کمک بزرگ رهبر انقلاب به تیم مذاکره کننده

حضرت آیت الله خامنه ای دیروز در دیدار جمعی از مسؤولان ارشد 3 قوه درباره مذاکرات عمان توصیه هایی فرمودند که می توان گفت بهترین کمک به دولت پزشکیان و تیم مذاکره کننده است.

به گزارش مشرق ، رها عبداللهی طی یادداشتی در روزنامه وطن امروز نوشت: حضرت آیت الله خامنه ای دیروز در دیدار جمعی از مسؤولان ارشد 3 قوه درباره مذاکرات عمان توصیه هایی فرمودند که می توان گفت بهترین کمک به دولت پزشکیان و تیم مذاکره کننده است. خلاصه ای از توصیه های ایشان بدین شرح است:

«گفت وگوها یکی از ده ها کار وزارت امور خارجه است.

مسائل کشور را به گفت وگوها گره نزنید.

کشور کارهای خودش را بکند؛ در صنعت، کشاورزی، خدماتی، فرهنگی، سازندگی... اینها هیچ ربطی به گفت وگوهای عمان ندارد.

شرطی کردن کشور به مذاکرات، سرمایه گذاران را منصرف می کند. به گفت وگوها نه خوشبین افراطی باشید، نه بدبین افراطی.

گفت وگوها ممکن است به نتیجه برسد، ممکن است نرسد.

به طرف مقابل بدبینیم، به توانایی های خودمان خوشبینیم».

این توصیه ها شاه کلید موفقیت مذاکرات یا آسیب ندیدن کشور در صورت بدعهدی طرف آمریکایی است. دلایل این مدعا را در 5 بند توضیح می دهم:

1- توصیه به برجسته نکردن مذاکره با آمریکا از بین باقی ماموریت های وزارت امور خارجه می تواند راهی برای تقویت تیم مذاکره کننده باشد. ویتکاف همزمان با مذاکره با ایران، در حال پیگیری پرونده روسیه، اوکراین، غزه، عادی سازی اعراب و اسرائیل و... است. برجسته شدن غیرعادی مشغولیت وزارت امور خارجه ایران به مذاکره با آمریکا برای تیم ایرانی سر میز مذاکره یک نقطه ضعف خواهد بود. طی هفته گذشته فعالیت دیگری جز مسائل مرتبط با مذاکرات از وزارت امور خارجه رسانه ای نشده و این پیام خوبی ندارد. خوب است همین امروز دستگاه دیپلماسی این توصیه رهبری را جامه عمل بپوشاند.

2- توصیه دوم، گره نزدن کارهای کشور به مذاکرات است. کشور مسائل متفاوتی دارد که برای هر کدام وظایفی بر دوش دستگاه های مختلف است و این وظایف غالبا هیچ ارتباطی با تحریم ها یا چگونگی روابط ما با آمریکا ندارد. مسائل کشور متوقف بر مذاکره نیست که ما مجبور باشیم به هر قیمتی به توافق برسیم. رساندن این پیام که همه کارهای کشور را وابسته به مذاکره کرده ایم، چماق تهدید آمریکایی ها را - که جزو ثابت میز مذاکره شان است - روی سرمان نگه می دارد و تأمین منافع ایران را در توافق سخت می کند.

ضمن اینکه گره زدن همه چیز به توافقاتی که معلوم نیست چقدر طول بکشد و باید در فضای آرام و بدون تنش پیش برود، نتیجه ای جز بلاتکلیفی و رکود و رنج مردم ندارد.

3- وقتی بازنمایی از دولت ایران، تصویر فروشنده بدهکار و مشتاقی باشد که خود را ناگزیر از فروش می بیند، خریدار هم صبوری می کند تا قیمت را پایین تر بیاورد. گرای خزانه خالی همان قدر به ضرر مذاکرات است که وعده گشایش اقتصادی و ورود سرمایه گذار خارجی بعد از توافق. هر دو باعث می شود تصویر فروشنده حریص، نتیجه مذاکرات را به ضرر ما تمام کند.

4- بدبینی و خائن نامیدن مذاکره کنندگان و نمایندگان وطن همان قدر بد است که ساکت کردن صدای انتقاد نسبت به مذاکرات. اتفاقا راضی کردن منتقدان داخلی می تواند یکی از کارت های بازی مذاکره کنندگان ایرانی باشد و دست شان را جلوی طرف مقابل پر کند.

5- خوش بینی به آمریکا سم مهلک مذاکرات است. مقام معظم رهبری بارها فرموده اند آمریکا اهل خدعه و نیرنگ است؛ لبخند می زند تا در فرصت مناسب خنجر را فرو کند. خوش بینی به آمریکا و بزک کردن چهره آن، این فرصت را برای نیرنگ و خدعه فراهم می کند. انسان بدبین حواسش جمع است و لحظه ای دچار غفلت نمی شود. خوش بینی به آمریکا و تضمین مقامات آمریکایی موجب شکست برجام شد. مقام معظم رهبری انذار دادند که خطاهای برجام در مذاکرات جاری تکرار نشود.

خوش بینی مفرط به تضمین آمریکایی ها باعث شد در برجام - برخلاف شرط رهبری که فرموده بودند عمل به تعهدات متوازن باشد - طرف ایرانی تعهداتش را پیش پیش انجام داد؛ بدون اینکه حتی یکی از تعهدات آمریکا عملی شود و همین دست مذاکره کننده گان ایرانی را خالی کرد.

نظرات

captcha