بررسی علت تغییرات سود عملیاتی "رافزا"
به گزارش کدال نگر بورس 24، شرکت رایان هم افزا در خصوص تغییرات بیش از 30 درصدی سود عملیاتی دوره 6 ماهه منتهی به 31 شهریور 1403 نسبت به دوره مشابه سال قبل توضیحاتی ارائه نمود.
عملکرد راهداری و مجموعه راه و شهرسازی اردبیل در روانسازی ترافیک برای مسافران و گردشگران نوروزی نه تنها مطلوب نبوده بلکه این 2 مجموعه کارنامه مردودی از سوی مردم و مسافران و گردشگران دریافت کردند.
محور اردبیل – سرچم که به صورت تک خطه رفت و برگشت احداث شده، با شیب های تند و فراز و فرودهای ناایمن به قتلگاهی مسلم تبدیل شده به طوری که طرح 2 بانده کردن این مسیر 178 کیلومتری بیش از 15 سال است که شروع شده اما این طرح روند کندی داشته و تنها 56 کیلومتر از مسیر اردبیل – سرچم آن هم به صورت ناقص و نصف و نیمه به 2 خطه تبدیل شده است.
اغلب مسافران و گردشگرانی که در مسیر اردبیل – سرچم تردد کردند از وضعیت ناایمن این محور و ترافیک سنگین به ویژه در چند روز گذشته گلایه داشته و مسئولان استان را به تدبیری بهتر در چهار خطه کردن این مسیر و حتی تبدیل آن به یک بزرگراه ایمن توصیه کردند تا شرایط برای حضور گردشگران در استان اردبیل بهتر مهیا شود.
مسئولان در سال های اخیر تنها در شعار سعی کردند وعده و وعیدی مبنی بر چهار خطه کردن مسیر اصلی اردبیل به مرکز کشور بدهند که این اقدام نه تنها رضایت مردم و مسافران و گردشگران را به همراه نداشته بلکه ناایمن بودن این مسیر به تصادفات تلخ و ناگواری منجر شده که بسیاری از خانواده ها را نیز داغدار کرده است.
در این مسیر که تونل ها، گالری ها و پیچ های خطرناک و فراز و فرودهای بسیار زیادی دارد، به معنای حقیقی رانندگان را خسته و گاه ناامید از رسیدن به مقصد می کند به طوری که در روزهای گذشته در مسیر برگشت از اردبیل به سمت سرچم ترافیک سنگین خودروها به حدی بود که بیش از 10 ساعت تخلیه این مسیر به طول انجامید و به معنای واقعی مسافران و گردشگران ورودی به استان اردبیل از حضور در این استان پشیمان شده و بعید به نظر می رسد در سال های آینده قصد سفر به این استان سرسبز را داشته باشند.
در کنار ترافیک سنگین در تک خطه این مسیر که گاه با بروز تصادفات روانسازی ترافیک نیز امکان پذیر نمی شود، مسئولان راهداری و راه و شهرسازی در آستانه تعطیلات نوروزی هیچ اقدام مناسبی برای بهبود وضعیت ترافیکی این مسیر انجام نداده و پلیس نیز تنها به جریمه کردن رانندگان اکتفا کرده و هیچ تمهیداتی در مسیر برای استراحت در نظر گرفته نشده بود.
در حالی که در بسیاری از استان ها در مسیرهای سخت و طولانی مجتمع های بین راهی متعددی راه اندازی شده اما به دلیل عدم حمایت مسئولان استان از سرمایه گذاران در این مسیر کمترین مجتمع های بین راهی را شاهد هستیم که حتی محلی برای استراحت موقت رانندگان و حضور بانشاط گردشگران تدارک دیده نشده بود.
فاجعه رانش و ریزش سنگ در محور سراب – نیر
اما دومین حادثه ای که منجر شد تا راهداری و راه و شهرسازی کارنامه قابل قبولی را در تعطیلات نوروزی نگیرند، رانش زمین و ریزش ترانشه های سنگی در سطح محور اردبیل – نیر – سراب بود که به معنای واقعی مسافران و گردشگران این مسیر را آزرده خاطر کرد.
این حادثه رانش زمین که در سه راهی شیران رخ داد، حتی دادستان اردبیل را مجبور کرد تا دستور اکید بر بازگشایی سریع این مسیر داده و از متولیان راهداری و راه و شهرسازی بخواهد در بازسازی جاده و محل آسیب دیده در سریعترین زمان اقدامات لازم را انجام دهد.
جلال آفاقی تاکید کرد بررسی علت حادثه حائز اهمیت است و در صورت احراز تحقق جرم از ناحیه شخص یا اشخاص و یا ترک فعل مسئولان مرتبط برخورد قضایی انجام می شود.
در این مسیر با توجه به وجود معادن بسیار متعدد و کارخانه های ماسه شویی و تولید بتن به نظر می رسد فعالیت آنها به ریزش و رانش کمک کرده و باید دید مسئولان خاطی در این موضوع چگونه به سزای اعمالشان خواهند رسید.
به نظر می رسد در این مسیر که اغلب مسافران و گردشگران ورودی از شرق استان سعی می کنند به سرعین و سایر شهرها تردد کنند، با محدودیت هایی روبه رو شده و به نظر می رسد وضعیت نه چندان مطلوب آماده سازی راه ها یکی از نقاط ضعف اصلی استان اردبیل در تعطیلات نوروزی امسال بود که شرایط سختی را برای مسافران و گردشگران همراه با تجربه تلخ در اذهان آنها باقی گذاشت.
بروز تصادفات متعدد به دلیل نامناسب بودن و ایمن نبودن جاده ها و مسیرهای مواصلاتی شرایط سختی را در تعطیلات نوروزی امسال رقم زد که به نظر می رسد مسئولان امر در دولت چهاردهم باید در سال 1404 همت واقعی خود را به دور از شعارزدگی به کار بگیرند تا برای تعطیلات پیش روی تابستانی و وضعیت راه های استان اردبیل بهبود یافته و با ایمنی بیشتر مسافران و گردشگران میل و رغبت حضور در این استان را داشته باشند.
انتهای پیام/131/.
{{name}}
{{content}}