بررسی علت تغییرات سود عملیاتی "رافزا"
به گزارش کدال نگر بورس 24، شرکت رایان هم افزا در خصوص تغییرات بیش از 30 درصدی سود عملیاتی دوره 6 ماهه منتهی به 31 شهریور 1403 نسبت به دوره مشابه سال قبل توضیحاتی ارائه نمود.
مقامات اردنی گزارش میدل ایست آی را که بیان می کرد امان از طریق تحویل کمک های بین المللی به غزه مبالغ قابل توجهی پول به دست آورده، به شدت رد کردند.
به گزارش ایسنا، روز پنجشنبه، میدل ایست آی گزارش داد که اردن از هماهنگی تحویل کمک ها از طریق سازمان خیریه هاشمی اردن (JHCO)، نهاد رسمی که به عنوان تنها مجرای عبور کمک ها از کشور عمل می کند، سود می برد.
میدل ایست آی با منابعی از سازمان های امدادی و افراد آگاه از عملیات JHCO صحبت کرد که گفتند مقامات برای هر کامیون کمک رسانی که وارد غزه می شود 2200 دلار، برای هر بار ارسال تصادفی کمک های هوایی 200 هزار دلار و برای هر بار ارسال هدفمند کمک های هوایی 400 هزار دلار هزینه دریافت کرده اند.
یک منبع گفت که کمک های منتسب به JHCO در واقع از دولت ها و سازمان های غیردولتی خارجی - چه اردنی و چه بین المللی - سرچشمه گرفته است، در حالی که کمک های مستقیم دولت اردن ناچیز است.
روز جمعه، دفتر رسانه ای JHCO پاسخ داد که اردن هزینه کاروان های زمینی، ارسال کمک ها، پل هوایی و پروازها از طریق العریش در مصر را قبل از پیوستن سایر کشورها و سازمان ها به این تلاش ها، پوشش داده است.
در این خبرنامه آمده است که عمان هزینه های 125 «ارسال هوایی صرفاً اردنی» را به طور کامل پوشش داده است، در حالی که «کشورهای دوست و برادر» هزینه 266 ارسال کمک را که درخواست کرده بودند در آن مشارکت داشته باشند، پوشش داده اند. فاصله بین عمان و مرز جنوبی غزه با مصر حدود 200 کیلومتر است.
دفتر رسانه ای JHCO گفت که هزینه های ارسال کمک ها در واقع کمی بیشتر از آن چیزی است که در گزارش میدل ایست آی ذکر شده است، به طوری که هزینه ارسال رایگان هر کدام 210 هزار دلار و هزینه ارسال با GPS به «450 هزار دلار» می رسد.
این گزارش اعلام کرد که این هزینه ها منعکس کننده هزینه های یک محموله هوایی است و هرگونه سودی که اردن از این عملیات ها برده باشد را قویاً تکذیب کرد. کمیته امدادرسانی اردن (JHCO) رقم 2200 دلار برای هر کامیون امدادرسانی که وارد غزه می شود را تأیید کرد و اظهار داشت که این مبلغ هزینه های بیمه، هزینه های عملیاتی، نگهداری و سوخت را پوشش می دهد. این گزارش اعلام کرد که هزینه مستقیم حمایت اردن از مردم غزه «به ده ها میلیون دلار» رسیده است، در حالی که هزینه های غیرمستقیم برای دولت اردن «به صدها میلیون دلار رسیده است».
دفتر رسانه ای گزارش میدل ایست آی را تلاشی برای «تخریب وجهه اردن برای اهداف مخرب و گمراه کننده» توصیف کرد. منابع به میدل ایست آی گفتند که JHCO به سازمان های امدادی گفته است که هزینه ها مستقیماً به نیروهای مسلح اردن پرداخت می شود. منابع افزودند که اردن در پاسخ به افزایش درآمد حاصل از عملیات امدادرسانی، زیرساخت های لجستیکی خود را گسترش داده است.
منابع میدل ایست آی همچنین گفتند که این پادشاهی اخیراً 200 کامیون کمک های جدید را از طریق کمک های خارجی دریافت کرده و در حال ساخت انبارهای ذخیره سازی بزرگتر تحت حمایت سازمان ملل است تا بتواند تحویل ها را تحت ترتیبات جدید بین المللی افزایش دهد.
از زمان آغاز جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه، رهبران اردن مجبور بوده اند ضمن حفظ روابط استراتژیک خود با تل آویو، با احساسات ضد اسرائیلی رو به رشد در داخل کشور مقابله کنند. اردن محل زندگی جمعیت بزرگی از پناهندگانی است که پس از اخراج های گسترده سال 1948، که به طور گسترده به عنوان نکبت شناخته می شود، مجبور به فرار از فلسطین تاریخی شدند.
در ماه های اولیه جنگ، تظاهرات گسترده در حمایت از غزه و گروه های فلسطینی، به ویژه حماس، در سراسر اردن رایج بود. تحت فشار فزاینده داخلی، ارتش اردن حدود یک ماه پس از شروع جنگ و اعمال محاصره کامل توسط رژیم صهیونیستی ، شروع به ارسال هوایی کمک به غزه کرد.
از آن زمان، اردن حدود 400 عملیات هوایی برای ارسال کمک انجام داده است که برخی از آنها طبق گفته ارتش با هماهنگی سایر کشورها انجام شده است. ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن، حداقل در یکی از این ماموریت ها شرکت داشته است که همه آنها از قبل با ارتش اسرائیل هماهنگ شده بودند. این ارسال کمک های هوایی با انتقادات گسترده ای از جمله از سوی ساکنان غزه و امدادگران مواجه شده است. آنها استدلال می کنند که ارسال کمک های هوایی که در برخی موارد منجر به کشته یا زخمی شدن فلسطینی ها شده است، ناامن، ناکافی و غیرضروری است، به ویژه زمانی که گذرگاه های زمینی همچنان مسیر مناسب تری برای ارسال کمک ها هستند.
مقامات اردنی همچنین ادعا می کنند که از زمان آغاز جنگ، حداقل 140 کاروان کمکی را از طریق زمینی ارسال کرده اند که هر کدام حامل چندین کامیون کمک های امدادی بوده اند. این کاروان ها نیز قبل از رسیدن به منطقه محاصره شده، تحت تأیید و هماهنگی رژیم صهیونیستی بوده اند. به گفته مقامات فلسطینی در نوار غزه، در شرایط پیش از جنگ، روزانه به 500 کامیون آذوقه نیاز بود - نیازی که از زمان آغاز حمله صهیونیست ها در 19 ماه پیش برآورده نشده است. در 9 اکتبر 2023، دو روز پس از عملیات طوفان الاقصی به رهبری حماس یوآو گالانت، وزیر جنگ سابق اسرائیل - که اکنون به اتهام جنایات جنگی تحت تعقیب دادگاه بین المللی کیفری است - «محاصره کامل» غزه را اعلام کرد. اگرچه کمک های محدود و کالاهای تجاری گاهی اوقات به غزه می رسید، اما محاصره تا حد زیادی پابرجا مانده است.
در 2 مارس، رژیم صهیونیستی محاصره کامل را دوباره برقرار کرد. در دو ماه گذشته، هیچ کمک یا کالایی وارد غزه نشده و این منطقه محصور را به جایی رسانده که برخی از سازمان های امدادی آن را «سطح قحطی فاجعه بار» می نامند.
انتهای پیام
{{name}}
{{content}}