طرح «کوچ اجباری» ترامپ به دنبال نابودی ایده دولت فلسطینی است + صوت

کارشناس مسائل منطقه ترامپ با بیان اینکه ترامپ با طرح کوچ اجباری اهالی غزه می خواهد ایده تشکیل دولت فلسطین را از بین ببرد تا صرفاً یک دولت و کشور به نام اسرائیل وجود داشته باشد، گفت: در قالب این طرح، هر کسی که تمایل دارد می تواند در اراضی اشغالی ذیل کشوری به نام اسرائیل زندگی کند اما آنهایی نمی خواهند باید از این منطقه بروند.

محمدعلی حسن نیا، کارشناس مسائل منطقه در گفت وگو با ایکنا درباره اهداف طرح ترامپ مبنی بر کوچ اجباری و تخلیه کامل نوار غزه و کوچاندن اهالی آن به کشورهای عربی همسایه گفت: به نظر می رسد نتانیاهو پس از اینکه اسرائیلی ها به خواست ترامپ مبنی بر آتش بس در غزه به عنوان دستاورد او در برقراری صلح در غرب آسیا عمل کردند، احتمالاً چندین موضوع را از آمریکا خواستار شد.

وی با بیان اینکه یکی از خواسته های رژیم صهیونیستی، شهرک سازی بیشتر در کرانه باختری بود، گفت: دومین خواسته، کاری بود که ترامپ در دولت اول خود دنبال می کرد و آن هم انتخاب بیت المقدس به عنوان پایتخت اسرائیل و اجرای طرح معامله قرن بود تا از طریق آن عادی سازی روابط کشورهای عربی با اسرائیل در قالب پیام صلح ابراهیم انجام شود. به نظر می رسد خواسته رژیم صهیونیستی از ترامپ این است که مردم غزه از آنجا کوچ کنند تا اسرائیلی ها غزه را به عنوان اراضی اشغالی تصرف کرده و بعدها نیز این اتفاق درباره کرانه باختری رخ دهد تا بتوانند جمعیت فلسطینی ها را در آنجا به حداقل برسانند.

وجود اعراب در سرزمین های اشغالی

حسن نیا با تأکید بر اینکه رژیم صهیونیستی نمی تواند به طور کامل فلسطینی ها را کوچ دهد چراکه داخل سرزمین های اشغالی نیز قریب به یک تا یک میلیون و 200 هزار عرب وجود دارد، افزود: عرب های ساکن در اراضی اشغالی به دنبال تشکیل کشور فلسطین نیستند بلکه در داخل دولت اسرائیل صرفاً به عنوان فرد عرب زندگی می کنند.

وی تصریح کرد: به نظر می رسد خواسته اصلی ترامپ این است، منطقه ای که اکنون به نام فلسطین در قالب مرزهای 1948 و 1967 میلادی مطرح است به همراه کرانه باختری و غزه به اسرائیل منتقل شود و در آنجا هم با وجود انتقال به اسرائیل یک تا دو میلیون فلسطینی به عنوان جامعه عربی زندگی کنند.

این کارشناس مسائل منطقه با اشاره به وجود عرب های فلسطینی در صحرای نقب و زندگی دروزی ها در سرزمین های اشغالی، بیان کرد: ترامپ با طرح کوچ اجباری، می خواهد ایده تشکیل دولت فلسطین از بین برود تا صرفاً یک دولت و کشور به نام اسرائیل وجود داشته باشد. اما در قالب این طرح، هر کسی که تمایل دارد می تواند در اراضی اشغالی زندگی کند اما آنهایی که نمی خواهند کوچ داده می شوند.

حسن نیا ادامه داد: ترامپ با فشار به مصر می خواهد در شمال صحرای سینا با پول اعراب ؛ امارات، قطر و عربستان، کشور و منطقه ای به نام فلسطین ایجاد شود تا ماجرای فلسطین و دو دولت برای همیشه از بین برود. همچنین ترامپ در قالب این طرح در نظر دارد تا بخش دیگر از فلسطینیان را به اردن و در جامعه فلسطینی های اردن ادغام کند.

حرف های تاجرمابانه ترامپ

وی به طرح کنفدراسیون یا فدارسیون اردنی ـ فلسطینی در گذشته اشاره و بیان کرد: ترامپ با اجرای این طرح در نظر دارد تا بخش هایی از کرانه باختری را به اردن ببخشد تا کشور فلسطین برای همیشه از بین برود. یعنی بخش هایی چون نابلس، جنین و رام الله به جز بیت المقدس، اریحا و دریاچه را به اردن بدهد و اردن بزرگتر شود تا فلسطینی ها را در خود جای دهد و این ماجرا برای همیشه تمام شود.

حسن نیا سخنان ترامپ را بیشتر تاجرمآبانه دانست و گفت: او به مانند تاجری عمل می کند که تاسی را می اندازد که اگر جفت شش بیاورد، برنده می شود و همه می ترسند و او جلو می رود یا ریسک می کند. همیشه آدمی که ریسک می کند و کارش را با ریسک جلو می برد یا موفق می شود یا خیر؟! منطق ترامپ، صلح با زور و اجبار است و هرچه را که می تواند با زور و اجبار جلو می برد تا منطق خود را غالب کند.

وی با تأکید بر اینکه در عقبه تاریخی فلسطین و درگیری اعراب و اسرائیل از اینگونه طرح ها بسیار زیاد است، اظهار کرد: از 1948  میلادی به بعد، طرح های متعددی در خصوص موضوع فلسطین و اسرائیل وجود دارد. لذا این طرحی نیست که صرفاً ترامپ برای نخستین بار خلق کرده باشد. حتی بعد از 1967 میلادی نیز درنظر داشتند تا مردم غزه را کوچ دهند اما در آن زمان، جمعیت غزه 300 هزار نفر بود و اینک قریب به 2 میلیون نفر است. قطعاً طرح مد نظر ترامپ اتفاق نمی افتد چرا که مناسبات و موضوع فلسطین به همین سادگی قابل حل نیست که اگر قرار بود حل شود در همین 80 سال حل شده بود.

عربستان و عادی سازی روابط با اسرائیل

این کارشناس مسائل منطقه در پاسخ به این سؤال که پشت پرده طرح ترامپ چه میزان معطوف به اجرای پیمان صلح ابراهیم یا عادی سازی روابط اعراب است، گفت: براساس خاطرات آنتونی بلینکن، وزیر خارجه پیشین آمریکا، قرار بود چند روز بعد از 7 اکتبر یعنی از 13 اکتبر با عربستان و اسرائیل درخصوص جمع بندی موضوع عادی سازی روابط، گفت وگو و این موضوع نهایی شود. نکته ای که در خصوص عربستان وجود دارد این است که عربستان از قدیم به عنوان رهبر و زعیم جهان اهل سنت معرفی می شد و همواره رقیب سنتی ایران و ترکیه در این موضوع است. عربستان مدعی است که من باید تصمیم بگیرم موضوع فلسطین چه شود و یا این موضوع در جهان اهل سنت چگونه پیش رود.

وی تصریح کرد: باور ندارم اسرائیلی ها و آمریکایی ها بگذارند دولت و کشور مستقل فلسطینی حتی در همان مرزهای اعلام شده از سوی سازمان ملل در 1967 میلادی به وجود بیاید چرا که اکنون چند صدهزار شهرک نشین در کرانه باختری مشغول شهرک سازی هستند و بیش از 15 ماه است با بکارگیری تمامی تجهیزات و جنایات جنگی، غزه را با خاک یکسان کردند اما نهایت همان مناطقی است که به تشکیلات خودگردان فلسطین دادند و مناطق سه گانه A-B-C را در کرانه باختری تقسیم کردند.

شروط عربستان برای عادی سازی روابط با اسرائیل

حسن نیا به عربستان و عادی سازی روابط با اسرائیل اشاره و بیان کرد: تا زمانی که چند شرط اصلی عربستان تحقق پیدا نکند به سمت یک عادی سازی تمام عیار پیش نخواهد رفت. شاید در جاهایی وزیر و تاجرانی از عربستان و اسرائیل و یا افرادی چون ترکی فیصل مخفیانه رفت و آمد و دیدارهایی انجام دهند اما عربستان برای اینکه به صورت رسمی عادی سازی روابط را با اسرائیل انجام دهد، چند شرط دارد؛ اول، تشکیل دولت حداقلی فلسطین، دوم بستن یک پیمان امنیتی کامل و جامع با آمریکا به منظور دریافت تضمین از سوی آمریکا برای امنیت عربستان و شرط سوم دستیابی عربستان به انرژی هسته ای. عربستان خواهان این است که در باشگاه هسته ای ها تعریف شود اما نه مثل ایران، بلکه آمریکا همه کاره موضوع هسته ای آنها باشد و این را انجام دهد.

این کارشناس مسائل بین الملل بیان کرد: به نظر می آید تا این چند شرط محقق نشود، عربستانی ها از کارت فلسطین به صورت باخت استفاده نخواهند کرد و فلسطین را به عنوان کارت برد در دست خود دارند تا بتوانند از آن استفاده کنند.

حسن نیا درباره اینکه آیا مخالفت عربستان با طرح کوچ اجباری غزه، اقدامی نمایشی یا جدی است، گفت: چند دلیل برای مخالفت عربستان با این موضوع وجود درد. اولین دلیل این است که عربستان خود را رهبر جهان اهل سنت می د اند لذا موضوع فلسطین در ظاهر برای عربستان موضوع مهمی است. دولت عربی با وجود عادی سازی روابط با اسرائیل نداریم که بگوید کشور فلسطین نباشد حتی اردن و مصر که با اسرائیل روابط رسمی دارند به دنبال تشکیل دولت فلسطین در مرزهای 1967 هستند.

بازی عربستان با کارت فلسطین

وی با تأکید بر اینکه عربستان با کارت فلسطین بازی می کند، ادامه داد: اگر کوچ اجباری اتفاق بیفتد هم موجب آبروریزی کشورهای عربی می شود، هم کارت بازی از دست عربستان خارج خواهد شد و باید در صحرای سینا و سایر مناطق با هزینه کرد خود عربستانی ها، اماراتی ها و قطری ها، کشور یا منطقه ای برای فلسطین تشکیل شود.

حسن نیا اظهار کرد: عربستانی ها و سایر کشورهای عربی این را می دانند که اسرائیل یک تهدید جدی است. برآورد آنها این است که حتی اگر عادی سازی روابط نیز انجام شود، اسرائیل تهدید جدی برای منطقه است. عرب ها در منطقه سه تهدید برای خود تعریف کرده اند: اسرائیل، ایران و ترکیه. بین اعراب قرابت های قومی و مذهبی وجود دارد و ترس آنها از این تضاد و تقابل با این سه کشور است لذا به همین دلیل این سه دولت را دشمن خود می دانند. لذا حتی اگر عادی سازی روابط صورت گیرد، اتفاق بزرگی رخ نداده و اینها باهم کنار نخواهند آمد.

var player = videojs('player_254128_3774032',{ techOrder: [ "html5" , "flash"],poster:'',width:400,height:300}); videojs.addLanguage('en', {"No compatible source was found for this media.": "مشاهده ی ویدیو نیاز به پشتیبانی مرورگر از codec h264 یا نصب فلش پلیر دارد."}); player.one('play', (function(){ $.post('/fa/ajax/news/video/3774032',{},function (data) {}); })); کد دانلود فیلم اصلی

وی در پایان به عادی سازی روابط اردن و مصر با رژیم صهیونیستی و تنش جدی آنها با اسرائیل گفت: اردنی ها اعلام کردند اجرای طرح کوچ اجباری اعلان جنگ به دولت اردن است. مصری ها نیز تانک های خود را در صحرای سینا و در نزدیک غزه مستقر کردند تا این پیام را منتقل کنند که این اتفاق نخواهد افتاد. اینها یک سری تنش های ژئوپلیتیک و راهبردی در منطقه است که نمی توان به راحتی از کنار آن عبور کرد. به همین دلیل عربستان تا شروط مدنظرش محقق نشود با عادی سازی تمام عیار روابط با اسرائیل موافقت نخواهد کرد.

کفت وگو از سمیرا انصاری

انتهای پیام

نظرات

captcha