آکسیوس: خط قرمز زلنسکی، پیشنهاد نهایی ترامپ را تهدید می کند

به گزارش آکسیوس، «پیشنهاد نهایی» دونالد ترامپ برای صلح که به کی یف پیشنهاد شده است، مستلزم پذیرش حاکمیت روسیه توسط اوکراین است. با این حال، کی یف پیشتر آن را خط قرمز خود خوانده و رد کرده است.

به گزارش ایسنا، منابع مطلع به آکسیوس گفته اند که ایالات متحده انتظار دارد اوکراین روز چهارشنبه به طرح صلحی پاسخ دهد که شامل به رسمیت شناختن کریمه به عنوان بخشی از روسیه توسط آمریکا و پذیرش غیررسمی کنترل روسیه بر تقریباً تمام مناطق گرفته شده از سال 2022 به بعد است.

سند یک صفحه ای که آمریکا هفته گذشته در پاریس به مقامات اوکراینی ارائه کرده، این طرح را به عنوان «پیشنهاد نهایی» دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا توصیف می کند. کاخ سفید تأکید دارد که در صورت عدم توافق سریع طرف ها، آماده است که از این طرح عقب نشینی کند.

پیشنهاد ترامپ مستلزم امتیازات بزرگی از سوی ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین است که پیش تر پذیرش «اشغال» کریمه و بخش هایی از چهار منطقه در شرق اوکراین توسط روسیه را رد کرده بود.

در حالی که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، طبق گزارش ها پیشنهاد داده که خطوط مقدم فعلی برای دستیابی به توافق منجمد شوند، او پیش تر عناصر دیگری از چارچوب آمریکا مانند حضور نیروهای حافظ صلح اروپایی در خاک اوکراین را رد کرده است.

صورتی: مناطق تحت کنترل روسیه؛ آبی: مناطق که اوکراین از سپتامبر 2022 گرفته است؛ مشکی: مناطق تحت کنترل روس ها.

یک منبع نزدیک به دولت اوکراین با بیان اینکه کی یف این پیشنهاد را به شدت جانب دارانه به نفع روسیه می داند، گفت: «پیشنهاد به وضوح مشخص می کند که روسیه چه منافع ملموسی به دست می آورد، اما تنها به صورت مبهم و کلی می گوید که اوکراین چه چیزی دریافت خواهد کرد.»

آنچه روسیه طبق پیشنهاد ترامپ به دست می آورد

1- به رسمیت شناختن قانونی کنترل روسیه بر کریمه توسط ایالات متحده.

2- به رسمیت شناختن عملی کنترل روسیه بر تقریباً تمام منطقه لوهانسک و بخش های تحت کنترل از دونتسک، خرسون و زاپوریژیا.

3- تضمینی مبنی بر اینکه اوکراین عضو ناتو نخواهد شد. متن سند اشاره دارد که اوکراین می تواند به اتحادیه اروپا بپیوندد.

4- لغو تحریم هایی که از سال 2014 اعمال شده اند.

5- تقویت همکاری اقتصادی با ایالات متحده، به ویژه در بخش های انرژی و صنعت.

آنچه اوکراین طبق پیشنهاد ترامپ دریافت می کند

1- «تضمین امنیتی قوی» شامل گروهی خاص از کشورهای اروپایی و احتمالاً برخی کشورهای غیراروپایی هم فکر. سند مذکور به طور مبهم به نحوه عملکرد این عملیات صلحبانی اشاره می کند و مشارکت آمریکا را ذکر نمی کند.

2- بازگرداندن بخش کوچکی از استان خارکیف که روسیه به کنترل خود درآورده است.

3- عبور آزاد از رود دنیپر که در برخی بخش های جنوب اوکراین هم مرز با خط مقدم است.

4- جبران خسارت و کمک برای بازسازی؛ اگرچه سند مذکور مشخص نمی کند منابع مالی آن از کجا تأمین خواهد شد.

سایر عناصر طرح

*نیروگاه هسته ای زاپوریژیا — بزرگ ترین تأسیسات از این نوع در اروپا — به عنوان خاک اوکراین در نظر گرفته می شود، اما توسط ایالات متحده اداره خواهد شد و برق آن به هر دو کشور اوکراین و روسیه ارائه خواهد شد.

*این سند همچنین به قرارداد معدنی آمریکا و اوکراین اشاره می کند که ترامپ گفته است روز پنج شنبه امضا خواهد شد.

براساس گزارش آکسیوس، این طرح پس از آن تهیه شد که استیو ویتکاف، فرستاده ترامپ هفته گذشته بیش از چهار ساعت با پوتین دیدار کرد.

به گزارش فایننشال تایمز، پس از ارائه این طرح، پوتین پیشنهاد داد که عملیات روسیه در خطوط مقدم فعلی متوقف شود، آن هم به عنوان بخشی از توافق احتمالی. این بزرگ ترین نشانه از سوی پوتین تاکنون است که نشان می دهد او مایل به صلح است، اما مقامات اروپایی همچنان تردید دارند.

در همین حال، کاخ سفید اعلام کرد ویتکاف اواخر این هفته برای چهارمین دیدار خود با پوتین به مسکو سفر خواهد کرد. اما انتظار می رود ویتکاف و مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، هر دو در نشست روز چهارشنبه در لندن با حضور مقامات آمریکایی، اوکراینی، فرانسوی، آلمانی و بریتانیایی حضور نداشته باشند؛ در حالی که پیش تر قرار بود آنها در این نشست شرکت کنند.

در عوض، انتظار می رود کیت کلاگ، نماینده آمریکا در امور اوکراین، رهبری هیئت آمریکایی را بر عهده داشته باشد. پیش بینی می شود که پیشنهاد آمریکا بخشی از مذاکرات باشد.

همچنین یکی از مقامات آمریکایی حاضر در مذاکرات گفت روبیو و ویتکاف با هم همکاری کرده اند «تا چارچوبی برای نزدیک شدن به پایان جنگ ایجاد کنند.»

با این حال، این مقام گفت طی 24 ساعت گذشته نشانه هایی از سوی اوکراینی ها دیده شده است که می خواهند در نشست روز چهارشنبه لندن، به جای چارچوب طرح صلح ترامپ، درباره آتش بس 30 روزه بحث کنند.

این مقام افزود: «تصمیم گرفته شد که وزیر خارجه آمریکا به لندن سفر نکند. در عوض، هیئت آمریکایی به گفت وگو با طرف های بریتانیایی و اوکراینی ادامه خواهد داد.»

روبیو در توییتی اعلام کرد که گفت وگوی «سازنده ای» با همتای بریتانیایی خود داشته و مشتاقانه منتظر «پیگیری» مسائل پس از مذاکرات لندن است. همچنین کرولاین لویت، سخنگوی کاخ سفید سه شنبه به خبرنگاران گفت: «مذاکرات ادامه دارد و خوش بین هستیم که در مسیر درستی قرار داشته باشیم.»

انتهای پیام

نظرات

captcha