عملیات های اخیر مقاومت، نشان دهنده توانایی آن در نوآوری، سازگاری با شرایط جنگی و توسعه تاکتیک ها برای مقابله با برتری نظامی اسرائیل است در عین حال ارتش اشغالگر همچنان بر آواره کردن اجباری ساکنان غزه تمرکز دارد.

![]()
رامی ابو زبیده، تحلیلگر مسائل نظامی و نویسنده اهل فلسطین در یادداشتی که برای ایکنا ارسال کرده است، با اشاره به
اهداف اصلی عملیات های مقاومت تأکید دارد این عملیات نظامی با هدف وارد کردن حداکثر خسارات و تلفات به ارتش اشغالگر اسرائیل و نابودی تجهیزات نظامی آن و همچنین نشان دادن توانایی مقاومت در عملیات و نفوذ، علی رغم محاصره و عملیات نظامی مستمر اسرائیل انجام می شود. ترجمه متن این یادداشت تحلیلی به شرح زیر است: نوار غزه اخیراً شاهد ازسرگیری قابل توجه عملیات مقاومت فلسطین بوده است، چنانچه به وضوح در اطلاعیه های منتشر شده توسط گردان های القسام و گردان های القدس در مورد اجرای تعدادی از عملیات ها علیه نیروهای اشغالگر اسرائیلی اعلام شده است. این عملیات ها نشان دهنده افزایش احتمالی سرعت یا اثربخشی عملیات های مقاومت در این دوره است که می تواند نشان دهنده تغییر در تاکتیک های مقاومت یا افزایش توانمندی های آن باشد و با عملیات فرسایشی و نبردهای چریکی، فشار نظامی اسرائیل را خنثی کند.
ماهیت عملیات ها
عملیات های اخیر که توسط گروه های فلسطینی اعلام شده است، شامل تاکتیک های متنوعی از جمله موارد زیر است: - درگیری مستقیم با نیروهای اشغالگر که منجر به کشته و زخمی شدن آنها شده است. - عملیات تک تیراندازی که سربازان اسرائیلی را در نقاط مختلف هدف قرار داد. - استفاده از مواد منفجره برای هدف قرار دادن خودروها و نیروهای اسرائیلی. - کمین در داخل تونل های بمب گذاری شده برای فریب نیروهای اسرائیلی و وارد کردن خسارت به آنها. - منفجر کردن خانه های بمب گذاری شده هنگام ورود نیروهای اسرائیلی. - هدف قرار دادن خودروهای نظامی اسرائیل، از جمله تانک ها و بولدوزرها، با استفاده از گلوله های توپ و مواد منفجره. - پرتاب موشک به سمت شهرک ها و پایگاه های نظامی اسرائیل در داخل و خارج از غلاف غزه (مناطق پرجمعیت در منطقه جنوبی اسرائیل تا عمق 7 کیلومتری از مرز نوار غزه). - شکار پهپادهای اسرائیلی.
اماکن درگیری
عملیات های گزارش شده در چندین منطقه در داخل نوار غزه متمرکز بودند که نشان دهنده گسترش جبهه نبرد است. این مناطق عبارتند از: - خان یونس، به ویژه مناطق شرقی مانند الفراحین و مناطق جنوبی مانند قیزان النجار. - رفح، شامل مناطق شرقی و منطقه ابو الروس. - بیت حانون در شمال نوار غزه. - محله شجاعیه در شرق شهر غزه. - جبالیا در شمال نوار غزه. - مناطق نزدیک به محور نتساریم در مرکز نوار غزه. - غلاف غزه و شهر سدیروت که هدف حملات موشکی قرار گرفتند.
![]()
اهداف
به نظر می رسد اهداف اصلی این عملیات ها، وارد کردن حداکثر خسارات و تلفات به ارتش اشغالگر اسرائیل و نابودی تجهیزات نظامی آن و همچنین نشان دادن توانایی مقاومت در عملیات و نفوذ، علی رغم محاصره و عملیات نظامی مستمر اسرائیل است. همچنین هدف قرار دادن شهرک های اسرائیلی با موشک، با هدف اعمال فشار بر رژیم اسرائیل و تأثیرگذاری بر افکار عمومی در اسرائیل انجام می شود.
تاکتیک های مقاومت
با رصد عملیات های اخیر، در می یابیم که مقاومت عمداً در گروه های کوچک عمل می کند و با دقت سربازان اسرائیلی را هدف قرار می دهد تا تلفات را به حداکثر برساند و برای مدت طولانی تری از سلاح های آنها استفاده کند. این تاکتیک های عملیاتی مقاومت، با تمرکز بر دستیابی به حداکثر تأثیر با حداقل منابع انجام می شود.
تاکتیک های نظامی اسرائیل
اشغالگران به ترورهای هدفمند و استفاده از هدف گیری از راه دور متکی هستند که نشان دهنده تحول به سمت کاهش استقرار نیروهای زمینی برای به حداقل رساندن تلفات و در عین حال تلاش برای تضعیف مقاومت و حفظ فشار نظامی بر غزه است.
تحلیل نظامی
- عملیات های اخیر مقاومت، نشان دهنده توانایی آن در نوآوری، سازگاری با شرایط جنگی و توسعه تاکتیک های خود برای مقابله با برتری نظامی اسرائیل است. این در حالی است که ارتش اسرائیل همچنان بر آواره کردن اجباری ساکنان غزه و اعمال فشار بر آنها تمرکز دارد. - هرچه اشغالگران در عملیات زمینی اسرائیل پیشروی بیشتری می کنند، توانایی مقاومت در نبرد تن به تن و استفاده از مواد منفجره بیشتر آشکار می شود. - تحرکات نظامی اخیر اسرائیل، به منزله آزمونی برای توانمندی های مقاومت و در عین حال، راهبرد دفاعی مقاومت است. این برای جلوگیری از نبردهای ناموفق و حفظ منابع است، با در نظر گرفتن این احتمال که توافق آتش بس جدیدی حاصل نشود. عملیات های اخیر این پیام را ارسال می کند که مقاومت وجود دارد و هرگاه لازم ببیند خواهد جنگید و از رویارویی مستقیم در مناطق باز که در معرض آتش اسرائیل قرار دارد، اجتناب خواهد کرد.
سناریوهای احتمالی و انتظارات آینده
- تشدید بیشتر عملیات نظامی اسرائیل، از جمله حمله زمینی گسترده تر یا افزایش استفاده از نیروی هوایی. - بن بست طولانی مدت با دوره های متناوب تشدید و کاهش تنش. - بحران انسانی در غزه به دلیل ادامه تجاوزات و موانع تحمیل شده در کمک رسانی. - احتمال گسترش درگیری به سایر مناطق در منطقه. - پیامدهای سیاسی داخلی در فلسطین اشغالی به دلیل ادامه درگیری و خسارات. - ادامه تطبیق تاکتیک ها و استراتژی های مقاومت برای مقابله با اقدامات نظامی اسرائیل. - احتمال دستیابی به یک توافق آتش بس جدید با میانجیگری بین المللی که احتمالاً تحت تأثیر وضعیت نظامی در میدان جنگ قرار خواهد گرفت.
نتیجه گیری
عملیات های اخیر مقاومت فلسطین در نوار غزه، تحولی قابل توجه در مواجهه با فشار نظامی اسرائیل است. ماهیت این عملیات ها و توزیع جغرافیایی آنها بیانگر توانایی جدید مقاومت در درگیری با نیروهای اسرائیلی و به چالش کشیدن سلطه آنها در مناطق مختلف نوار غزه است. این عملیات ها صرفاً یک واکنش تاکتیکی نیستند، بلکه منعکس کننده یک استراتژی با هدف تأثیرگذاری بر روند مانورهای نظامی اسرائیل، وارد کردن خسارات به نیروهای اسرائیلی، تأثیرگذاری بر افکار عمومی اسرائیلی ها و شکست برنامه های فرماندهان صهیونیست است. دلایل و انگیزه های پشت این تشدید تنش، پیچیده و چندوجهی هستند و شامل پویایی مذاکرات، تغییر استراتژی های نظامی هر دو طرف و زمینه منطقه ای گسترده تر است. ترجیحاً اوضاع همچنان در حال تغییر خواهد بود و سناریوهای احتمالی از ادامه درگیری شدید تا بن بست طولانی مدت متغیر است و احتمال دارد که در نهایت یک آتش بس جدید با میانجی گری بین المللی حاصل شود.
ترجمه از فرشته صدیقی انتهای پیام
{{name}}
{{content}}