نظارت و تنظیم گری فناورانه ابزار کلیدی ارتقای شفافیت و کارآمدی اقتصاد دیجیتال است

معاون فناوری اطلاعات و برنامه ریزی بانک توسعه صادرات ایران با تأکید بر اینکه در مسیر پیاده سازی اقتصاد دیجیتال، فرصت ها و چالش های متعددی وجود دارد، گفت: فین تک ها بازیگران اصلی این نوع از اقتصاد هستند.

به گزارش روابط عمومی بانک توسعه صادرات ایران، هادی حیدری در پنل «هوشمندسازی تنظیم گری و نظارت بر عملکرد اشخاص تحت نظارت بانک مرکزی» که در حاشیه سی ودومین همایش سالانه سیاست های پولی و ارزی بانک مرکزی برگزار شد، اظهار داشت: قانون بانک مرکزی، چارچوب مناسبی برای هوشمندسازی نظارت بانک مرکزی از طریق تنظیم گری فناورانه (رگ تک ها) و نظارت فناورانه(ساپ تک ها) ایجاد کرده است؛ اما تحقق این هدف مستلزم زیرساخت هایی همچون اینترنت 5G، رایانش ابری و آموزش نیروی انسانی است.

وی افزود: تا زمانی که این زیرساخت ها فراهم نباشد، استقرار نظارت هوشمند ممکن نیست؛ چرا که تحقق آن به سرمایه گذاری گسترده نیاز دارد.

معاون فناوری اطلاعات و برنامه ریزی بانک توسعه صادرات ایران با بیان اینکه بانک مرکزی ابزارهای لازم برای آغاز این مسیر را در اختیار دارد، تصریح کرد: ضروری است اجرای این فرآیند ابتدا از شبکه بانکی آغاز شود.

وی یکی از پیش نیازهای مهم برای استقرار نظارت هوشمند را طراحی و ارائه یک مدل داده ای مشخص از سوی بانک مرکزی عنوان کرد و ادامه داد: نیازمند مدلی هستیم که به صورت شفاف و یکپارچه، مبنای پردازش، پالایش و تحلیل اطلاعات قرار گیرد. سیستم های موروثی و نبود پایگاههای اطلاعاتی یکپارچه از جمله چالش های اصلی نظارت و تنظیمگری فناورانه است.

حیدری، نبود یک مدل داده ای استاندارد را یکی از خلأهای مهم در گام نخست نظارت هوشمند دانست و گفت: پاک سازی داده ها از دیگر الزامات کلیدی این مسیر است؛ چرا که داده های موجود در نظام بانکی، با وجود عبور از لایه های کنترلی مانند واحد مالی، مدیریت ریسک و حسابرسی داخلی، همچنان دارای خطاهای قابل توجهی هستند.

وی افزود: همین مسئله باعث شده است که محاسباتی همچون نسبت کفایت سرمایه و به ویژه رقم دارایی های موزون شده به ریسک، در بسیاری از بانک ها با انحراف های چشمگیری همراه باشد.

حیدری با اشاره به اطلاع بانک مرکزی از این چالش ها، خاطرنشان کرد: بانک مرکزی در ابتدای مسیر استقرار نظارت هوشمند قرار دارد و ضروری است دستورالعمل ها و مقررات مرتبط با گزارش دهی مالی و نظارتی نیز با هدف هماهنگ سازی و کاهش انحراف ها مورد بازنگری قرار گیرند.

️وی در پایان تأکید کرد: ایجاد زیرساختی داده ای، قابل اتکا و استاندارد، شرط لازم برای موفقیت در اجرای دقیق و اثربخش نظارت هوشمند است.

تگ ها بانک توسعه صادرات معاون فناوری اطلاعات و برنامه ریزی بانک توسعه صادرات ایران

نظرات

captcha