ترامپ در دام خودساخته تعرفه ها

طی هفته های اخیر بسیاری از تحلیلگران مسائل تجاری تاکید کرده اند مناقشه جاری میان چین و آمریکا به نقطه کنونی محدود نخواهد ماند.

خبرگزاری تسنیم، حنیف غفاری در یادداشتی نوشت: صورت بندی جنگ تعرفه ای اخیر که از واشنگتن آغاز شده، روز به روز پیچیده تر می شود. این پیچیدگی بیش از آنکه معلول توانمندی آمریکا در طراحی این نبرد تمام عیار باشد، منبعث از ریسک پذیری خطرناک ترامپ و بی توجهی وی نسبت به کنشگری بالقوه و بالفعل چینی ها در این آوردگاه بی انتهاست. دامنه جنگ تعرفه ای واشنگتن و پکن همچنان گسترده تر می شود. هر اندازه بازیگران بین المللی بیشتری در معرض این منازعه قرار می گیرند، رویکرد اقتصادی چین و آمریکا رادیکال تر و گارد آنها در برابر یکدیگر بسته تر می شود. طی هفته های اخیر بسیاری از استراتژیست ها و تحلیلگران مسائل تجاری تاکید کرده اند مناقشه جاری میان 2 کشور به نقطه کنونی محدود نخواهد ماند. حتی بسیاری از بازیگرانی که خواستار رعایت بی طرفی در این مناقشه هستند، در آینده نزدیک ناچار خواهند بود میان واشنگتن یا پکن، یک گزینه را انتخاب کنند.

بازی تعرفه ای ترامپ، قاتل بازار سهام آمریکا شد؟

در میانه تنش های تجاری با ایالات متحده، دولت چین هشدار داد هیچ کشوری نباید توافقی با واشنگتن امضا کند که به منافع جمهوری خلق چین آسیب بزند. سخنگوی وزارت بازرگانی چین در این باره تاکید کرد: «پکن قاطعانه مخالف هرگونه توافقی است که به قیمت از بین بردن منافع چین تمام شود. در صورت وقوع چنین موقعیتی، چین آن را هرگز نخواهد پذیرفت و به طور جدی واکنش نشان خواهد داد. سیاست مماشات با متجاوز، صلح به همراه نمی آورد». صورت مساله تا حد زیادی گویاست: چینی ها در واکنش به جنگ تعرفه ای طراحی و عملیاتی شده از سوی کاخ سفید، روز به روز عملگرایانه تر رفتار می کنند. این عملگرایی، خود را در وضع راهبردهای اقتصادی و تجاری خرد و کلان از سوی چینی ها نشان می دهد. مواضع اخیر سخنگوی وزارت بازرگانی چین، نقطه آغاز مرحله ای تازه از جنگ تعرفه ای با آمریکاست که البته دیگر بازیگران جهان را نیز به صورت خواسته یا ناخواسته درگیر خواهد کرد. چینی ها در روایتگری خود از بازیگرانی که به صورت جبری یا خودخواسته به بازی در زمین واشنگتن (در عرصه جنگ تجاری) تن می دهند، تحت عنوان بازیگران مماشاتگر یاد می کنند؛ بازیگرانی که قطعا مشمول جرایم و محدودیت های قابل توجه و حتی تحریم هایی از سوی پکن خواهند شد. اصطلاح مماشات در نظام بین الملل به رویکردی اطلاق می شود که در آن، دولت ها در برابر کشورهای مهاجم کوتاه می آیند تا از جنگ جلوگیری کنند.

پکن قصد دارد در مرحله کنونی این پیام را به بازیگران جهانی اعلام کند که در مناقشه کنونی کشور بی طرف وجود ندارد، مگر آنکه اصل منازعه از سوی آمریکا متوقف شود و سازمان تجارت جهانی مجددا کارکرد خود مبنی بر  تنظیم گری مراودات اقتصادی در نظام بین الملل را پیدا کند. هر چند این امر برای چین و اکثر بازیگران جهانی مطلوب است اما ترامپ و همراهانش در کاخ سفید شمشیر را از رو بسته و قصد ندارند از جنگ تمام عیاری که علیه پکن، اتحادیه اروپایی و دیگران آغاز کرده اند بسادگی عقب نشینی کنند. سردرگمی بازیگران در چنین منظومه ای، قطعا به سود آمریکا نیز نخواهد بود. بسیاری از کشورها معتقدند باید به نوعی رویکرد تجاری خود را مدیریت کنند که در صورت حذف ترامپ از معادلات اجرایی آمریکا یا انهدام منظومه جنگ تعرفه ای وی، مشمول خشم تجاری چینی ها نشوند. به عبارت دقیق تر، اکثر بازیگران بین المللی معتقدند جهت صیانت از اهداف تجاری کلان خود، باید از منافع کوتاه مدت و مقطعی شان عبور کنند.

در این میان رمزگشایی از هشدار موسسه معتبر «جی پی مورگان» درباره عواقب جنگ تعرفه ای آغاز شده از سوی ترامپ، وحشت مزمنی را در میان سرمایه گذاران و حتی موسسات و شرکت های سرمایه پذیر در آمریکا ایجاد کرده است. این موسسه مالی در تازه ترین برآورد خود اعلام کرده سیاست های تجاری رئیس جمهور جدید آمریکا می تواند اعتماد سرمایه گذاران به نهادها و بازارهای این کشور را تضعیف کند. حتی این موسسه از احتمال وقوع رکود اقتصادی در آمریکا خبر داده است. تجمیع 2 مؤلفه «رکود اقتصادی» و «ناتوانی در تنظیم ابعاد جنگ تعرفه ای» به وضوح نشان می دهد ترامپ وارد نبردی شده که استراتژی آن را می خواهد در حین مواجهه با دیگر کشورها ترسیم کند! نبردی که در آن تاکتیک ها بر راهبردها غلبه کند، سرنوشت واضحی خواهد داشت. دولت کنونی آمریکا در دام خودساخته ای قرار گرفته که خروج از آن به هیچ وجه آسان نخواهد بود. امتیازدهی جبری واشنگتن به دیگر بازیگران در این صحنه و فراتر از آن، شکست نهایی در جنگ تعرفه ای، احتمالاتی است که بر پیروزی ترامپ در این منازعه رجحان و برتری دارد.

پایان دادن خودخواسته به این جنگ نیز اگرچه خط قرمز کنونی ترامپ محسوب می شود اما در آینده نزدیک به دلیل سطح و شدت واکنش های انجام شده و ایجاد ائتلاف های پایدار در مواجهه با منازعه طراحی شده از سوی کاخ سفید ناممکن نخواهد بود. رسیدن به این نقطه، نه تنها به معنای درهم شکستن دولت کنونی آمریکا، بلکه به معنای سقوط آزاد این کشور در معادلات اقتصادی نظام بین الملل و تن دادن ناخواسته آن به نظم جدید تجاری در جهان خواهد بود. این نظم تجاری، قطعا با آنچه در توهمات ترامپ ترسیم شده تفاوتی مبنایی و غیرقابل توصیف خواهد داشت.

منبع: وطن امروز

انتهای پیام/

نظرات

captcha