«ام اس» تهدیدی برای جوانان و بانوان

متخصص مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی گفت: علت اصلی ام اس ناشناخته است، اما عواملی مانند کمبود ویتامین D، عفونت های ویروسی، مصرف دخانیات، چاقی در سن بلوغ، و استرس نیز نقش دارند.

به گزارش خبرگزاری مهر، نسترن مجدی نسب متخصص مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی اهواز، با بیان این مطلب، افزود: البته این عوامل به تنهایی ایجادکننده بیماری نیستند، بلکه به نظر می رسد در ترکیب با زمینه ژنتیکی، بر بروز بیماری اثرگذار باشند.

وی در تشریح بیماری ام اس ، گفت: این بیماری که با نام مولتیپل اسکلروزیس نیز شناخته می شود، یک بیماری خودایمن است که عمدتاً جوانان و به ویژه بانوان را دچار می کند؛ در این بیماری، سیستم ایمنی بدن به اشتباه به بافت های مغز و نخاع حمله می کند و این آسیب ها منجر به بروز علائم متنوعی از جمله تاری دید، دو بینی، عدم تعادل، سرگیجه، اختلالات حسی، ضعف اندام ها و در مواردی اختلالات اسفنکتری ، خستگی مفرط، عدم تمرکز و مشکلات شناختی می شود.

این متخصص مغز و اعصاب با بیان اینکه علائم ام اس در افراد مختلف به شکل های متفاوتی ظاهر می شود، عنوان کرد: ممکن است هر فرد یک یا چند علامت از این طیف گسترده را تجربه کند. افرادی که هر کدام از علائم ذکر شده را تجربه می کنند، باید فوراً به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنند تا پس از معاینه بالینی، در صورت نیاز، اقدامات تشخیصی لازم برای آن ها انجام شود.

مجدی نسب یکی از چالش های مهم در تشخیص این بیماری را تنوع علائم بالینی آن دانست و افزود: این مساله می تواند سبب شود که بیماران در مراحل اولیه به متخصص مغز و اعصاب مراجعه نکنند و این سرگردانی، تشخیص را به تعویق اندازد.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی اهواز روش های اصلی تشخیص ام اس را انجام ام آر آی مغز و نخاع و در برخی موارد، بررسی مایع مغزی نخاعی از طریق نمونه گیری با روش پونکسیون کمری، عنوان کرد و گفت: پس از تشخیص قطعی بیماری، بیمار باید تحت درمان قرار گیرد. سیر این بیماری می تواند متفاوت باشد؛ در برخی موارد پیشرونده و در برخی دیگر به صورت عود کننده-بهبودیابنده است.

وی ادامه داد: بیمار در نوع عود کننده-بهبودیابنده، یک علامت را تجربه می کند، سپس به طور خودبه خودی یا با دارو بهبود می یابد و ممکن است ماه ها یا سال ها بعد علامت دیگری ظاهر شود، اما در نوع پیشرونده ، علائم به تدریج و به مرور زمان تشدید می شوند.

این متخصص مغز و اعصاب عنوان کرد: شناخت سیر بیماری از آن جهت اهمیت دارد که درمان بیماران با فرم عودکننده-بهبودیابنده ممکن است با درمان افراد مبتلا به فرم پیشرونده متفاوت باشد و پزشک مغز و اعصاب بر اساس همین سیر، معاینه، نتایج آزمایش خون، ام آر آی و همچنین طبق داروهای موجود در کشور، برنامه درمانی را تنظیم می کند.

مجدی نسب توصیه کرد: افراد باید از مصرف سیگار و قلیان به شدت پرهیز کنند، همچنین سطح ویتامین D خون خود را به طور منظم اندازه گیری کنند و اگر سابقه ابتلاء به ام اس در خانواده وجود دارد، در صورت کمبود ویتامین D، باید به میزان لازم مکمل دریافت کنند. همچنین توصیه می شود، برای کنترل و مدیریت استرس از متخصصان روانشناسی کمک بگیرند تا با آموزش های لازم، استرس های زندگی را به حداقل رساند.

اهمیت ورزش و فعالیت های جسمانی در پیشگیری از ابتلاء به ام اس

وی با اشاره به اهمیت ورزش و فعالیت های جسمانی، اظهار کرد: ورزش باید به عنوان یک بخش روزمره در زندگی گنجانده شود و از چاقی، به ویژه در دختران در سن بلوغ، پیشگیری شود. همچنین، شناخت علائم بیماری و دوری از عوامل ذکر شده و مدیریت استرس از اهمیت بالایی در کنترل این بیماری برخوردار است. امید است با تحقیقات بیشتر، علت اصلی این بیماری شناخته شده و راهی برای ریشه کن کردن آن یافت شود.

نظرات

captcha