرمان امروز نیز درباره پیام های تبادل شده در مذاکرات می نویسد:

ویتکاف و تیمش یک پیشنهاد آمریکایی تهیه کردند که معیارهای دولت ترامپ را برای برنامه هسته ای ایران و الزامات نظارت و راستی آزمایی مشخص می کرد. روز گذشته، آکسیوس به نقل از یک مقام ایالات متحده و دو منبع آگاه دیگر مدعی شد که دولت ترامپ در دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم با تهران که یکشنبه گذشته برگزار شد، پیشنهادی کتبی برای توافق هسته ای به ایران ارائه داده است.

نظرات

captcha