ایتالیا: ماسک نقشی در آزادی خبرنگار ایتالیایی در ایران نداشت
«آنتونیو تایانی» وزیر خارجه ایتالیا روز جمعه اعلام کرد «ایلان ماسک» در مذاکرات میان رم و تهران برای آزادی «چچیلیا سالا» خبرنگار ایتالیایی از ایران هیچ نقشی نداشته است
دولت به منظور خروج از رکود اقتصادی و بهره گیری حداکثری از منابع بالقوه اقتصادی جهت نیل به نرخ های بالاتر و باثبات رشد اقتصادی می تواند دست به اصلاحات مالیاتی بزند.
به گزارش مشرق ، حضرت آیت الله خامنه ای در دیدار مردم قم در تاریخ 19 دی 1403 فرمودند: «امروز در همین مسئله ی اقتصادی هم ــ که حالا ما مشکلات اقتصادی داریم ــ آن کسانی که واردند، مطّلعند، کارشناسند، اینها افق را امیدوار می بینند. وقتی مثلاً فرض کنید در سیاستها گفته میشود، [رسیدن به] رشد هشت درصدی اقتصاد کشور، یک عدّه ای حرفهایی میزنند که معنایش این است که این ممکن نیست. در نمایشگاه فعّالان اقتصادی که رئیس جمهور رفت آنجا، فعّالان اقتصادی گفتند و ثابت کردند و رئیس جمهور حرف آنها را تکرار کرد، گفتند ما رشد هشت درصدی را میتوانیم تأمین کنیم، بدون احتیاج به خارج.»
رسانه KHAMENEI.IR در یادداشتی به قلم آقای دکتر مهدی موحدی بکنظر، عضو هیأت علمی دانشکده علوم انسانی دانشگاه شاهد و سخنگوی سازمان امور مالیاتی کشور، به بررسی سیاست های مالیاتی ضد رکودی پرداخته است.
عموم مردم نگاه چندان مثبتی به مالیات ندارد، به خصوص در دوره رکود اقتصادی، که وصول آن تلخی بیشتری را به همراه دارد. بخشی از این نگرش منفی، ریشه در یک ضعف تاریخی و ساختاری دارد: وابستگی نهادی دولت به درآمدهای نفتی. این وابستگی اساساً مجالی برای شکل گیری یک نظام مالیاتی شفاف و عادلانه نداده است. این عقب افتادگی تاریخی در سیاست گذاری مالیاتی و ناتوانی در نظارت بر اجرای قوانین مالیاتی در عمل به تقویت این ذهنیت منفی دامن زده است. از سوی دیگر نبود آموزش و آگاهی بخشی عمومی در زمینه اهمیت مالیات و اثربخشی آن برای رشد و توسعه اقتصادی و اجتماعی، موجب افزایش مقاومت در برابر پرداخت مالیات شده است.
برای پیشرفت اقتصاد کشور نمی توان این مسیر را ادامه داد بلکه بایستی با ایجاد شفافیت، بازتعریف مأموریت های مالیاتی و اصلاح قوانین، اعتمادآفرینی همراه با تلاش برای تغییر نگرش عمومی، این تصویر منفی را تغییر داد. این امر نیازمند یک بسته سیاستی کامل در مورد نظام مالیاتی و کارکردهای آن در راستای کمک به رشد اقتصادی است.
اگر چه در سال های اخیر رشد اقتصادی مثبت شده اما همچنان در برخی بخش های اقتصادی شاهد رکود هستیم. این رکود تورمی، با کسری بودجه فزاینده و تا اندازه ای ناخواسته همراه شده است. در این شرایط، اقتصاد در یک دوگانگی قرار می گیرد: نه می تواند بر مالیات تکیه کند چون رکود را تشدید می کند و نه می تواند از مالیات دست بردارد چون در کنار سایر علل ساختاری افزایش دهندۀ هزینه های دولت، این امر به کسری بودجه بیشتر دامن زده و تحت شرایطی خود می تواند یکی از علل شکل گیری تورم و ناپایداری اقتصاد شود. علیرغم این تصور عمومی منفی، نظام مالیاتی می تواند نقشی مثبت در راستای تحقق رشد اقتصادی ایفا کند. رشد اقتصادی نیازمند اصلاحات و الزاماتی ساختاری و نهادی در بسیاری از بخش های اقتصادی است اما یکی از مهم ترین لوازم آن، اصلاحات در نظام مالیاتی است.
سیاست های مالیاتی ضد رکودی می توانند با ایجاد شفافیت، کاهش فشار بر بخش های مولد، و هدایت سرمایه ها به سمت تولید، نقش تحول آفرینی داشته باشند. از طریق کاهش نرخ مالیاتی و ارائه مشوق های مالیاتی هدفمند، سرمایه گذاری های جدید در بخش های کلیدی اقتصادی می توانند تشویق شوند. این اقدامات می توانند به ایجاد اشتغال و تقویت بنگاه های کوچک و متوسط کمک کنند. اصلاح درست نظام مالیاتی می تواند موجب اثربخشی مخارج دولتی در افزایش بهره وری منابع و بهبود زیرساخت های اقتصادی شود. علاوه بر این، هماهنگی سیاست های مالیاتی با سایر ابزارهای سیاست اقتصادی، از جمله سیاست های پولی و ارزی، می تواند به کنترل تورم و تثبیت اقتصادی کمک کند. بنابراین، نظام مالیاتی مناسب نه تنها ابزاری برای تامین مالی دولت است، بلکه یک محرک مؤثر برای رشد پایدار اقتصادی به شمار می رود.
ویژگی های نظام مالیاتی ضد رکودی
دولت به منظور خروج از رکود اقتصادی و بهره گیری حداکثری از منابع بالقوه اقتصادی جهت نیل به نرخ های بالاتر و باثبات رشد اقتصادی (مانند بسیاری از کشورهای دارای این تجربه) می تواند به عنوان بخشی از سیاست های مالی خود، دست به اصلاحات مالیاتی بزند. برخی از مهمترین اصلاحات مهم مالیاتی ضدرکودی عبارتند از:
کاهش نرخ مالیاتی اشخاص حقوقی: یکی از مهم ترین اصلاحات مورد نیاز، کاهش نرخ مالیاتی اشخاص حقوقی، شرکت ها و بنگاه های اقتصادی است. این کاهش می تواند به تسهیل فعالیت کسب وکارها، کاهش بار مالیاتی وارد بر آن ها، و در نتیجه افزایش رقابت پذیری اقتصادی منجر شود. این اقدام به ایجاد اعتماد بیشتر در میان سرمایه گذاران خارجی نیز کمک می کند و می تواند جذابیت اقتصادی ایران را در سطح بین المللی افزایش دهد. کاهش مالیات ها همچنین به کاهش قیمت تمام شده کالاها و خدمات تولیدی کمک کرده و توان رقابتی تولیدکنندگان داخلی را افزایش می دهد. با کاهش سهم درآمد مالیاتی وصولی از این بخش، ضرورت دارد ترکیب درآمدهای مالیاتی به گونه ای تغییر کند که تعادل میان اهداف درآمدی و توسعه ای برقرار شود. از این رو لازم است پایه های جایگزین آن معرفی شود:
اعمال مالیات بر دارایی های مازاد: اعمال مالیات بر دارایی های مازاد به عنوان یکی از ابزارهای مهم نظام مالیاتی ضد رکودی مطرح است. این مالیات می تواند از کنزاندوزی و تداول ثروت در بین اغنیاء جلوگیری کرده و سرمایه ها را به سمت تولید و افزایش سرمایه گذاری هدایت کند. همچنین، کاهش فشار مالیاتی بر جریان فعالیت های مولد اقتصادی یکی از پیامدهای مثبت این سیاست خواهد بود. مالیات بر دارایی های مازاد و خارج از گردونه تولید می تواند باعث تشویق افراد به استفاده بهینه از منابع و سرمایه های بی استفاده شود. این اقدام همچنین به کاهش نابرابری های اجتماعی کمک کرده و درآمدهای حاصل از آن می تواند در پروژه های زیربنایی و رفاهی عدالت محور سرمایه گذاری شود.
اعمال مالیات بر عایدی سرمایه: یکی دیگر از ابزارهای موثر در مقابله با رکود، مالیات بر عایدی سرمایه است. این مالیات می تواند سفته بازی و سوداگری را کاهش داده و شوک های قیمتی ناشی از سفته بازی در بازارهای حساس مانند ارز، املاک، و طلا را مدیریت کند. علاوه بر این، با کاهش تسهیلات خواهی و نقدینگی خواهی برای اهداف سفته بازانه، دسترسی تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی به منابع مالی را بیشتر از پیش فراهم آورد. این سیاست سرمایه ها را به سمت تولید و فعالیت های مولد اقتصادی هدایت می کند. در کنار این، مالیات بر عایدی سرمایه می تواند به عنوان یک مالیات تنظیمی در کنار کنترل نوسانات اقتصادی، منابع پایداری را برای تامین بودجه دولتی فراهم آورد.
تقویت زیرساخت های تسهیل گرایانه و شفافیت بخش مالیات بر ارزش افزوده و افزایش نرخ آن با هدف: تقویت سامانه دریافت صورتحساب های الکترونیکی به عنوان بستر محاسبه وصول مالیات بر ارزش افزوده، ضمن ایجاد شفافیت بیشتر در زنجیره تولید، به کارایی این منبع مالیاتی در تأمین بخش قابل توجهی از درآمدهای مالیاتی کمک می کند. این بستر اجرایی نه تنها به ایجاد شفافیت در زنجیره و در نتیجه جلوگیری از قاچاق و احتکار کمک می کند بلکه به عنوان ابزاری کارآمد می تواند برای رصد و تنظیم مصرف و کاهش فشار تورمی مورد استفاده قرار گیرد. تقویت زنجیره معاملات اقتصادی اعم از مولد و غیر مولد که ماحصل اجرای کامل قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان و بستر اجرایی مالیات بر عایدی سرمایه است، به افزایش شفافیت بیشتر و جلوگیری از فرار مالیاتی کمک خواهد کرد.
اعمال مالیات بر جمع درآمد اشخاص حقیقی همراه با ساماندهی به معافیت ها و مشوق ها: اعمال مالیات بر جمع درآمد اشخاص حقیقی به عنوان یک پایه مالیاتی مهم ضمن جبران کاهش سهم مالیات بر اشخاص حقوقی با تکیه بر اطلاعات ناشی از اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان (به عنوان بستر اجرای مالیات بر ارزش افزوده) و اجرای مالیات بر عایدی سرمایه (به عنوان بستر ثبتی محور اطلاعات اموال، دارایی ها در تناظر با تراکنش های بانکی) شفافیت لازم برای وصول مالیات عادلانه از چند دهک پردرآمد جامعه را فراهم آورده و فشار مالیاتی بر اقشار کم درآمد را کاهش می دهد. این سیاست می تواند به بهبود عدالت اجتماعی کمک کرده و شکاف طبقاتی را کاهش دهد. اعمال این مالیات می تواند مقدمه ای برای شکل گیری یک نظام یکپارچه مالیاتی ـ حمایتی باشد؛ نظامی که در آن هر خانوار بر اساس توانایی پرداخت مالی خود (مجموع درآمد منهای هزینه های قابل قبول زندگی خانواده) مالیات پرداخت می کند و قاعدتاً کسانی که توانایی پرداخت لازم را نداشته باشند، مشمول یارانه می شوند.
تغییرات اخیر در نظام مالیاتی ایران
در چند سال اخیر، نظام مالیاتی کشور شاهد تغییرات مهمی در راستای سیاست های مالی ضدرکودی بوده است. هر چند تجلی بارز آن در مواجهه با رکود اقتصادی و ایجاد رشد اقتصادی مستلزم اجرای یک بسته سیاستی کامل، جامع، هماهنگ با اجرای سایر سیاست های اقتصادی و نیز اقدام جمعی در بدنه دولت است اما برخی از مهمترین اقدامات نظام مالیاتی با هدف کمک به رشد اقتصادی در سال های اخیر عبارتند از:
کاهش نرخ مالیاتی اشخاص حقوقی: پیشنهاد کاهش 5 تا 7 درصدی نرخ مالیات موضوع ماده 105 قانون مالیات های مستقیم (مالیات شرکت های حقوقی و بنگاه های تولیدی) در لوایح بودجه سالیان اخیر و تصویب آن یکی از اقدامات مهم در راستای تسهیل فضای کسب وکار و کاهش بار مالیاتی این قبیل فعالان اقتصادی بوده است.
اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان به عنوان بستر اجرای مالیات بر ارزش افزوده: قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان مصوب سال 1398 بستر قانونی دریافت صورتحساب های الکترونیکی را برای تولیدکنندگان و عرضه کنندگان فراهم آورده است. پیاده سازی این قانون از سال 1401 با اقداماتی چون ساماندهی 23 میلیون دستگاه کارتخوان و پذیرنده بانکی (غیرفعال سازی بیش از 13 میلیون دستگاه بی هویت و الصاق حدود 10 میلیون دستگاه به پرونده های مالیاتی)، تفکیک حساب های تجاری از حساب های تجاری و امکان دریافت صورتحساب های الکترونیکی (به جای فاکتورهای کاغذی) شروع شد. در ادامه در راستای اجرای هر چه بهتر آن «قانون تسهیل تکالیف مؤدیان جهت اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان» نیز به تصویب رسید. همه این موارد در راستای تقویت زیرساخت های تسهیل گرایانه و شفافیت بخش مالیات بر ارزش افزوده و سایر پایه های مهم مالیاتی از جمله مالیات بر عایدی سرمایه و مالیات بر جمع درآمد اشخاص حقیقی است.
کمک به پیشبرد طرح مالیات بر سوداگری و سفته بازی در مجلس: سازمان امور مالیاتی در یک تعامل مثبت با کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، طرح مالیات بر سوداگری و سفته بازی (مالیات بر عایدی سرمایه) را برای تصویب آماده ساختند. طرحی که از دو بخش تشکیل شده است. بخش اول تحت عنوان بستر اجرای مالیات بر عایدی سرمایه که با کمک اشخاص ثالث (دفاتر اسناد رسمی، مراکز تعویض پلاک و امثال آن) شرایط صدور صورتحساب های الکترونیکی مربوط به فروش املاک (با انواع کاربری)، وسایل نقلیه، فلزات گرانبها و انواع رمز و رمز ارز را فراهم می آورد و بخش دوم این طرح که مأخذ و نرخ مالیات بر عایدی سرمایه را مشخص می کند.
ارائه لایحه اصلاح موادی از قانون مالیات های مستقیم با محوریت مالیات بر جمع درآمد: این لایحه با محوریت مالیات بر جمع درآمد و ساماندهی معافیت ها و مشوق های مالیاتی تهیه و برای تصویب به مجلس شورای اسلامی ارسال شده است. جزئیات این طرح بر اساس لوازم اجرایی قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان و بستر اجرایی مالیات بر عایدی سرمایه حرکتی است به سمت مالیات ستانی هوشمند و داده محور که ضمن کاهش بار مالیات بر تولید به دنبال پیوند نظام مند بین نظام مالیاتی و نظام حمایتی در قالب یک نظام یکپارچه مالیاتی-حمایتی است.
نتیجه گیری
سیاست های مالیاتی ضد رکودی، اگر به درستی طراحی و اجرا شوند، می توانند به جای تعمیق رکود، نقش موثری در تحریک رشد اقتصادی و کاهش نابرابری های اقتصادی ایفا کنند. در این برهه اقتصادی، اصلاحات نظام مالیاتی باید با در نظر گرفتن نیازهای خاص اقتصاد ایران و ویژگی های منحصر به فرد آن، در راستای شفافیت، عدالت، رشد و کارایی بیشتر انجام شود. این مسیری در راستای اعتلا و پیشرفت اقتصاد کشور است که سازمان امور مالیاتی در سال های اخیر برای نیل به آن در این مسیر به خوبی گام برداشته است.
{{name}}
{{content}}