کمپوست خانگی؛ راهکاری برای کاهش زباله نوروزی و حفظ محیط زیست

با افزایش تولید زباله های تر در ایام نوروز ضرورت دارد که روش های پایدار برای مدیریت این پسماندها مورد توجه قرار گیرد. کمپوست سازی یکی از مؤثرترین راهکارهایی است که می تواند به کاهش زباله های شهری، کاهش آلودگی و بهبود کیفیت خاک کمک کند. کشورهای موفق نشان داده اند که با آموزش، ایجاد زیرساخت های مناسب و اعمال سیاست های تشویقی، می توان کمپوست سازی را به بخشی از فرهنگ عمومی تبدیل کرد.

به گزارش ایسنا با فرا رسیدن نوروز، تغییرات زیادی در سبک زندگی ایجاد می شود؛ خریدهای نوروزی، مهمانی ، مصرف بیشتر مواد غذایی و خانه تکانی و... که هرکدام منجر به افزایش زباله های خانگی می شود.

یکی از بخش های مهم این زباله ها، پسماندهای تر شامل پوست میوه، سبزیجات، تفاله چای و قهوه و باقیمانده غذاست؛ زباله هایی که اغلب بدون تفکیک از سایر زباله ها در کیسه های پلاستیکی ریخته می شوند و با قرار گرفتن در سطل زباله شهری در نهایت به محل دفن زباله منتقل می شود. این درحالی اتفاق می افتد که در بسیاری از کشورها از زباله های تر برای تولید کود طبیعی و غنی سازی خاک استفاده می شود.

بخش قابل توجهی از زباله های شهری شامل مواد آلی و ارگانیک هستند که در صورت مدیریت صحیح، به جای ایجاد آلودگی، می توانند به مواد مفیدی مانند کود طبیعی تبدیل شود.

کمپوست سازی از عادات رایج مردم نیست اما با توجه به افزایش چشمگیر پسماندهای غذایی در نوروز، این روزها می تواند نقطه شروعی برای ترویج این روش باشد.

کمپوست چیست و چگونه تولید می شود؟

کمپوست، پسماندهای آلی تجزیه شده و نسبتا پایدار حاصل از فرآیند پوسش است. پوسش یا کمپوست کردن، عمل پوساندن و تجزیه بقایای گیاهی، حیوانی یا زباله های شهری است که تحت شرایط خاص و روش های گوناگون انجام می گیرد.

در این عمل که شاید از جمله کهن ترین روش های بازیافت باشد، مواد آلی موجود در توده مصرفی برای کمپوست از ضایعات کشاورزی، مواد خوراکی و زباله هایی است که از راه تجزیه هوازی و بی هوازی به خاک سیاه و سفید غنی تبدیل می شوند و به عنوان کود در کشاورزی مصرف می شود. این کود که از پسماندهای کشاورزی، خانگی و خوراکی تولید می شود یکی از عالی ترین کودها برای مصارف کشاورزی به شمار می رود و تولیدکنندگان گل و گیاه نیز امکان بهره گیری از این کود را دارند. این کود نه تنها کیفیت خاک را بهبود می بخشد، بلکه بر اساس مطالعات صورت گرفته از فرسایش و کاهش باروری زمین های کشاورزی نیز جلوگیری می کند.

از سوی دیگر کمپوست خانگی کمک می کند تا ضمن تامین مواد مغذی مورد نیاز گیاهان کود با کیفیت رایگان برای باغچه و گلدان های خانه تأمین و به کاهش هزینه های مدیریت پسماند کمک شود.

برای تولید کمپوست در خانه، تنها به یک سطل مناسب نیاز است. این سطل باید دارای حفره هایی برای ورود هوا باشد تا فرآیند تجزیه به درستی انجام شود. زباله هایی که برای کمپوست سازی مناسب هستند، شامل دو نوع مواد سبز و قهوه ای است.

مواد سبز شامل زباله هایی با نیتروژن بالا مانند مانند پوست میوه ها، تفاله چای و قهوه، باقی مانده غذاهای گیاهی و سبزیجات است. مواد قهوه ای شامل موادی با کربن بالا مانند برگ های خشک، خاک اره، کاغذهای خردشده و مقوا می شود.

برای ایجاد تعادل در کمپوست، باید این دو دسته مواد را به درستی ترکیب کرد و به این نکته توجه داشت که رطوبت و جریان هوا از عوامل کلیدی در فرآیند کمپوست سازی است. به همین سبب اگر مواد بیش از حد خشک باشند، فرآیند تجزیه کند می شود و اگر بیش از حد مرطوب باشد، کمپوست بو خواهد گرفت.

چرا کمپوست سازی در ایران رایج نشده است؟

بعضی فعالان محیط زیستی بر این باورند که یکی از اصلی ترین دلایل گسترش نیافتن کمپوست سازی، عدم تفکیک زباله است که  به دلیل قرارگیری زباله های تر و خشک در کنار هم امکان بازیافت و تبدیل زباله های آلی به کمپوست را دشوار می کند؛ با این حال در بسیاری از کشورهایی که کمپوست سازی به یک روش مرسوم تبدیل شده است، دولت ها از طریق مشوق های اقتصادی و قوانین، شهروندان را به تفکیک زباله های تر و تولید کمپوست ترغیب کرده اند.

با افزایش مصرف و تولید زباله های تر در نوروز، ضروری است که روش های پایدار برای مدیریت این پسماندها مورد توجه قرار گیرد. نوروز می تواند فرصتی مناسب برای آموزش و ترویج کمپوست سازی باشد و با تغییر عادات مصرفی بر محیط زیست اثر مثبتی بگذاریم.

انتهای پیام

نظرات

captcha