دانشگاه آزاد از ارکان مهم نظام علمی و تعلیم و تربیت کشور است

نشست هم اندیشی عملیاتی سازی تفاهم نامه همکاری مشترک بین مرکز مدیریت حوزه های علمیه و دانشگاه آزاد اسلامی با حضور آیت الله اعرافی و طهرانچی برگزار شد.

خبرگزاری تسنیم، نشست هم اندیشی عملیاتی سازی تفاهم نامه همکاری مشترک بین مرکز مدیریت حوزه های علمیه و دانشگاه آزاد اسلامی با حضور آیت الله اعرافی و طهرانچی برگزار شد.

رئیس دانشگاه آزاداسلامی در نشست هم اندیشی عملیاتی سازی تفاهم نامه مرکز مدیریت حوزه های علمیه و دانشگاه آزاد اسلامی که عصر امروز در سازمان مرکزی برگزار شد،  با بیان اینکه غرب با فناوری و علم سبک زندگی ما را به دست گرفته است، گفت: در سال 2001 اتفاقی افتاد که هرچه جلو می رویم، بیشتر آن را می فهمیم. رئیس جمهور وقت ایالات متحده در جمع 80 نفر از اعضای دولت، مسئولان بنیاد ملی علم آمریکا و مقامات دولتی و نظامی این کشور، مسیر جدید علم در غرب را با عنوان NBIC  اعلام کرد. در آن زمان گمان کردیم که این صرفاً یک نگرش علمی است اما به این فکر نکردیم که چرا این نگرش را در بالاترین سطح دولت این کشور اعلام کرده اند.

وی خاطرنشان کرد: آن زمان، همزمان در ایران نیز فعالیت های مختلفی در حوزه نانو و بایو انجام شد که منجر به نگارش مقاله رژه علمی ایران در مجلات غربی شد. غرب به دنبال جغرافیای جدید علم در جهان است. کشورهایی مثل روسیه نیز این را متوجه شده اند و مثلاً روسیه یکی از انستیتوهای هسته ای خود را به یک انستیتوی فعالیت در حوزه NBIC تبدیل کرد.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: ما در گذشته می گفتیم با بخش هایی از علم غربی مانند تسخیر طبیعت که در علوم پایه و مهندسی آن وجود دارد، مشکلی نداریم و تفاوت نظر و مشکل ما در علوم انسانی است اما غرب NBIC  را جهشی پس از مجموعه ای از پیشرفت های انقلابی می دانست. NBIC به عنوان یک فرارشته ای ایجاد شد و نگاه رشته محور را کنار گذاشت. غربی ها در این نگاه جدید اعلام کردند که اگر ما تا امروز روی طبیعت کار می کردیم، از این پس می خواهیم روی یک موجود منحصربه فرد در طبیعت یعنی انسان فعالیت کنیم. آنها طبیعت را با نگاه تسخیر و سلطه دنبال می کردند و امروز برای انسان نیز چنین نگاهی دارند و به دنبال سازماندهی طبیعت انسان و تسلط بر او هستند و نه انسان شناسی.

وی با بیان اینکه از سال 2015 برای مرحله پنجم انقلاب صنعتی دورخیز کردند و انسان را دال مرکزی این تحول خود قرار دادند، تصریح کرد: در این تحول، فناوری در فرهنگ و علم تقدم دارد. ما می خواستیم علوم انسانی را دریابیم اما امروز من نسبت به اتفاقاتی که در علوم پایه می افتد نیز هشدار می دهم. غرب به صورت خیلی جدی در حال تغییر بنیان ها برای رسیدن به اهداف انقلاب صنعتی پنجم یعنی حیات انسانی ماشین آلات است. تسلط بر انسان و دستکاری او یکی از اهداف آنهاست که برای آن شعاری نیز انتخاب کرده اند که عبارت است از «انسان و ماشین باهم خواهند رقصید». چنین نگاهی به دنبال بازتعریف تمامی ارکان زندگی است.

طهرانچی با اشاره به اینکه در حالی که ما در جامعه خود درگیر برخی مسائل مانند فیلترینگ هستیم، غربی ها به صورت جدی روی اهداف خود کار می کنند، گفت: آنها به دنبال افزایش تاب آوری جوامع با عبور از ارزش های دینی هستند. اگر در گذشته علوم انسانی و اجتماعی خود را مبتنی بر نگاه توحیدی و اسلامی دنبال می کردیم، امروز در مورد خطر در علوم دیگر نیاز به بحث نداشتیم.

وی افزود: ما گمان می کنیم که سند 2030 یک مقوله فرهنگی است در حالی که این سند جزئی از انقلاب پنجم صنعتی است که المپیک پاریس نمادی از اجرای آن بود. غربی ها به دنبال حاکمیت کامل بر انسان هستند و شعار آنها هم این است که «غذای جسم و روح شما در دست ماست».

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه اتفاقات علمی 2001 همزمان با حوادث سیاسی و نظامی مانند حمله به برج های دوقلو و لشکرکشی آمریکا به منطقه، به وقوع پیوست،گفت: امروز نیز حوادث منطقه همان منطق را دارد و غربی ها از گسترش سرزمینی صرف عبور کرده اند و به دنبال اهداف بزرگتری هستند.

طهرانچی تأکید کرد: اگر امروز دانشگاه می خواهد سازنده یک جامعه نوآور، کارآمد، خلاق و فرهیخته باشد، باید یک وحدت عملی جدی با حوزه های علمیه داشته باشد. تئوری امام خمینی (ره) برای وحدت حوزه و دانشگاه یک تئوری تاکتیکی نبود. امام (ره) در برهه پس از انقلاب تصمیم گرفت به جای تکثیر دانشگاه، بحث وحدت آن با حوزه را پیش بکشد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: ما نیازمند گزاره های علمی در این رابطه هستیم که از محکمات شروع می شود. ما تنها به حقیقت علم نیاز نداریم بلکه به ماهیت معلوم و سیاست علم نیز نیازمندیم. ما باید برای هزاره سوم عزم خود را جزم تر کنیم که اگر غفلت کنیم، آیندگان ما را نخواهند بخشید.

**دانشگاه آزاد از ارکان مهم نظام علمی و تعلیم و تربیت کشور است

آیت الله علیرضا اعرافی، مدیر حوزه های علمیه کشور و عضو فقهای شورای نگهبان و مجلس خبرگان رهبری، در نشست هم اندیشی عملیاتی سازی تفاهم نامه مرکز مدیریت حوزه های علمیه و دانشگاه آزاد اسلامی که عصر امروز در سازمان مرکزی برگزار شد، با تقدیر و تشکر از مجموعه دانشگاه آزاد  اسلامی، گفت: بسیار خرسندم که در این جمع مبارک و فخیم حضور پیدا کردم. این اجتماع هم ذاتاً ارزش دارد و هم نماد راهبردهای اساسی و بنیادینی است که حرکت انقلاب اسلامی را دنبال می کند.

وی با بیان اینکه دانشگاه آزاد اسلامی از ارکان مهم نظام علمی و تعلیم و تربیت کشور است، اظهار کرد: علی رغم فشارهای اقتصادی، سیاسی و فرهنگی که در طول این سالها به کشور تحمیل شد؛ پیشرفت های علمی ما آنقدر بزرگ و چشمگیر است که حتی غرب هم به آن اذعان می کند.

عضو فقهای شورای نگهبان تصریح کرد: دانشگاه آزاد اسلامی نهاد بزرگی از دستاوردهای انقلاب اسلامی است. ده ها شاخص چشمگیر اعم از تعداد دانشجو، دستاوردهای علمی و فناوری، مراکز دانشجو، تعداد اعضای هیئت علمی و... در مورد این پیشرفت ها وجود دارد.

وی تاکید کرد: در حوزه هم تحولات بسیار خوبی خصوصاً در سال های اخیر اتفاق افتاده است.

وی با بیان اینکه نظام علمی کشور در معنای عام، در جهاتی آسیب هایی دارد که با تعامل و جدیت بیشتر می توان آنها را حل کرد، گفت: محور اصلی که در آن ضعف وجود دارد؛ رویکرد مبتنی بر تمدن نوین اسلامی است. عده ای این حرف را شعار می پندارند و آن را به سخره می گیرند اما اگر نگاهی به صدر اسلام بیاندازیم؛ می بینیم هسته های اولیه تشکیل دهنده جهان اسلام، همان هسته های علمی بودند که به تمدنی بزرگ تبدیل شدند. غربی ها هم بعد از رنسانس همین مسیر را طی کردند.

آیت الله اعرافی ادامه داد: ما معتقدیم انقلاب اسلامی پدیده ای نو و جدید است که با همت ملت ایران شکل گرفت. این مردم بودند که پیام امام را دریافت کردند و موج آفریدند و تا الآن پای آرمان ها ایستادند. با این وجود، برخی کاستیها در مجموعه نظام علمی کشور در زمینه تقویت رویکرد ریشه دار و مهم تمدن نوین اسلامی مشهود است. اگر حرکت ما در این مسیر قرار بگیرد؛ قطعاً موثر خواهد بود. البته مسیری سخت و طولانی است و ملزومات حرکت در این مسیر صبر و حوصله، دقت، درک واقعیت ها و مقتضیات زمانه و عدم انفعال در صحنه است.

مدیر حوزه های علمیه کشور در ادامه گفت: رویکرد عمیق فلسفی و معرفتی باید تار و پود همه علوم دانشگاهی و حوزوی باشد. نگاه کلان تمدنی به جای خود، اما این نگاه فلسفی جامع است که می تواند چراغ راه ما باشد. این رویکرد نه تنها مزاحم نیست، بلکه می تواند نقش ها و جایگاه ها را تغییر دهد و الگوهای جدیدی برای دنیا خلق کند. حوزه و دانشگاه باید این مسئله را به جد دنبال کنند.

وی خاطرنشان کرد: رویکرد انقلابی در حل مسائل هم بسیار اهمیت دارد. به این معنا که ما در کنار عقلانیت، جرات و جسارت هم داشته باشیم. این رویکرد به ما کمک می کند تا بتوانیم از گردنه ها و سختی ها با سرعت بیشتری عبور کنیم، همان کاری که دانشمندان ما تا به امروز در زمینه های مختلف اعم از موشکی و انرژی هسته ای انجام دادند.

آیت الله اعرافی با اشاره به اهمیت رویکرد بین المللی و استفاده از ظرفیت های این حوزه، تاکید کرد: ما باید بتوانیم در چهارچوب انقلاب اسلامی از سراسر دنیا نیروهای نخبه و مفید جذب کنیم. این موضوع احتیاج به یک همت فراوان و دقت نظر از طرف مسئولان دارد که در نهایت می تواند به پیشرفت کشور در زمینه های مختلف بسیار کمک کند.

انتهای پیام/

نظرات

captcha