بنیاد علم ایران اعلام کرد؛

سقف حمایت از طرحهای پژوهشی افزایش یافت؛ 5 میلیارد برای طرحهای فراخوانی

رئیس بنیاد ملی علم ایران گفت: سقف حمایت از طرح های پژوهشی مستمر در سال جاری به 300 میلیون تومان افزایش یافته و در صورت همکاری های بین المللی 120 میلیون تومان اضافه خواهد شد.

به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری معرفی برنامه ها و سیاست های بنیاد ملی علم ایران، امروز با حضور علی محمد سلطانی، رئیس این بنیاد و خبرنگاران حوزه علم و فناوری برگزار شد. این نشست به منظور تبیین فعالیت های انجام شده در سال گذشته و تشریح برنامه های پیش رو در سال 1404 برگزار شد.

سلطانی در آغاز سخنان خود، ضمن تبریک روز معلم و گرامیداشت سالروز میلاد امام رضا (ع)، بر نقش کلیدی معلمان در تربیت نسل آینده و شکل دهی به آینده کشور از مسیر پژوهش تأکید کرد.

وی با اشاره به تغییر نام این نهاد از «صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور» به «بنیاد ملی علم ایران»، سال 1403 را نخستین سال فعالیت رسمی بنیاد با مأموریت و ساختار جدید دانست و تصریح کرد: تغییر نام صرف، هدف ما نبود؛ بلکه بازطراحی سیاست ها و ساختار حمایتی بنیاد به گونه ای که اثربخشی و چابکی بیشتری برای جامعه علمی و عمومی داشته باشد، در دستور کار قرار گرفت.

رییس بنیاد علم ایران همچنین با اشاره به شعار بنیاد «علم اثربخش و چابک»، این دو مفهوم را چنین تبیین کرد: اثربخشی به معنای تمرکز بر حمایت از پژوهش هایی است که اثر اجتماعی و اقتصادی ملموسی برای جامعه دارند و چابکی به معنای حذف بروکراسی زائد، تسهیل فرآیند تصویب طرح ها و اجرای شفاف و سریع حمایت هاست.

او سرمایه گذاری در پژوهش را یکی از اصلی ترین ابزارهای توسعه دانست و آن را به «کاشت درخت گردو» تشبیه کرد که اگرچه بازدهی آن زمان بر است، اما در بلندمدت ثمرات پایدار و قابل توجهی به همراه خواهد داشت.

رئیس بنیاد ملی علم ایران مأموریت های بنیاد را در دو محور اصلی «حمایت از پژوهش» و «ترویج علم» دسته بندی کرد.

وی در خصوص بخش پژوهش به دو رویکرد کلیدی اشاره کرد: مرجعیت و توسعه علمی کشور، در این محور، شناسایی نخبگان علمی و اعطای گرنت های ویژه (کرسی های پژوهشی، گرنت های سرآمدان و خوشه های چندتخصصی) با هدف رشد مرجعیت علمی ایران در سطح بین المللی دنبال می شود. به ویژه در حوزه هایی همچون هوش مصنوعی، کوانتوم، علوم شناختی، مواد پیشرفته و زیست فناوری، تلاش می شود با برگزاری فراخوان های پژوهشی، فاصله علمی کشور با مرزهای دانش جهانی کاهش یابد. پژوهش های مسئله محور نیز در سه سطح مسائل خرد، میانی و کلان سازمان دهی شده اند.

وی ادامه داد: برای مسائل کوچک، تعامل با شرکت های دانش بنیان از طریق نیازنامه ها صورت می گیرد. برای مسائل میانه، برنامه ای تحت عنوان «حمایت از مأموریت گرایی دانشگاه ها» تعریف شده که طی آن دانشگاه ها مسئول حل یک مسئله منطقه ای می شوند. در سطح مسائل کلان نیز «مراکز هدایت و راهبری حل مسئله» یا «مهر» تشکیل شده اند تا مسائل راهبردی کشور را طی دوره های حداقل پنج ساله پیگیری و حل وفصل کنند.

سلطانی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به برنامه های حمایتی بنیاد در سال 1404، اعلام کرد: 20 درصد از حمایت ها به صورت مستمر در طول سال ارائه می شود و 80 درصد از طریق فراخوان های موضوعی.

او افزود: سقف حمایت از طرح های پژوهشی مستمر در سال جاری به 300 میلیون تومان افزایش یافته و در صورت همکاری های بین المللی 120 میلیون تومان اضافه خواهد شد. همچنین سقف حمایت طرح های فراخوانی تا 5.5 میلیارد تومان تعیین شده است.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: در سال گذشته، بنیاد ملی علم ایران حدود 40 فراخوان منتشر کرده که با استقبال چشمگیر جامعه علمی مواجه شد. ثبت بیش از 5000 طرح پژوهشی در سامانه بنیاد در سال 1403، بالاترین تعداد ثبت شده در تاریخ 22 ساله فعالیت این نهاد بوده است. از این تعداد، 1600 طرح تصویب و اعتبار مصوب آن ها به بیش از 430 میلیارد تومان رسیده است.

رئیس بنیاد ملی علم ایران با تأکید بر تداوم سیاست اثربخشی و چابکی در سال 1404، وعده داد که حمایت ها با هدف گذاری دقیق تر و اولویت بندی علمی بیشتری ادامه خواهند یافت تا پژوهش های کشور بیش از پیش با نیازهای واقعی جامعه و اقتصاد ملی پیوند خورند.

نظرات

captcha