زمانی برای بیداری قرآنی در دنیای رسانه ای

ما به رسانه هایی که در عرصه قرآنی به صورت گسترده، کار خبری انجام دهند و فعالیت های قرآنی را در سطح شهر، استان و کشور اطلاع رسانی کنند، نیاز داریم. اکنون در عصر رسانه هستیم و برای اینکه جامعه ما به سمت قرآنی شدن پیش برود، باید هر چقدر در توان داریم، به شور و هیجان کار قرآنی در رسانه ها بدمیم.

در دنیای پیچیده و پرتنوع رسانه ها، آن هایی که توانسته اند با حفظ صداقت و پایبندی به اصول اخلاقی، مسیر خود را طی کنند و در کنار مخاطبان شان بایستند، انگشت شمارند. امروز، 2۰ آبان ماه و همزمان با قرآن کریم، کتاب آسمانی همه بشریت است؛ پس همه بشریت باید از تمام اخباری که حول محور قرآن است، مطلع شوند و دارای چنان ضریب نفوذی باشد که بتواند خبرهای سراسر دنیا را در این زمینه مخابره کند. 

ترجمه خبرها از زبان فارسی به زبان های دیگر، سومین نقطه قوت این خبرگزاری است؛ همچنین مقبولیت خبری و مرجع اخبار قرآنی بودن از دیگر نقاط قوت آن به شمار می رود. این خبرگزاری در جمع اهالی قرآن مرجعیت و مقبولیت دارد. من تقاضا می کنم دست اندرکاران ایکنا تلاش کنند تا این مقبولیت روزبه روز افزون تر شود. مرجعیت اخبار هم بسیار مهم است؛ چرا که هرکس بخواهد از صحت موضوعی قرآنی مطلع شود، می تواند آن را از ایکنا پیگیری کند.

نقطه ضعفی که این خبرگزاری دارد و بیشتر در بخش استانی مشاهده می شود، این است که تعداد خبرهای غیرقرآنی آن بر اخبار قرآنی چیرگی دارد. شاید استدلال شود که چون خبر قرآنی کم است؛ اما به نظر من خبر قرآنی کم نیست و تعداد زیاد مؤسسات، خانه های قرآن و مجموعه های گوناگون در عرصه قرآنی گواهی بر این مدعاست.

همچنین پیگیری فعالیت های قرآنی مهم استان، کمتر اتفاق می افتد. اگر ایکنا با مجموعه های گوناگون که خبرهای قرآنی تولید می کنند، ارتباط بگیرد، می تواند این اخبار را صید کند. اکنون در عصر رسانه هستیم و برای اینکه جامعه ما به سمت قرآنی شدن پیش برود، باید هر چقدر در توان داریم، به شور و هیجان کار قرآنی در رسانه ها بدمیم.

استفاده از خبرنگاران متخصص قرآنی یا در صورتی که متخصص نیستند، حداقل شمه ای از زمینه قرآنی را داشته باشند، در پیشرفت کار و تأثیرگذاری آن نقش دارد. گاهی علاقه یک خبرنگار به غیرقرآن است و چون ذوقی در این عرصه ندارد، نمی تواند کار قرآنی را به بهترین شکل انجام دهد؛ پس با لحاظ کردن این شرط، کیفیت خبر افزایش پیدا می کند.

همچنین خبرنگاران ایکنا باید در همه شهرستان ها پراکنده باشند، یا اینکه از خبرنگاران افتخاری در جای جای شهرها استفاده شود. به همین ترتیب، اخبار خبرگزاری متنوع می شود و در نتیجه مخاطب افزایش پیدا می کند. ما قرآنی های زیادی داریم که اگر اخبار قرآنی مورد نیاز خود را در ایکنا بیایند، حتماً مخاطب آن می شوند.

مخاطبان را در پوشش اخبار دخیل کنیم

همچنین با سیدمحمد قلمکاریان، عضو هیئت مدیره اتحادیه مؤسسات و تشکل های فرهنگی مردمی قرآن و عترت استان اصفهان نیز به گفت وگو نشستیم. وی ضمن تبریک سالروز تأسیس ایکنا بیان کرد: یکی از خدمات منحصر به فردی که جهاددانشگاهی عرضه کرده، راه اندازی خبرگزاری تخصصی ایکناست که در عرصه قرآن فعالیت می کند و توانسته جایگاه خود را از بعد رسانه ای و تخصصی در جامعه بیابد. از نقاط قوت ایکنا ارتباط خوب با مجموعه های قرآنی، خانه های قرآن، اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی، اداره اوقاف و امور خیریه، اداره تبلیغات اسلامی و... است.

ایکنا از بُعد مصاحبه، خبر و گزارش در زمینه قرآنی پیشتاز محسوب می شود و فعالیت ها را در کمترین زمان و به بهترین شکل در جامعه نشر می دهد. بسیاری از مجموعه های قرآنی و مردم با این خبرگزاری آشنا هستند؛ اما نیاز است تا ارتباط بیشتری با مؤسسات و مجموعه هایی برقرار شود که به صورت خاص به مباحث مرتبط با قرآن می پردازند؛ مانند مؤسساتی که در زمینه نهج البلاغه و صحیفه سجادیه فعالیت می کنند یا مؤسساتی که به طور خاص در زمینه ترویج معارف اهل بیت(ع) فعالیت دارند و یا مجموعه هایی که در زمینه مفاهیم قرآن و پژوهش های قرآنی فعالیت می کنند؛ به عبارتی لازم است نوعی شبکه سازی صورت گیرد تا هم افراد و فعالیتشان معرفی شود و هم گزارش های خوبی در جامعه نشر پیدا کند.

یکی از مواردی که لازم است تلاش بیشتری درباره آن انجام شود، ارتباط با دانشگاه ها در سطح استان و شهرستان هاست؛ همچنین ارتباط با مجموعه های قرآنی که در شهرستان ها مستقر هستند؛ چراکه برنامه های بسیار خوبی دارند؛ ولی عملاً این برنامه ها انعکاس خوبی پیدا نمی کند.

خلاقیت هنری در زمینه قرآنی، موضوع مهم دیگری است که باید در این خبرگزاری دنبال شود. شناسایی هنرمندانی که در زمینه قرآنی فعالیت می کنند و ایده های قرآنی ارزشمندی دارند، کار بسیار بزرگی است و خبرگزاری باید بستری فراهم کند تا از این ابتکارات استفاده شود. به علاوه، ایکنا می تواند به معرفی افراد شایسته قرآنی در کسوت مهندس، دکتر، متخصص، مخترع و... در عرصه های گوناگون قرآنی نظیر حفظ و قرائت بپردازد.

یکی از راهکارهای افزایش مخاطبان ایکنا این است که افراد در پوشش اخبار دخیل شوند و اخبار به اسم خودشان منتشر شود. همکاری قرآنی ها در نقش خبرنگار دانشجو، خبرنگار قاری، خبرنگار حافظ و خبرنگار فعال قرآنی بسیار مؤثر است. در این صورت، شبکه ای از مبلغین وجود خواهند داشت که هم کار می کنند و هم به نوعی به معرفی خود و ایکنا می پردازند.

در پایان باید بگویم که مجموعه های قرآنی هم باید تلاش کنند تا این خبرگزاری را معرفی کنند و پیش از برگزاری یک برنامه، حین و بعد از آن با اطلاع رسانی و هماهنگی با خبرنگار این مجموعه در پوشش خبری برنامه ها همکاری داشته باشند.

زهراسادات محمدی

انتهای پیام

نظرات

captcha