نظریه حکمرانی نوین ریشه در قرآن دارد

مشهد - دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به اینکه نظریه حکمرانی نوین ریشه در قرآن دارد، گفت: حکمرانی پیامبر حکمرانی فرهنگی و انسان سازی است.

به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام عبدالحسین خسروپناه شامگاه یکشنبه در افتتاحیه چهل و یکمین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم که در تالار قدس حرم مطهر رضوی با اشاره به اهمیت نظریه حکمرانی در دنیای امروز، تاکید کرد که این نظریه ریشه در آموزه های قرآن کریم دارد.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه نظریه حکمرانی به عنوان یک پرسش جدید مطرح است، افزود: بشر پس از تجربه های مختلف در باب حکومت، با پارادوکس هایی مواجه شده است که مهمترین آن پیوند دولت با ملت است.

وی با اشاره به اینکه هیچ یک از ایدئولوژی های رایج نتوانسته اند به این پارادوکس پاسخ دهند، گفت: مسئله حکمرانی به دنبال پاسخ دادن به این تناقضات و رفع ابهامات مربوط به سیاست گذاری، تنظیم گری، راهبری، تصدی گری و نظارت است.

خسروپناه با تاکید بر اینکه حکمرانی باید شامل دولت، بخش خصوصی و جامعه مدنی باشد، افزود: قرآن کریم نسخه کاملی برای حکمرانی است و با مطالعه سیر نزول سوره های قرآن از سوره علق تا سوره نصر می توان به پاسخ های لازم برای برداشت های بحرانی انسان معاصر دست یافت.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه اولین سوره نازل شده (علق) الگوی حکمرانی فرهنگی و انسان سازی را ارائه می دهد، گفت: قرآن کریم به دنبال حکمرانی در مقابل جهالت است و این مفهوم در هیچ یک از کتب عهد عتیق و جدید یافت نمی شود.

وی با اشاره به سوره های قلم و مزمل به تبیین الگوی حکمرانی پیامبر (ص) پرداخت.

خسروپناه با بیان اینکه حکمرانی ابتدا باید از خودسازی شروع شود، افزود: سوره مزمل حکمرانی خودسازی و سوره مدثر حکمرانی جامعه پردازی را تبیین می کند.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به اهمیت شب زنده داری و مناجات با خدا در ایجاد رابطه صحیح با خدا و جامعه گفت: حکمرانی مطلوب در گرو این است که انسان رابطه خود با خدا را اصلاح کند.

وی با بیان اینکه سوره های مکی قرآن به موضوع حکمرانی پرداخته اند، افزود: سوره های بلد و شمس، مسیر درست و نادرست را مشخص می کنند. در سوره مسد، دشمنی با پیامبر (ص) و عملکرد طاغوت به تصویر کشیده شده است و نشان می دهد که قرآن هم الگوی حکمرانی الهی و هم الگوی حکمرانی طاغوتی را معرفی می کند.

خسروپناه در ادامه به سوره انشراح اشاره کرد و افزود: پس از بیان سنگینی مسئولیت حکمرانی، خداوند در این سوره به پیامبر (ص) سعه صدر و شرح صدر عطا می کند. این سعه صدر، ناشی از اتصال به حق و بریدن از خلق است.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنین سوره کوثر را مصداق حکمرانی همراه با کثرت و برکت دانست و گفت: سوره اعلی بیانگر دو الگوی زندگی دنیوی و اخروی است.

وی با تأکید بر اهمیت آخرت گرایی در حکمرانی، بیان کرد: حکمرانی مطلوب، آخرت گرا است و دنیا را مقدمه آخرت می داند.

خسروپناه گفت: از اساتید و پژوهشگران در خواست دارم تا قرآن را از منظر حکمرانی مطالعه کنند. ولایت پیامبر اعظم (ص) ریشه در ولایت الهی دارد و مؤمنان باید ولایت الهی را بپذیرند و با کنار زدن ولایت طاغوت، به حکمرانی الهی عمل کنند.

وی در پایان ضمن تشکر از برگزارکنندگان مسابقات بین المللی قرآن، ابراز امیدواری کرد که این رویداد، زمینه ساز فهم بهتر حکمرانی الهی در جامعه شود.

نظرات

captcha