پرونده 25 ساله چای سنواتی تعیین تکلیف شد

معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه پرونده چای سنواتی که 25 سال صنعت چای را درگیر کرده بود، امسال به مرحله تعیین تکلیف نهایی رسیده است، گفت: چای سنواتی جهت تبدیل به کمپوست به مراکز تحقیقاتی منتقل می شود.

خبرگزاری تسنیم از لنگرود، محمدمهدی برومندی معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی امروز در اولین جشنواره آغاز برداشت برگ سبز چای در روستای لیسه رود کومله شهرستان لنگرود با بیان اینکه حمایت نمایندگان استان گیلان از بخش کشاورزی و چای کشور شایسته تقدیر است، اظهار کرد: حمایت های نمایندگان استان گیلان، پشتوانه ای مهم برای توسعه صنعت چای کشور بوده و امید می رود این حمایت ها همچنان ادامه داشته باشد.

چای؛ محصولی حیاتی برای امنیت غذایی کشور

وی با اشاره به حضور رؤسای سازمان های جهاد کشاورزی و چای و دیگر مسئولان استانی و شهرستانی در این جشنواره، افزود: باعث خوشحالی است که امروز، مردم و مسئولان برای پاسداشت محصول ارزشمند چای گردهم آمده اند و برگزاری این جشن فرهنگی و نشاط آفرین، نشان دهنده اهمیت چای در زندگی مردم و نشانه ای از همراهی فرهنگی با کشاورزی است.

معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه چایکاران کشور، محصولی را تولید می کنند که بر سر سفره های 85 میلیون ایرانی قرار می گیرد و این موضوع نقشی حیاتی در تأمین امنیت غذایی دارد، افزود: در استان گیلان، 55 هزار خانوار به طور مستقیم از چای ارتزاق می کنند و به همین دلیل این محصول برای وزارت جهاد کشاورزی اهمیت بسیار بالایی دارد.

تاریخچه چای در گیلان و چالش های گذشته

برومندی با اشاره به سابقه تاریخی چای در گیلان بیان کرد: چایکاری در این استان از سال 1279 هجری شمسی آغاز شد و نخستین کارخانه چای نیز با مصوبه مجلس در گیلان تأسیس شد، هرچند زمان کافی برای بررسی تاریخچه چای وجود ندارد، اما لازم است این میراث ارزشمند مورد توجه ویژه قرار گیرد.

وی با بیان اینکه زمانی در استان گیلان 55 هزار تن چای تولید می شد و سطح باغات چای به 36 هزار هکتار می رسید، اما برخی سیاست های نادرست در گذشته باعث کاهش تولید به 17 هزار تن و خروج 16 هزار هکتار باغ از چرخه تولید شد، گفت: با پیگیری ها و همکاری نهادهای نظارتی و نمایندگان مجلس، پرونده چای سنواتی که 25 سال صنعت چای را درگیر کرده بود، امسال به مرحله تعیین تکلیف نهایی رسیده است.

حمایت دولت از چایکاران و کنترل واردات

معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به تولید 26 میلیون تن محصول باغبانی در کشور بیان کرد: چای تنها محصولی است که دولت به طور جدی از آن حمایت می کند، دولت 25 درصد قیمت چای را امسال به چایکاران پرداخت می کند و علیرغم برخی فشارها برای کاهش این سهم، با حمایت وزیر کشاورزی و نمایندگان گیلان، این سهم در سال 1404 نیز حفظ شد.

به گفته معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی، واردات چای طی 2 سال گذشته تنها با ارز آزاد انجام شده و با تعیین سقف واردات به میزان 40 هزار تن، از واردات بی رویه جلوگیری شده است. در گذشته، سالانه تا 75 هزار تن چای وارد کشور می شد که این روند در حال حاضر کنترل شده است.

اقدامات مؤثر وزارت جهاد کشاورزی در صنعت چای

برومندی یکی از اقدامات مؤثر وزارت جهاد کشاورزی را مشروط کردن واردات چای به خرید چای داخلی دانست و افزود: واردکنندگان باید به ازای هر کیلو چای وارداتی، یک کیلو چای داخلی خریداری کنند که این اقدام منجر به خروج 15 هزار تن چای از انبار کارخانه های گیلان و ایجاد انگیزه برای خرید برگ سبز از کشاورزان شده است.

وی با بیان اینکه در سال گذشته، دولت 540 میلیارد تومان بابت سهم خود در خرید چای پرداخت کرده و این رقم در سال جاری با توجه به افزایش قیمت خرید برگ سبز، به 750 میلیارد تومان خواهد رسید، گفت: همچنین صندوق تخصصی چای با اعتباری بالغ بر 140 میلیارد تومان در حال فعالیت است و 150 میلیارد تومان اعتبار جدید نیز برای افزایش سرمایه آن در سال جاری تصویب شده که بخشی از آن پرداخت شده است.

به گفته معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی، از محل این صندوق، سال گذشته 112 میلیارد تومان وام کم بهره به باغداران پرداخت شد و تلاش می شود این رقم افزایش یابد.

ضرورت احیای باغات چای و افزایش تولید

برومندی همچنین از حل شدن مشکل بدهی کارخانه ها به دولت و انتقال چای سنواتی به مراکز تحقیقاتی جهت تبدیل به کمپوست خبر داد و افزود: نخستین کمباین مکانیزه برداشت چای در استان گیلان راه اندازی شده که از محل همین تسهیلات تأمین شده است. همچنین برای نخستین بار طی سال های اخیر، چهار رقم جدید چای وارد کشور شده و حدود 100 هزار نهال از سوی پژوهشکده چای تولید شده که بخشی از آن توزیع شده است.

وی بر ضرورت احیای باغات چای تأکید کرد و گفت: هدف گذاری ما بازگرداندن 16 هزار تن چای حذف شده به چرخه تولید است، همچنان ثبت سفارش واردات چای منوط به خرید چای داخلی خواهد بود و واردات بیش از میزان مصوب نیز در سال جاری مجاز نخواهد بود.

معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه دولت و وزیر جهاد کشاورزی با قاطعیت در کنار چایکاران ایستاده اند، افزود: هر میزان که تولید داخلی چای افزایش یابد، واردات کاهش خواهد یافت. فرمانداران نیز به عنوان رؤسای کارگروه کشاورزی شهرستان ها، در این زمینه نقش حمایتی خواهند داشت.

برومندی با تاکید بر حمایت از دولت از چایکاران بیان کرد: هدف ما این است که استان گیلان با مردم فرهنگ دوست و سخت کوش خود، بار دیگر به جایگاه گذشته خود در تولید چای کشور بازگردد.

انتهای پیام/

نظرات

captcha