بررسی علت تغییرات سود عملیاتی "رافزا"
به گزارش کدال نگر بورس 24، شرکت رایان هم افزا در خصوص تغییرات بیش از 30 درصدی سود عملیاتی دوره 6 ماهه منتهی به 31 شهریور 1403 نسبت به دوره مشابه سال قبل توضیحاتی ارائه نمود.
مدیرکل امور بندری سازمان بنادر و دریانوردی گفت: حادثه اخیر بندر شهید رجایی تاثیری در عملکرد این بندر نداشته و تجهیزات استراتژیک آن آسیبی ندیده اند.
به گزارش خبرگزاری مهر، عادل دریس ، مدیرکل امور بندری سازمان بنادر و دریانوردی در برنامه ای تلویزیونی با اشاره به حادثه اخیر بندر شهید رجایی گفت: این حادثه تأثیری در عملکرد بندر نداشته است و خوشبختانه تجهیزات استراتژیک بندر شهید رجایی در پی این انفجار، هیچ آسیبی ندیده اند.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون ظرفیت بنادر تجاری کشور معادل 300 میلیون تن است، اظهار کرد: متناسب با رشد عملکرد و تجارت، زیرساخت ها و ظرفیت ها در بنادر کشور از طریق جذب سرمایه بخش خصوصی توسعه پیدا کرده است.
وی ادامه داد: توسعه ظرفیت ها تنها مربوط به توسعه زیرساخت ها در خشکی نیست و باید فرآیندها به گونه ای مدنظر قرار گیرد که از طریق دریا بتوانیم بنادر را توسعه بخشیم.
ضرورت توسعه متوازن ظرفیت بنادر کشور
دریس با بیان اینکه باید در حوزه تجهیزات، علائم کمک ناوبری را توسعه دهیم، عنوان کرد: توسعه تجهیزات باید به گونه ای باشد که بتوانیم به صورت متوازن، این 300 میلیون تن ظرفیت را رشد دهیم.
وی افزود: در حال حاضر 11 بندر اصلی در بخش تجاری داریم که شامل 3 بندر در شمال کشور از جمله بندر امیر آباد است که توسعه خوبی داشته و همچنان در حال توسعه است، همچنین بندر نوشهر و بندر انزلی از دیگر بنادر شمالی کشور هستند و در جنوب کشور نیز بندر شهید رجایی بزرگ ترین بندر تجاری از نظر عملکردی به شمار می رود و بنادر امام خمینی (ره)، خرمشهر، بوشهر، باهنر، لنگه و آبادان از دیگر بنادر فعال در جنوب ایران هستند.
دریس با اعلام اینکه برای افزایش ظرفیت بنادر کشور باید دو مقوله مدنظر قرار گیرد، تاکید کرد: یک مقوله از نظر تأمین تجهیزات و زیر ساخت ها و مقوله دوم، افزایش بهره وری تجهیزات است.
عملکرد کانتینری بیش از 3 میلیون TEU در سال گذشته
وی با اشاره به اینکه خوشبختانه طی سال گذشته در بخش کانتینری بیش از 3 میلیون TEU عملکرد داشته ایم که رشد 13 درصدی را نشان می دهد، گفت: افزایش میزان عملیات کانتینری در سال جاری در دستور کار بنادر کشور قرار دارد.
مدیرکل امور بندری سازمان بنادر و دریانوردی یادآور شد: بخشی از تجهیزات استراتژیک از جمله گنتری کرین (جرثقیل دروازه ای) توسط بخش دولتی تأمین شده اما سایر تجهیزات داخل محوطه و داخل بنادر توسط بخش خصوصی تأمین می شود.
جزئیات انفجار در بندر شهید رجایی
دریس در خصوص حادثه انفجار اخیر در بندر شهید رجایی، بیان کرد: در بندر شهید رجایی بیش از 2000 هکتار محوطه عملیاتی وجود دارد و متأسفانه این حادثه ناگوار در 15 هکتار از این بندر رخ داد.
وی با تاکید بر اینکه حادثه مذکور تأثیری در عملکرد بندر شهید رجایی نداشته است، گفت: شاید تنها یک درصد از کل عملکرد بنادر در این منطقه حادثه دیده انجام می شود و این بخش هم در اختیار بخش خصوصی است.
مدیرکل امور بندری سازمان بنادر و دریانوردی با تاکید بر اینکه همه بخش های بنادر مهم هستند، گفت: بنادر کشور در بخش های مختلف کالا از جمله کالاهای نفتی، فله، خشک، کالاهای اساسی و عمومی کار می کنند و بخشی از عملیات بنادر مربوط به تجهیزات استراتژیک است که در پای اسکله اقدام به پهلوگیری کشتی ها می شود و خوشبختانه این تجهیزات در بندر شهید رجایی آسیبی ندیده اند.
سامانه جامع بندری در حال تهیه است
دریس افزود: یکی از موضوعات مهم در زنجیره تأمین کالا توسعه متوازن است که بنادر با تمامی بخش ها و ارگان های مختلف از جمله گمرک، راهداری و راه آهن در ارتباط هستند و باید به شکل هماهنگ اقدام به همکاری کنند تا شاهد رشد فعالیت ها در بخش های اشاره شده باشیم.
وی با اشاره به اینکه سامانه جامع بندری در حال تهیه و بخش خشکی آن تهیه شده است، اعلام کرد: پیش از این بخش زیادی از اقدامات مربوط به صاحبان کالا و رهگیری کالا به صورت دستی و فیزیکی انجام می شد اما در حال حاضر این فرآیندها به صورت الکترونیکی شده است.
{{name}}
{{content}}