ایتالیا: ماسک نقشی در آزادی خبرنگار ایتالیایی در ایران نداشت
«آنتونیو تایانی» وزیر خارجه ایتالیا روز جمعه اعلام کرد «ایلان ماسک» در مذاکرات میان رم و تهران برای آزادی «چچیلیا سالا» خبرنگار ایتالیایی از ایران هیچ نقشی نداشته است
وزیر خارجه با چند دستور کار وارد گفت وگو با حکومت افغانستان شده است.
با هیچ کشوری به اندازه افغانستان مسئله دوجانبه نداریم
سیدعباس عراقچی از زمان انتصابش به عنوان وزیر امور خارجه، سفر های منطقه ای مهمی داشته است. نوروزی با مطلوب دانستن اصل این سفر ها به کشور های همسایه، گفت: «به هر حال، اینکه وزیر امور خارجه در جریان مسائل دوجانبه ما با کشور های اطراف، به ویژه کشور های همسایه باشد، اهمیت زیادی دارد و هیچ کس نمی تواند اهمیت این موضوع را نادیده بگیرد. با این حال، دو نکته در هر سفر دیپلماتیک یا سفر مقامات عالی رتبه وجود دارد. اول اینکه آیا این سفر حاوی پیام خاصی برای طرف مقابل، برای داخل کشور و یا برای سایر بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای است یا خیر؟ نکته دوم هم مسائل دوجانبه ای است که میان دو کشور یا کشور های مرتبط وجود دارد و نیاز به گفت وگو دارد. به عبارت دیگر، می توانیم از این منظر نگاه کنیم که آیا این سفر حاوی پیام خاصی بوده یا خیر و اینکه مسائل دوجانبه ای که میان کشور ها وجود دارد تا چه اندازه مورد توجه قرار گرفته است. در مورد مسائل دوجانبه، افغانستان کشوری بسیار مهم است. مجموع مسائل دوجانبه ای که میان ما و افغانستان وجود دارد، تقریباً با هیچ کشور دیگری قابل مقایسه نیست. از موضوع امنیت مرزی و فعالیت گروه های تروریستی که می توانند از جغرافیای افغانستان استفاده کنند گرفته تا مسئله مواد مخدر و قاچاق (چه قاچاق کالا و چه قاچاق انسان)، مسئله آب، مهاجران و دیگر مسائل، همواره موضوع بحث و گفت وگو میان دو کشور بوده است. لذا این یک پرونده بسیار سنگین است. حال باید پرسید آیا این دیدار یا سفر های مشابه می تواند دستاوردی در هر یک از این موضوعات داشته باشد یا خیر؟ این پرسشی است که مسئولان باید به آن پاسخ دهند.»
باید با هر حکومت مستقری در افغانستان تعامل کنیم
نوروزی در ادامه با اشاره به اینکه ما با حکومتی طرفیم که هنوز به رسمیت شناخته نشده، گفت: «اگرچه حدود سه سال ونیم از حکومت طالبان در افغانستان می گذرد، اما این حکومت هنوز به صورت رسمی و در سطح بین المللی مورد شناسایی قرار نگرفته است. این موضوع چالش ها را بیشتر می کند. از سوی دیگر طالبان با مسائل مختلفی روبه رو است؛ ازجمله پایداری و مانایی حکومتش، اختلافات داخلی و نوع حکومت داری که به هیچ وجه با سیاست ها و دیدگاه های رسمی ما به ویژه در حمایت از مردم افغانستان تطابق ندارد. علاوه بر این، عملکرد طالبان در زمینه هایی همچون تشکیل حکومت فراگیر، احقاق حقوق مردم، اقلیت ها، زنان و دیگر مسائل اجتماعی، تاکنون نتیجه ملموسی نداشته و به نظر می رسد طالبان اعتقاد چندانی به این مسائل ندارد. بنابراین، سفر آقای عراقچی از این منظر نیز حائز اهمیت است که شما به کشوری سفر کرده اید که حکومتی به رسمیت نشناخته دارد و در عین حال، هیچ پیشرفتی در مسائل مدنظر کشور ما مانند شکل گیری حکومت فراگیر یا حمایت از حقوق مردم افغانستان، حاصل نشده است. سیاست کلی کشور نیز تاکنون به گونه ای نبوده که به رسمیت شناختن طالبان یا ارتقای سطح تعامل با این گروه را در اولویت قرار دهد. با این حال، پرونده مسائل دوجانبه میان ایران و افغانستان به قدری اهمیت دارد که ما ناگزیریم با هر حکومتی که در افغانستان بر سر کار باشد، تعامل کنیم تا بتوانیم چالش ها و مسائل خود را حل کنیم.»
اکتفا به وعده های طرف مقابل درباره حقابه درست نیست
مناقشات آبی دو کشور با توجه به پدیده گرمای جهانی و خشکسالی های اخیر، تبدیل به بحران آب در مناطقی از جنوب شرقی ایران شده است. نوروزی معتقد است در مورد مسئله آب، به ویژه آب هیرمند و به طور کلی آب های جاری از افغانستان به سمت ایران، موضوع بسیار پیچیده تر از آن است که مثلاً با یک یا دو ملاقات و رفت وآمد، حل وفصل شود. او در توضیح این دلایل گفت: «اول اینکه مدل تعارفات دیپلماتیکی که معمولاً در دیدار ها و ملاقات ها طی سال های گذشته اتفاق افتاده، چندان مؤثر نبوده است. مقامات افغانستان بار ها اعلام کرده اند به قرارداد 1351 پایبندند و حقابه ایران را تأمین خواهند کرد. این اظهارات و ادعا ها بار ها تکرار شده، اما در عمل هیچ اتفاقی نیفتاده است. دلیل اصلی این عدم تحقق در عمل، ساختار های سازه ای است که افغانستان بر سر منابع آبی ایجاد کرده است. به طور مثال، با انحراف آب به سمت شورزار گودزره و ساخت سد کمال خان، حتی اگر مقامات افغانستان بخواهند حقابه ایران را تأمین کنند، عملی کردن این موضوع بسیار دشوار شده است. بنابراین، مسئله آب بسیار پیچیده است. افزون بر این، مسئله آب در افغانستان جنبه حیثیتی دارد. آنچه در واقعیت مشاهده می شود این است که مقامات افغانستان دائماً در حال امضای تفاهم نامه و قرارداد با سایر کشور ها هستند و نگران سرمایه گذاری های خارجی در مسائل هیدروپلیتیکی و کنترل آب های سطحی اند. در حال حاضر فراتر از مسئله آب هیرمند که تقریباً وضعیت آن به مراحل بسیار وخیم و نگران کننده ای رسیده است، موضوع آب هریرود نیز مطرح است. آب هریرود که تأمین کننده آب مشهد و خراسان است، طی سال های آینده به چالشی جدی تبدیل خواهد شد. این درحالی است که افغانستان همچنان به قرارداد 1351 استناد می کند؛ قراردادی که حتی خود آن نیز به طور کامل تأمین کننده نیاز های ما بر اساس حقوق بین الملل نیست. این قرارداد در شرایطی منعقد شده که رژیم گذشته ایران، امتیازات سیاسی قابل توجهی به افغانستان داده و از بسیاری از حقوق به رسمیت شناخته شده بین المللی گذر کرده است. بنابراین مسئله آب با تعارفات دیپلماتیک قابل حل به نظر نمی رسد. حتی اگر فرض کنیم که به دنبال این سفر، چند صباحی دریچه های سد باز شوند و آبی به سمت ایران جاری شود، این موضوع نیز چندان قابل اطمینان نیست؛ چراکه چنین وعده هایی پیش تر نیز داده شده و در عمل نتیجه ای به همراه نداشته است.»
حل مسئله مهاجران نیازمند همکاری های جامع دوجانبه و ممانعت از دخالت بازیگر سوم است
مسئله مهاجران هم محور دیگری از گفت وگو های عراقچی با مقامات طالبان بود. نوروزی این مسئله را در رأس مجموعه ای از مسائل دیگر دانسته و گفت: «من مشاهده کرده ام در صحبت هایی که صورت گرفته، درباره نوع تعامل و حتی احکام قضایی که در داخل کشور در مورد مجرمان صادر می شود، مقامات حکومت سرپرست افغانستان در جایگاهی نیستند که بتوانند درباره احکام قضایی مربوط به افرادی که در داخل خاک ایران مرتکب جرم شده اند و ذیل حاکمیت قضایی ایران قرار دارند، اظهار نظر کنند. ضمن این که باید توجه داشت که مسئله مهاجرت و مهاجران، موضوعی است که به واسطه حضور طالبان تشدید شده است. بخش قابل توجهی از مردم افغانستان به دلیل نوع رفتار حاکمیتی طالبان مجبور به مهاجرت شده اند؛ حال این مهاجرت ممکن است به دلایلی مانند محدودیت آزادی های اجتماعی (به طور مشخص، آموزش دختران) یا شرایط اقتصادی نامساعد باشد. با این اوصاف، اگر بخواهیم امید داشته باشیم که بدون حل مسائل داخلی افغانستان و بدون فراهم شدن شرایط مناسب برای زندگی مردم، جریان مهاجرت کاهش یابد یا معکوس شود و بخشی از مردم به افغانستان بازگردند، این انتظار چندان واقع بینانه نیست. چنین تغییری نیازمند تحولات اساسی در نوع حکمرانی طالبان، نگاه آن ها به مسئله حاکمیت و پذیرش آزادی های اجتماعی برای مردم است. تنها در این صورت است که مردم ممکن است ترغیب شوند به سرزمین خود بازگردند و در کشور خود زندگی کنند. بنابراین، باید توجه داشت که در یک سفر دیپلماتیک، به ویژه در این دو موضوع (مهاجرت و حکمرانی)، بعید است اتفاق خاصی رخ دهد؛ مگر اینکه هر دو طرف مصمم شوند تا گام های بزرگی را در قالبی گسترده تر بردارند. ما به همکاری های جامع در حوزه های مختلف نیاز داریم. اگر چنین همکاری های جامعی شکل بگیرد و اراده ای مشترک میان دو طرف برای ایجاد این پیوند ها وجود داشته باشد و همچنین بازیگران سوم در این مسائل دخالت نکنند و حقوق هیچ طرفی را ضایع نسازند، آنگاه می توان امید داشت که در یک بازه زمانی میان مدت، تغییرات و تحولاتی در این دو پرونده یا دیگر پرونده های دوجانبه رخ دهد.»
استفاده از ظرفیت های اقتصادی؛ گره گشای مسائل دو کشور
این کارشناس مسائل افغانستان در بخش پایانی صحبت هایش به بررسی راهکار هایی برای گذار از مسائل موجود میان دو کشور پرداخته و توضیح داد: «مهم ترین و بهترین حوزه ای که می توان به آن امیدوار بود که اتفاقات مثبت و سازنده ای در آن رخ دهد، همین مسئله ارتباطات تجاری، اقتصادی و صنعتی است. البته این نیز وابسته به اراده طرف مقابل است. واقعاً اگر طرف مقابل به این درک برسد که می تواند با استفاده از ظرفیت هایی که در ایران وجود دارد، فضای مناسبی برای توسعه اقتصادی خود فراهم کند، به نظر من این موضوع ظرفیت های فراوانی در هر دو طرف دارد و باید به صورت جدی تر روی آن کار شود.
شاید نقطه آغاز باز شدن گره مشکلاتی که در روابط دوجانبه وجود دارد، همین توسعه تعاملات اقتصادی، تجاری و فنی باشد. اگر طرف مقابل واقعاً اراده داشته باشد و فضای مناسبی در این زمینه فراهم کند، می توان در حوزه هایی مانند صادرات و واردات، سرمایه گذاری های دوجانبه، انتقال تکنولوژی، بهره برداری از معادن افغانستان برای کارخانه ها و صنایع سنگین موجود در ایران و مهم تر از همه تکمیل پروژه های کریدوری، گام های مؤثری برداشت. اگر حکومت سرپرست افغانستان به این مسائل توجه کرده و اراده لازم را داشته باشد، این می تواند نقطه آغازی باشد که سریع تر از سایر پرونده ها به نتیجه برسد و شاید حتی گره گشای سایر پرونده های دوجانبه نیز به نوعی باشد.»
منبع: روزنامه فرهیختگان
انتهای پیام/
{{name}}
{{content}}