رئیس پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی جهاد دانشگاهی در گفت وگو با ایسنا خبرداد

اندازه گیری دقیق فومونایزین در جهادانشگاهی با روش جدید

رئیس پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی جهاد دانشگاهی گفت: این مرکز اولین و تنها آزمایشگاه در کشور است که اندازه گیری دقیق فومونایزین را در دامنه استاندارد ISO/IEC 17025 خود دارد. نتایج بدست آمده از روش های قدیمی به دلیل عدم تکرارپذیری و حساسیت پایین، دقت و صحت مناسبی نداشتند؛ لذا برای بررسی دقیق تر مواد غذایی در کشور، ضرورت صحه گذاری یک روش جدید احساس می شد.

نجمه یزدانفر، رئیس پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی جهاد دانشگاهی در گفت وگو با ایسنا، با بیان اینکه مرکز خدمات تخصصی این پژوهشکده به عنوان یکی از انگشت شمار آزمایشگاه های تخصصی کشور، با ارائه خدمات تخصصی آنالیز شیمیایی- میکروبی و شناسایی و تعیین ماهیت، تحت استاندارد بین المللی ISO/IEC 17025، در راستای توسعه پایدار کشور فعالیت می کند، از ارائه خدمات پیشرفته در زمینه آنالیز شیمیایی و میکروبی خبر داد.

اندازه گیری فومونایزین B1 و B2 در ذرت

وی در ادامه به معرفی یکی از خدمات تخصصی شاخص این مرکز پرداخت و گفت: یکی از خدمات کلیدی این مرکز اندازه گیری فومونایزین B1 و B2 در ذرت است. فومونایزین یکی از آلاینده های طبیعی مهم در ذرت به شمار می رود که تأثیرات قابل توجهی بر سلامت انسان و دام دارد. این مایکوتوکسین ها ساختمان پروتئینی ندارند و مولکول های نسبتاً کوچکی هستند که معمولاً توسط سیستم ایمنی انسان و دام ها شناسایی نمی شوند.

یزدانفر افزود: اصلی ترین اثر مزمن فومونایزین ها، ایجاد سرطان، به ویژه در کبد است. این سموم فرآیند مشابه سازی DNA را تحت تأثیر قرار می دهند و آثار موتاژنیک یا تراتئوژنیک برجای می گذارند. بر اساس نظر کمیته مشترک سازمان جهانی بهداشت (WHO) و سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (FAO)، حد مجاز دریافت روزانه فومونایزین 2 میکروگرم بر کیلوگرم وزن بدن انسان در روز است.

اولین آزمایشگاه تایید صلاحیت شده ایران برای اندازه گیری فومونایزین در محصولات غذایی

وی با بیان اینکه مرکز خدمات تخصصی آنالیز شیمیایی جهاددانشگاهی به عنوان اولین آزمایشگاه مواد غذایی در ایران موفق به اندازه گیری مقادیر بسیار ناچیز سموم قارچی فومونایزین در محصولات غذایی بر پایه ذرت شده است، افزود: این مرکز از دستگاه پیشرفته LC-MS-MS برای اندازه گیری دقیق این سموم در محصولات غذایی مصرفی انسان و خوراک دام استفاده می کند.

دقت و حساسیت بالا در اندازه گیری فومونایزین

رییس پژوهشکده ادامه داد: این مرکز اولین و تنها آزمایشگاه در کشور است که اندازه گیری دقیق فومونایزین را در دامنه استاندارد ISO/IEC 17025 خود دارد. نتایج بدست آمده از روش های قدیمی به دلیل عدم تکرارپذیری و حساسیت پایین، دقت و صحت مناسبی نداشتند؛ لذا برای بررسی دقیق تر مواد غذایی در کشور، ضرورت صحه گذاری یک روش جدید احساس می شد.

پیشرفت های نوین در اندازه گیری سموم قارچی فومونایزین

یزدانفر با اشاره به تلاش های مستمر مرکز خدمات تخصصی آنالیز شیمیایی در راستای رفع این مشکل، تصریح کرد: مرکز خدمات تخصصی آنالیز شیمیایی تمام تلاش خود را در راستای تحقق این امر به کار بست و سرانجام موفق به ایجاد روشی سریع، دقیق، با حساسیت بالا و هزینه کم برای اندازه گیری سموم قارچی فومونایزین برای اولین بار در کشور شد. در حال حاضر این مرکز به عنوان آزمایشگاه معتمد و همکار سازمان ملی استاندارد، محصولات غذایی گوناگون ارجاع شده از ادارات استاندارد کل کشور را از نظر آلودگی به این ترکیبات پایش می کند.

انتهای پیام

نظرات

captcha