رنگ و بوی خاطره در بازار عید فطر امام زاده عبدالحق(ع) زیراب

برپایی بازار در کنار امام زادگان از رسومات عید فطر در مازندران است که بازار عید فطر در جوار امام زاده عبدالحق(ع) زیراب سوادکوه از بازارهای معروف استان در روز عید فطر به شمار می آید.

خبرگزاری تسنیم از سوادکوه، فطر است و بساط عید بندگی برپاست،  مهمانی خدا به ضیافت فطر رسیده و هدیه الهی بر مومنان عرضه شده است و درهای رحمت خداوندی برای سرشار شدن بندگان از پاداش یک ماه روزه داری گشوده شده است.

در مازندران عیدفطر حال و هوای خاصی دارد و معمولا اماکن متبرکه مملو از جمعیت شده و یکی از اولویت ها رفتن به اماکن متبرکه محسوب می شود، زیارت گاه هایی که بازارهایشان در این انتخاب بی تاثیر نیست و جاذبه ای محسوب می شوند.

یکی از معروف ترین جاذبه های مربوط به عیدفطر در مازندران برپایی بازار عید است، بازاری به معروفیت و شهرت بازار بزرگ عیدفطر امام زاده عبدالحق( ع) زیراب سوادکوه که قدمت برپایی آن به چند قرن می رسد، زیراب که به شهر امام زادگان شهرت دارد از این حیث امام زاده عبدالحق(ع) که از فرزندان امام موسی کاظم علیه السلام است به عنوان قطب گردشگری مذهبی سوادکوه هرساله در روز عیدفطر میزبان مسافران از اقصی نقاط کشور است و فروشندگانی از مازندران، گلستان و سمنان بساط کالاهای خود را در این بازار عرضه می کنند و از اولویت های گذران عیدفطر برای علاقه مندان است .

عیدفطر امسال نیز همچون سال های گذشته شاهد برپایی این بازار بزرگ هستیم، بازاری که در آن همه نوع محصول ارائه و مملو از جمعیت علاقه مند به این نوستالژی می شود، فروشندگان نیز شب قبل عیدفطر در مکان هایی که از قبل تعیین شده و کدگذاری شده است مستقر می شوند و فضای فروش محصولات خود را آماده می کنند تا در صبح عید و بعد از برگزاری نماز عیدفطر میزبان مشتریان خود باشند و تا پاسی از شب بازار نیز ادامه دارد.

آماده سازی بساط فروش برای روز عید

یکی از فروشندگان که از بابل خود را به زیراب رسانده است، گفت: هرساله چند روز قبل از عیدفطر مکان فروش کالا تعیین می شود و چون مسافت دور است شب به زیراب می آییم و فضاسازی می کنیم تا صبح عید وقت بهتری داشته باشیم.

وی ادامه داد: این بازار در مازندران معروف است و ما سال هاست روز عیدفطر در این بازار بساط می کنیم و فروش خوبی هم داریم.

این فروشنده با اشاره به قدمت این بازار، اظهار داشت: تا جایی که به یاد دارم از بازار عیدفطر امام زاده عبدالحق(ع) صحبت بود و گذشتگان هم به خاطر دارند که چنین بازاری هرساله برپا می شد و ما هم نسل به نسل آشنا شدیم.

فروشنده دیگری که از استان گلستان آمده بود، گفت: ما شب قبل عید خود را به امام زاده رساندیم تا کارهای اولیه برای بساط کردن کالای خودمان را انجام دهیم البته هرسال شب قبل عید همین کار را انجام می دهیم.

وی، افزود: سال های دور شنیده بودیم که چنین بازاری در زیراب برگزار می شود تا اینکه با قطار به همراه دوستان آمده بودیم و باعث شد از سال بعدش برای فروش کالای خود در این بازار اقدام کنیم و اکنون سال هاست عیدفطر در زیراب فروشندگی می کنیم.

خرید خوراکی مخصوص عید فطر 

اما بازار مملو از مردمی بود که شادی عید خود را با خرید کردن و گشت زدن گذران می کردند، خانمی که مشغول خرید بود گفت: هرسال روز عید فطر اولویت خانواده ما آمدن به بازار عبدالحق است، حتی اگر مهمان داشته باشیم و یا جایی دعوت باشیم حتما سری به این بازار می زنیم.

وی، افزود: از دوران کودکی به خاطر دارم که بزرگ ترهایمان روز عیدفطر بعد برگزاری نماز ما را به بازار می آوردند، اولین چیزی هم که برای ما در این بازار می خریدند " نصری" بود که خوراکی معروف عیدفطر است، تقریبا همه مردم حتما این خوراکی را در این روز می خرند، اکنون که بزرگ شده ایم دست فرزندانمان را می گیریم و به این بازار می آوریم و این موضوع نسل به نسل تکرار می شود.

علاقه مندی به بازار امام زاده عبدالحق(ع) زیراب

مادربزرگی نیز در همان نزدیکی مشغول خرید بود و گفت: در سال های جوانی به بازار عبدالحق می آمدیم البته بدین شکل نبود، این میزان تنوع محصول و کالا نبود اما الان همه چیز در این بازار می توان دید و حضور غیربومیان نیز چه فروشنده چه خریدار بیشتر از گذشته شده است.

وی افزود: فرزندانمان به این بازار علاقه دارند در شهرهای دیگر زندگی می کنند اما روز عیدفطر به زیراب می آیند و حتما سری به بازار می زنند، نوه هایم نیز علاقه زیادی به حضور و گشت در این بازار دارند و باتوجه به اینکه امسال عیدفطر در پایان عید نوروز قرار گرفته عیدی های خود را به قصد خرید در این بازار جمع کردند.

بازار امام زاده عبدالحق(ع) از بازارهای معروف عیدفطر است

علی حسن نژاد کارشناس و محقق فرهنگ بومی مازندران در گفت و گو با خبرنگار تسنیم در سوادکوه با اشاره به برپایی بازار عید فطر در امام زاده عبدالحق(ع) زیراب سوادکوه، بیان کرد: بازار عید فطر در کنار امام زادگان در جاهای مختلف مازندران شکل گرفته و بازار عیدفطر امام زاده عبدالحق(ع) زیراب در سوادکوه و بازار عیدفطر امام زاده محمد(ع) سوادکوه شمالی از بازارهای معروف هستند.

حسن نژاد، ادامه داد: بازار در زبان پهلوی " بها چار" یا " بها جا" نامیده می شد یعنی جایی که قیمتی در آن وجود دارد علاوه بر آن در بسیاری از نقاط در زبان های مختلف خاورمیانه، آفریقا، آسیا و اسپانیا کلمه بازار عمومیت دارد درواقع از ایران به آن نقاط راه پیدا کرده است، یکی از نزدیک ترین برداشت از کلمه بازار " با زَر " است یعنی جایی که زَر و پول استنباط می شود و همچنین معنای اعتماد و احترام دارد و اطلاق کلمه بازاری آدم های دارای اعتبار است.

این پژوهشگر فرهنگ بومی مازندران با بیان اینکه به دنبال گسترش شهرنشینی و روستا نشینی ارائه محصولات از اهمیت ویژه ای برخوردار شد، گفت: بازارهای دائمی، هفتگی، محلی و فصلی شکل گرفت که در کنارش محل ارائه هنرهای مختلف ازجمله موسیقی، کشتی لوچو، معرکه گیری، بندبازی بوجود آمد.

بازار عیدفطر زیراب از دیرباز وجود داشت

حسن نژاد بازار بزرگ عیدفطر در امام زاده عبدالحق(ع) زیراب سوادکوه را از بازارهای فصلی یا سالیانه دانسته و گفت: بازار بزرگ عیدفطر زیراب بسیار باشکوه برگزار می شود، شهر زیراب در دامنه جنگل های هیرکانی در چند سال اخیر صاحب بازار هفتگی نیز شده است.

وی با توجه به قدمت بازار عیدفطر زیراب، خاطرنشان کرد: اگرچه از گذشته تولیدات روستایی در بازار به فروش می رسید اما بازار عیدفطر زیراب در جوار امام زاده عبدالحق(ع) از دیرباز وجود داشت و با حضور دامداران، صاحبان صنایع دستی، صاحبان میوه و تره بار برگزار می شد و در طی سال های اخیر فروشندگان برای فروش محصولات خود در این بازار ثبت نام و از طریق مدیریت شهری موقعیت یابی می کنند تا بتوانند محصولات خود را در این بازار عرضه کنند.

پیدا کردن نوستالژی در بازار امام زاده عبدالحق(ع)

وی با اشاره به برپایی نماز عیدفطر در امام زاده عبدالحق(ع) اظهار داشت: حضور در نماز و معنویت پایان رمضان در کنار بارگاه امام زاده مورد احترام مردم و سپس گشت در بازار، پیدا کردن نوستالژی رنگ و بوی عیدفطر برای شرکت کنندگان در این بازار را متفاوت می کند، ارائه بعضی محصولات در بازار عیدفطر پر رنگ است مثل نوع خاصی از شیرینی برنجی که " نصری" نامیده می شود که این نوع ماده غذایی نوستالژی محسوب می شود.
حسن نژاد، افزود: ارائه محصولات در این بازار سنتی، دست فروشی،  پیله وری و ... نشان دهنده نوعی شکل گیری اجتماعی که آمیزه ای از دیدگاه های مذهبی و اقتصادی است.

به گزارش تسنیم، ماه مهمانی خدا در روئت هلال شوال به فطر رسید و عید به پاس بزم عارفانه بر بندگان روزه دار عرضه گشت ، عیدی که همگان در نشاط آن روح و جان را صفا می دهند و هر کسی با آداب خاصی آن را سپری می کند.

برپایی بازار عیدفطر نیز عیدانه این روز برای سپری کردن اوقات معنوی و محفلی برای داد و ستد اقتصادی همراه با تفریح و خوشی می شود.


انتهای پیام/

نظرات

captcha