راهکارهای علمی برای کاهش تلفات برداشت گندم

جعفر حبیبی اصل روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اهمیت رعایت اصول فنی در برداشت گندم اظهار کرد: با اجرای این توصیه ها می توان ضایعات برداشت را به کمتر از نصف کاهش داد که معادل افزایش قابل توجه درآمد کشاورزان و صرفه جویی ارزی برای کشور خواهد بود.

جعفر حبیبی اصل روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اهمیت رعایت اصول فنی در برداشت گندم اظهار کرد: با اجرای این توصیه ها می توان ضایعات برداشت را به کمتر از نصف کاهش داد که معادل افزایش قابل توجه درآمد کشاورزان و صرفه جویی ارزی برای کشور خواهد بود.

وی با تاکید بر ضرورت تنظیمات دقیق کمباین افزود: سرعت پیشروی کمباین در مزارع با تراکم معمولی باید 2.5 کیلومتر بر ساعت و در مزارع کم پشت حداکثر پنج کیلومتر بر ساعت باشد.

حبیبی اصل ادامه داد: همچنین تنظیم ارتفاع برش 15 تا 20 سانتی متر زیر پایین ترین سنبله و تنظیم دور چرخ فلک در مزارع پُربار به 55 دور در دقیقه و در مزارع کم بار به 21 دور در دقیقه از ریزش محصول جلوگیری می کند.

این عضو هیات علمی درباره زمان بندی مناسب برداشت تصریح کرد: بهترین زمان برداشت هنگامی است که رطوبت دانه بین 12 تا 14 درصد باشد. برداشت زودتر باعث کاهش کیفیت و برداشت دیرتر موجب افزایش ریزش و شکستگی دانه ها می شود.

حبیبی اصل به راهکارهای ویژه برداشت محصول خوابیده اشاره کرد و گفت: در این شرایط باید از اپراتور مجرب استفاده شود، ارتفاع پلتفرم کاهش یابد، انگشتی های بلندکننده نصب شوند و برداشت در جهت خواب محصول انجام گیرد و همچنین افزایش سرعت چرخ فلک نسبت به سرعت پیشروی در این شرایط ضروری است.

عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات خوزستان روش های دقیق اندازه گیری تلفات را تشریح و خاطرنشان کرد: با استفاده از کادر فلزی برای نمونه برداری تصادفی و انجام سه تکرار اندازه گیری می توان درصد دقیق تلفات طبیعی، تلفات جلو کمباین (سکوی برش) و تلفات عقب کمباین (واحد جداسازی) را محاسبه و راهکارهای اصلاحی را اجرا کرد.

وی توصیه کرد: قبل از شروع فصل برداشت، کمباین را به طور کامل سرویس کنند و از مدل های مناسب با شرایط مزرعه استفاده شود، در ساعات مناسب روز (10 صبح به بعد در اوایل فصل و صبح زود در اواخر فصل) عملیات برداشت را انجام دهند و به طور مداوم تلفات را پایش و تنظیمات را اصلاح کنند.

به گزارش ایرنا در سال زراعی گذشته، 535 هزار هکتار از مزارع آبی و 219 هزار هکتار از مزارع دیم استان خوزستان به کشت گندم به عنوان یک محصول استراتژیک اختصاص یافت.

استان خوزستان سال گذشته رکورددار خرید تضمینی گندم در کشور شد.

سالانه حدود 17/8 میلیون انواع محصولات زراعی و باغی در خوزستان تولید می شود.

نظرات

captcha