ایتالیا: ماسک نقشی در آزادی خبرنگار ایتالیایی در ایران نداشت
«آنتونیو تایانی» وزیر خارجه ایتالیا روز جمعه اعلام کرد «ایلان ماسک» در مذاکرات میان رم و تهران برای آزادی «چچیلیا سالا» خبرنگار ایتالیایی از ایران هیچ نقشی نداشته است
نهمین نمایشگاه تخصصی معدن، صنایع معدنی، ماشین آلات، تجهیزات، صنایع وابسته، خاک های صنعتی، مواد معدنی فلزی، سنگ های قیمتی و ساختمانی، از دوم تا 5 بهمن ماه 1403، در شهرک نمایشگاه های بین المللی یزد برگزار شد و طی آن گروه فولاد مبارکه آخرین نوآوری ها و دستاوردهای معدنی خود را به اطلاع مسئولان و عمومی بازدیدکنندگان از این نمایشگاه رساند.
به گزارش خبرنگار فولاد در این نمایشگاه که با حضور استاندار یزد، معاون معدنی و فراوری مواد وزارت صمت، رئیس خانه معدن ایران، رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران به صورت رسمی افتتاح شده بود، گروه فولاد مبارکه با برپایی پنل های تخصصی و معرفی دستاوردهای نوآورانه خود در حوزه های مختلف معدن ازجمله اکتشاف حضوری فعال داشت.
وجیه الله جعفری، معاون معادن و فراوری مواد وزارت صمت در حاشیه بازدید از نهمین نمایشگاه تخصصی معدن، صنایع معدنی یزد گفت: اکتشاف معادن به عنوان یک فعالیت جمعی، نیازمند تجمیع داده ها و اطلاعات است. همکاری بین سازمان های مختلف و وزارتخانه ها در این زمینه، می تواند به شناسایی و بهره برداری بهینه از ذخایر معدنی منجر شود. با استفاده از پایگاه داده های علوم زمین و همکاری با سازمان هایی نظیر وزارت نفت و سازمان انرژی اتمی، می توان به نقاط قوت جدیدی در حوزه اکتشاف دست یافت. معادن کوچک و اکتشاف های مقیاس کوچک نیز نیازمند حمایت های ویژه ای هستند. طرح احیای معادن می تواند به شناسایی و بهره برداری از این معادن کمک کند. برای این منظور، لازم است زمینه حضور بخش خصوصی فراهم شود.
سید جواد احمدی، معاون سازمان انرژی اتمی و مدیرعامل شرکت مادرتخصصی تولید مواد اولیه و سوخت هسته ای ایران (تماس) در حاشیه بازدید از این نمایشگاه در مصاحبه با خبرنگار ایراسین گفت: شرکت تماس تولیدکننده مواد اولیه سوخت هسته ای است و ما در حوزه اکتشاف و استخراج مواد پرتوزا فعالیت می کنیم. عمده فعالیت های ما در ایران مرکزی، به ویژه در استان های یزد و کرمان، و همچنین در جنوب شرق کشور، به ویژه سیستان و بلوچستان، متمرکز است. در منطقه شمال کشور نیز فعالیم. شرکت تماس با بیشتر شرکت های بزرگ معدنی همکاری دارد و پروژه های مشترکی را با آن ها اجرا می کند. بسیاری از این همکاری ها به صورت مشارکتی با مجموعه ما انجام می شود. ما با فولاد مبارکه همکاری نزدیکی داریم و چندین پهنه بزرگ را به صورت مشترک در اختیار داریم. در حال حاضر، حداقل سه معدن فعال در منطقه ساغند با شرکت فولاد مبارکه داریم و همچنین در سایر حوزه های معدن کاری و تولید مواد پرتوزا و عناصر همراه نیز همکاری های خوبی داریم.
از گذشته تاکنون همکاری خوبی را با شرکت فولاد مبارکه داشته ایم، فولاد مبارکه بازیگر اصلی صنعت فولاد کشور است و این شرکت با سرمایه گذاری در بالادست که یکی از مشکلات اصلی معدن و صنایع معدنی کشور است و افزودن دانش فنی و تکنولوژی در بخش اکتشاف می تواند به حل یکی از مشکلات اساسی صنعت و معدن کشور کمک کند. استفاده از ظرفیت شرکت های بزرگی مانند فولاد مبارکه می تواند به زنجیره ارزش معادن کوچک مقیاس که فعالیت های آن ها در حال حاضر به کندی پیش می رود، کمک شایانی کند.
تولید فولاد در کشور به روش صنعتی از ذوب آهن اصفهان آغاز شد و بسیاری از کارشناسان اقتصادی بر این باورند که فولاد می تواند نقش مهمی در صادرات کشور ایفا کند.
ما برای تولید فولاد در نقاط مختلف کشور ظرفیت های زیادی داریم؛ اما متأسفانه تعادل در زنجیره تولید فولاد وجود ندارد و باید هرچه زودتر برای ایجاد توازن اقدام کنیم. این موضوع یک مسئله ملی است که سرمایه کشور باید به ظرفیت تولید فولاد تبدیل شود تا چرخ این صنعت به حرکت درآید و افزایش ارزش افزوده ایجاد کند.
ازآنجا که بیشترین معادن کشور در کرمان و یزد قرار دارد، مطالعات طراحی شرکت فولاد مبارکه بر اساس این معادن انجام شده است. اگر نتوانیم عدم توازن در زنجیره تأمین فولاد را رفع کنیم، با مشکلاتی روبه رو خواهیم شد. تداوم تولید منوط به سرمایه گذاری در فعالیت های معدنی است و بدون سرمایه گذاری گسترده در اکتشافات، نمی توان به تولید پایدار سنگ آهن مصرفی صنعت فولاد کشور دست یافت. در حال حاضر بیشتر منابع معدنی جزو املاک بلوکه شده اند یا در محدوده های محیط زیستی قرار دارند.
فولاد مبارکه رسالت خود را تنها در تولید فولاد نمی بیند. این شرکت آمادگی دارد که دست یاری به سمت تمام فعالان معدنی کشور دراز کند و به حل مشکل کمبود سنگ آهن کمک کند. امیدواریم همکاری با متخصصان و فعالان این حوزه به برطرف شدن چالش های موجود منجر شود.
شرکت فولاد مبارکه با ناترازی کلی در زنجیره تأمین مواجه است و وضعیت سنگ آهن در کشور به سمت چالشی جدی در حرکت است. یکی از موضوعات مهمی که باید به آن توجه شود، سرمایه گذاری اولیه در اکتشاف و استخراج ذخایر عمیق است. منابع سطحی با روش های ساده تر فراوری تقریباً رو به اتمام است و باید به سمت استفاده از منابع غیرمگنتیتی حرکت کنیم که این امر نیازمند دانش های فنی و تخصصی است.
محدودیت برق و آب باعث شده بسیاری از کارخانه های فراوری نتوانند به ظرفیت اسمی خود دست یابند؛ به همین دلیل، مطالعاتی در زمینه فراوری خشک در حال انجام است.
فولاد مبارکه می تواند با حمایت های مادی و معنوی، کارخانه ها و معادن کوچک و متوسط را از ورشکستگی نجات دهد و از این طریق کل زنجیره فولاد را از چالش ها عبور دهد.
معدنکاری به روش سنتی به دلیل عمق و کیفیت ذخایر دیگر امکان پذیر نیست. ذخایر بزرگ مانند گل گهر و چادرملو دیگر وجود ندارد و ما با ذخایر کوچک تر و با عمق بیشتر و درصد کمتر مواجهیم؛ بنابراین نیازمند تغییر نگاه و حرکت به سمت معدنکاری نوین هستیم. این تغییر نگاه باید از طریق سرمایه گذاری اولیه، تأمین لجستیک، دست یابی به دانش فنی و ارتباط با کشورها و شرکت های پیشرفته در این زمینه صورت گیرد. اگر به این سمت حرکت کنیم، آینده صنعت فولاد کشور روشن خواهد بود و می توانیم در کنار اقتصاد نفتی قرار بگیریم.
واحد ارزیابی و اکتشاف معادن شرکت فولاد مبارکه به دو بخش ارزیابی و اکتشاف معادن تقسیم می شود. ما در زمینه ارزیابی و خرید معادن فعال هستیم. همچنین در حوزه اکتشاف فعالیت داریم.
در حال حاضر 5 پهنه اکتشافی داریم که یکی از آن ها در اصفهان قرار دارد و 4 پهنه دیگر به صورت مشارکت با سایر شرکت هاست. این 5 پهنه حدود 24 هزار کیلومترمربع را در فاز شناسایی پوشش می دهد و مطالعه و بررسی آن ها در دستور کار ماست. 7 محدوده نیز مجوز فعالیت دریافت کرده است. در سایر نقاط کشور، ازجمله استان های کرمان، کردستان، خراسان مرکزی و اصفهان، معادن فعال داریم که هم اکتشاف و هم استخراج حین اکتشاف را انجام می دهیم.
در استان اصفهان نیز 7 محدوده اولویت اول و 17 محدوده اولویت دوم داریم. مطالعات مختلف و لایه های اکتشافی متفاوتی شامل زمین شناسی، ژئوفیزیک و ژئوشیمی بر روی این محدوده ها انجام شده است. در استان کرمان 3 پهنه داریم که حدوداً 42 محدوده را شامل می شود و در استان سیستان و بلوچستان نیز 22 محدوده داریم.
در واحد ارزیابی و اکتشاف، ثبت روش های هوش مصنوعی و روش های جدید نوین ژئوشیمیایی را در دستور کار قرار داده ایم و روش هایی را اجرایی می کنیم که در جهان برای کشف معادن استفاده می شود. این اقدامات در 5 استان با استفاده از لایه های مختلف اکتشافی برای اکتشاف ذخایر عمیق انجام می شود.
برنامه فولادسازی کشور ایجاد ظرفیت 55 میلیون تن فولاد است و تاکنون نزدیک به 50 میلیون تن ظرفیت محقق شده است. برای این 50 میلیون ظرفیت ایجادشده، حدود 160 تا 170 میلیون تن سنگ آهن نیاز است. اگر این میزان به 55 میلیون تن ظرفیت افزایش یابد، با توجه به مجوزهای داده شده، 20 میلیون تن به نیاز سنگ آهن اضافه خواهد شد.
با ظرفیت فعال سازی شرکت های فولادی و صنایع احیا مستقیم، پیش بینی ما این است که این ظرفیت حدود 43 میلیون تن تولید فولاد را پوشش دهد. در حال حاضر ظرفیت تولید سنگ آهن در کشور حدود 100 میلیون تن است؛ ازاین رو توسعه اکتشافات باید در کشور دنبال شود.
مشکلات عدیده ای در حوزه اکتشافات وجود دارد. در حال حاضر تنها در 10 درصد از پهنه های معدنی کشور اکتشاف داریم و 90 درصد به دلایل مختلف بلوکه شده و باید با تعامل با سازمان های مربوطه برطرف شود. اگر این تعاملات ایجاد نشود، طبیعتاً نمی توانیم حداقل 150 میلیون تن را تأمین کنیم و مجبور خواهیم شد یا از ظرفیت های پایین دست در فولادسازی ها کم کنیم یا از طریق واردات آن را جبران کنیم که البته واردات نیز چالش های خاص خود را دارد. ضروری است که حاکمیت از شرکت های توانمند در حوزه معدن حمایت کند. همچنین همکاری بیشتر با سازمان های مربوطه برای رفع موانع موجود ضرورت دارد.
از حدود 15 سال پیش، فولاد مبارکه به محض بروز چالش تأمین خوراک، وارد حوزه معدن شد و با خرید سهام شرکت های مختلف، تأمین خوراک خود را مدیریت کرده است. نزدیک به 5 سال است که کار معدنی را به صورت مستقیم انجام می دهیم و در حوزه اکتشاف، استخراج و فراوری فعال شده ایم.
مسئولیت ما در فولاد مبارکه این است که ارتباط خود را با معادن تقویت کنیم تا تأمین خوراک لازم برای تولید فولاد به بهترین شکل ممکن محقق شود. فولاد مبارکه سرمایه گذاری های قابل توجهی در استان یزد انجام داده و در حوزه معدن نیز در حال حاضر در حال اکتشاف و استخراج در محدوده های مختلفی در این استان و استان اصفهان هستیم. یکی از چالش های مهم در این زمینه، وجود معادن غیرفعال در کشور است که نیازمند حمایت دولت است.
در حوزه اکتشاف، میزان معقول موفقیت 0.3 درصد است. اگر بین 1000 پهنه بررسی شده، 3 تا به نتیجه برسد، می توان گفت کار اکتشافی خوبی انجام شده است.
افزایش پهنه های در اختیار شرکت فولاد مبارکه و امور معادن ضروری است. لازم است وسعت بیشتری در اختیار ما قرار بگیرد تا آن را بررسی و مطالعه کنیم و بتوانیم قسمتی از چالش تأمین خوراک کل زنجیره فولاد را تأمین کنیم.
حمل سنگ آهن به کارخانه فراوری بعضاً به صرفه نیست. تقویت سیستم حمل ونقل از معدن تا کارخانه می تواند یکی از نقاطی باشد که در رفع این چالش، تأثیرگذار است.
شرکت فولاد مبارکه با توجه به نیازی که احساس کرده، در این مسیر قدم های خوبی برداشته و توانسته برخی تکنولوژی هایی را که در کشور چندان مورد توجه نبوده در مقیاس آزمایشگاهی و نیمه صنعتی به دست آورد و درصددیم تا این امر را در حوزه صنعتی نیز استفاده کنیم.
یکی از اصلی ترین مشکلات صنعت فولاد در کشور، تأمین مواد اولیه نظیر سنگ آهن و کنسانتره آهن اسفنجی است. در این خصوص همکاری بین دولت و شرکت های بزرگ برای بهبود زیرساخت ها و استفاده از تکنولوژی های جدید بسیار حائز اهمیت است.
وجود یک نگاه یکپارچه در حوزه حاکمیت برای تأمین مواد اولیه تمامی شرکت های فولادی مهم و تعیین کننده است. باید تعاملی بین شرکت های بزرگ و دولت وجود داشته باشد تا بتوانیم مواد اولیه باکیفیت تولید کنیم.
خطوط راه آهن برای اتصال به راه آهن سراسری با مشکلاتی مواجه است و هزینه های حمل ونقل جاده نیز بسیار زیاد است. ضمن اینکه تجهیزات و ماشین آلات معدنی در کشور فرسوده است و باید با حمایت دولت به روزرسانی شود. شرکت های دانش بنیان داخلی توانسته اند برخی تجهیزات را تولید کنند، اما نیاز به سرمایه گذاری بیشتری داریم.
استفاده از تکنولوژی های نوین برای استخراج کنسانتره از سنگ آهن های با عیار پایین می تواند به توسعه پایدار صنعت فولاد کمک کند. سهم صنعت از حمل ونقل و تولید ناخالص ملی حدود 12 درصد است و فولاد مبارکه طی سال های اخیر 50 دستگاه لوکوموتیو را تأمین کرده است.
برای رسیدن به اهداف تولید و بهبود کیفیت محصولات فولادی، نیاز به یک استراتژی جامع و همکاری نزدیک بین بخش های مختلف صنعت و دولت وجود دارد. این همکاری می تواند به بهبود زیرساخت ها، تأمین مالی و استفاده از تکنولوژی های نوین منجر شود و در نهایت به رشد و توسعه پایدار صنعت فولاد کشور کمک کند.
تگ ها فولاد مبارکه نمایشگاه تخصصی معدن یزد
{{name}}
{{content}}