برگزاری جشنواره «سر تخمی» ازمیغان آئین روزی وبرکت ویژه کاشت ونشاء برنج

بیرجند - رئیس میراث فرهنگی طبس گفت: اولین جشن سَرتُخمی ویژه کاشت و نشاء برنج با حضور آحاد مختلف مردم و اجرای برنامه های شاد و مفرح در روستای هدف و منطقه نمونه گردشگری ازمیغان برگزار شد.

به گزارش خبرنگار مهر، محمد عرب صبح یکشنبه در جمع خبرنگاران اظهار کرد: مراسم «سرتخمی» در واقع آئین سنتی کاشت بذر برنج و تهیه نشاء مناسب برای مزارع برنج است که اواخر فروردین ماه برگزار می شود.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان طبس افزود: ابتدا قسمتی از زمین های کشاورزی برای کاشت برنج و تهیه مخزن نشاء آماده می شوند و (شخم زدن، کود حیوانی و …)، بذرها قربال گیری و تمیز و در گونی هایی خیسانده می شوند و در فضایی سرپوشیده و گرم به مدت سه الی چهار روز نگهداری تا جوانه بزنند.

عرب گفت: بعد از این مرحله زمان کاشت بذرها در زمینی که از قبل آماده شده، می باشد و بذرهای جوانه زده در زمین پر آب پخش می شوند و کشاورزان با پاشیدن آب (آب گل آلود و زمین شخم زده هست) روی بذرهای جوانه زده در واقع مرحله کاشت را کامل می کنند و این زمین ها در واقع مخازن کاشت برنج هستند که پس از سبز شدن تا اواخر خرداد ماه نشاء ها به سایر زمین ها منتقل و کاشته می شوند.

وی افزود: البته به میزان کافی نشاء و گیاه برنج در همین زمین ها نیز حفظ می شود.

به گفته وی موقع کاشت بذر برنج که از 20 فروردین به بعد شروع می شود و در روز مراسم کشاورزان از خانه با خود شکلات و شیرینی و آجیل و خرما و … با خود به سر زمین آورده و بعد از انجام بذر پاشی و اتمام کار کاشت، دور هم جمع می شوند و دعای خیر و برکت می خوانند و با تنقلات از یکدیگر پذیرایی می کنند.

عرب گفت: برگزاری رویدادهای گردشگری با همکاری جوامع محلی علاوه بر ایجاد نشاط اجتماعی باعث افزایش مشارکت های اجتماعی مردم، احیاء هنرها و آداب و رسوم و معرفی آنها به نسل های جدید، برند سازی محصولات و تولیدات کشاورزی و صنایع دستی و البته زمینه موثری برای جذب گردشگر و معرفی هدفمند مناطق خصوصاً روستاها و… است.

رئیس میراث فرهنگی طبس یادآور شد: از اهداف ما از برگزاری این مراسم ها با توجه به گردشگر پذیر بودن روستا احیای و زنده نگه داشتن مراسمات و آیین ها و سنت های قدیمی است.

به گفته عرب این جشنواره به همت و تلاش شورای اسلامی و دهیاری و اهالی روستا، فعالین گردشگری و صنایع دستی، مجموعه ژئو پارک جهانی طبس و اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان برگزار شد و در سال های آینده نیز تداوم خواهد داشت.

وی همچنین گفت: پرونده ثبت ملی این مراسم در فهرست رویدادهای گردشگری کشور بنام روستای ازمیغان بزودی تهیه می شود و پیش از این مراسم و یا در اصطلاح جشنواره بهار نارنج شهر طبس و نخل و شالی ازمیغان برای ثبت ملی تهیه شده و مراسم و آئین هایی چون گل نرگس کریت، جشن برداشت خرما، شتر سواری و کویر نوردی حلوان، عروسی سنتی اسفندیار و … جزء برنامه ها و فعالیت های پیش بینی شده است.

نظرات

captcha