اکوسیستم فناوری زنجان گرفتار فعالیت های جزیره ای و غیرمنسجم

به گزارش ایرنا، اقتصاد دانش بنیان حاصل فراگیر شدن دانش در سطح جهان و ارتباط نزدیک آن با توسعه است و به اقتصادی گفته می شود که در آن به طور موثری از دانش برای توسعه اقتصادی و اجتماعی مطلوب بهره برداری صورت می گیرد.

به گزارش ایرنا، اقتصاد دانش بنیان حاصل فراگیر شدن دانش در سطح جهان و ارتباط نزدیک آن با توسعه است و به اقتصادی گفته می شود که در آن به طور موثری از دانش برای توسعه اقتصادی و اجتماعی مطلوب بهره برداری صورت می گیرد.

در سال های اخیر به مقوله اقتصاد دانش بنیان به عنوان کلیدی برای رشد توسعه جوامع در شرایط محدودیت منابع توجه ویژه شده است.

در استان زنجان نیز طی چند سال اخیر برنامه ریزی ها، حرکت ها و اقدامات متعددی در خصوص توسعه فعالیت های دانش بنیان در دستور کار قرار گرفته است و به رغم موفقیت های به دست آمده در این حوزه همچنان چالش های متعددی نیز وجود دارد که یکی از آنها نبود همگرایی لازم بین مراکز و واحدهای فعال در این حوزه بوده که قرار است تدوین سند جامع علم و فناوری استان این نقیصه را جبران کند.

در زمان حاضر در سطح استان 117 شرکت دانش بنیان فعالیت می کند که در این شاخص زنجان در بین استان ها رتبه 15 را دارد.

اکوسیستم علم و فناوری در هر استانی با توجه به زمینه ها و ظرفیت هایی که در آنها وجود دارد، دارای اجزایی است و در استان زنجان هم به واسطه وجود حدود 18 پارک، مرکز رشد و خانه خلاق، واحدهای فناور و شرکت ها در زمینه های مختلفی مثل آی تی، سلامت، صنایع فرهنگی، شیمایی و کشاورزی فعالیت می کنند.

خبرنگار ایرنا در این خصوص با احسان خواصی رییس جدید پارک علم و فناوری استان زنجان گفت و گو کرده است.

احسان خواصی، رییس پارک علم و فناوری استان زنجان

ایرنا. پارک علم و فناوری استان در حال حاضر با چه چالشهای عمده ای مواجه است؟

چالش های متعددی پیش روی پارک علم و فناوری استان قرار دارد یکی از مهمترین اینها ضعیف بودن ساز و کارها در اکوسیستم فناوری استان است.

منظور از سازوکار صرفا مباحث مالی نیست؛ اینکه واحدهای فناور به آموزش و مشاوره با کیفیت دسترسی ندارند، آموزش ها و همینطور حمایت از شرکت ها خیلی هدفمند نیست، من بحثم کل اکوسیستم است.

به دلیل نبود همین سازوکار درست، محقق نشدن رشد و توانمند سازی واحدهای فناور و دانش بنیان را در استان شاهدیم. به سمت ساخت و ساز رفتیم ولی به موضوع مهم ساز و کار، توجه نکردیم. اگر ساز و کار دست نباشد، ساخت و سازها هم به درد نخواهد خورد.

ایرنا. برنامه شما برای عبور از این مشکل چیست؟

برنامه اصلی ما برای امسال ارتباط موثر، سیستماتیک و اجرایی و هم افزایی میان اجزای اکوسیستم فناروی استان است.

دغدغه اصلی ما این است که به معنی واقعی اکوسیسم فناوری استان را شکل بدهیم، برای این منظور طی یک ماه گذشته جلسات متعددی را با تک تک اعضا برگزار کرده و پیگیر تفاهم نامه هایی با همدیگر هستیم.

باید هر آنچه هر یک از اعضا و اجزا دارند روی میز بگذاریم. این دغدغه صرفا برای پارک علم و فناوری نیست بلکه برای استان است و باید سعی کنیم با همدیگر رشد کنیم.

اگر پارک علم و فناوری رشد کند و بقیه اجزا رشد نکنند، این به درد نمی خورد. اصلا رشد در اکوسیستم فناوری به تنهایی محقق نمی شود و تجربه چند سال گذشته این را به ما نشان داده است.

ما طی سال های گذشته هر کدام در یک گوشه کار خودمان را کردیم مثل مراکز رشد دانشگاهها و جهاد دانشگاهی و سایر مراکز؛ باید ارتباطمان را باهم زیاد کنیم تا واحدها و شرکت های فناور و دانش بنیان بتوانند از ظرفیت ها و خدمات مشترک همه این مراکز استفاده کنند.

مرکز رشد دانشگاه زنجان

ایرنا. البته پارک علم و فناروی از اول گرفتار مشکل فضای فیزیکی و ساختمان هم بوده است، برای این مساله چه چاره ای دارید؟

بله، ما در پارک علم و فناوری استان مشکل فضا داریم و همه ساختمان های ما استیجاری است. شرکتهای ما این امنیت روانی را عموما ندارند که تا کی در این فضاها قرار است حضور داشته باشند چون اجاره برخی از این ساختمان در حال اتمام است.

به خاطر کمبود فضا بیش از 160 واحد در انتظار پذیرش داریم و دنبال این هستیم که مشکل کمبود فضا را حل کنیم.

بخشی از حل این مشکل در گرو این است که اجزای اکوسیستم فناوری استان در کنار هم با همدیگر حرکت کنند.

ما همه مثل یک خانواده هستیم ولی باید قبول کنیم که خیلی مثل یک خانواده کنار هم نبوده ایم درحالیکه فرایندهای پذیرش، مشاوره و آموزش واحدهای فناور می تواند به صورت مشترک و یکپارچه اجرا شود.

الان مراکزی هستند که فضای مناسب دارند و می توان از این ظرفیت ها استفاده کرد.

ایرنا. هم افزایی بین اجزای اکوسیستم فناوری استان چگونه ممکن می شود؟

لازمه یک بخش این موضوع این است که مدیریت ستادی مثل استانداری در این خصوص کمک کند و زمینه هم افزایی را فراهم نماید.

یکی دیگر از برنامه های مهم ما در این راستا این است که انجمن شرکت های دانش بنیان استان را تاسیس کنیم تا از فعالیت جزیره ای فاصله بگیریم.

ایرنا. چه هدفی را با طرح ایده یک برند فناوری به نام زنجان دنبال می کنید؟

یکی از آرزوهای ما این است که یک برند فناوری به نام زنجان داشته باشیم. در این خصوص درصدد هستیم یک فراخوان بدهیم.

اعتقاد داریم این برند به انسجام و یکپارچگی هم کمک می کند که خوشبختانه همه اعضای اکوسیستم فناوری استان زنجان با این ایده موافق هستند.

نظرات

captcha