ایتالیا: ماسک نقشی در آزادی خبرنگار ایتالیایی در ایران نداشت
«آنتونیو تایانی» وزیر خارجه ایتالیا روز جمعه اعلام کرد «ایلان ماسک» در مذاکرات میان رم و تهران برای آزادی «چچیلیا سالا» خبرنگار ایتالیایی از ایران هیچ نقشی نداشته است
ایسنا/خراسان رضوی عضو هیات علمی زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: اگر فردوسی ایرانی بودن ایرانی ها را نمایندگی می کند اگر مولانا نماینده اوج زیبایی عرفانی است و اگر سعدی حکمت ایرانی را نمایندگی می کند؛ حافظ مجموع همه این هاست و در عین حال شبیه ترین شاعر به شخصیت پیچیده فرهنگی ایرانیان در طول تاریخ است.
فرزاد قائمی در گفت وگو با ایسنا در خصوص اشعار حافظ که در حال حاضر مورد توجه جوانان قرار گرفته است، اظهار کرد: ما چند شاعر ملی و در عین حال بین المللی داریم که از دیگر شاعران شعر فارسی از اهمیت بالایی برخوردار هستند. فردوسی اولین شاعری است که از حیث اهمیت شعر و شاعر در هویت ملی و در سطح جهان ممتاز است. پس از او حافظ، مولانا، سعدی، خیام و نظامی هستند که در هویت ملی ما نقش مهمی دارند.
وی اضافه کرد: بخشی از این نقش به کارکرد شعر شاعران و شکل گیری ذهنیت جمعی ایرانیان در سده های گذشته مربوط می شود که فراتر از جغرافیای ایران و حتی جغرافیای زبان فارسی در سطح جهان است. بنابراین یکی از بخش هایی که ایرانیان امروز در فرهنگ شان به آن افتخار می کنند، قطعا نام چنین شاعرانی است.
عضو هیات علمی زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به اینکه حافظ در این میان نقش ممتازی دارد، بیان کرد: اگر فردوسی ایرانی بودن ایرانی ها را نمایندگی می کند اگر مولانا نماینده اوج زیبایی عرفانی است و اگر سعدی حکمت ایرانی را نمایندگی می کند؛ حافظ مجموع همه این هاست و در عین حال شبیه ترین شاعر به شخصیت پیچیده فرهنگی ایرانیان در طول تاریخ است که جنبه های متناقض نما و حتی به ظاهر متعارض را در آنِ واحد دارد.
وی ادامه داد: شاید فرهنگ ایرانی از این حیث شبیه هیچ فرهنگی در جهان نباشد و حافظ مهم ترین نماینده این فرهنگ است. بنابراین شعر حافظ در دنیای امروز برای مخاطب جوان جذاب است. بخشی از این جذابیت به لطافت، تغزل و جنبه های عرفانی شعر حافظ و بخشی هم به شخصیت سرکش، شیفه آزادی و ستایشگر زیبایی ها برمی گردد که هر مخاطبی به ویژه جوان را جذب خود می کند.
قائمی با بیان اینکه شعر حافظ مانند دیگر نمودهای ادبیات هنر کلاسیک نیاز به ترجمه به زبان روز و الهام بخش بودن برای فرهنگ جدید دارد، عنوان کرد: اقداماتی که امروز باید در دنیای رسانه و تولیدات هنری بر مبنای شعر حافظ انجام دهیم و آثاری که بر آن مبنا باید طراحی و تولید شود، می تواند این نقش را پررنگ تر کند.
وی در خصوص چرایی نامگذاری حافظ به معمار کلام، تصریح کرد: در شعر حافظ بلاغت، زیبایی کلام و تناسب میان ظرفیت های زیباشناختی شعر فارسی از حیث معانی، بیان، بدیع، ساختارهای آوایی، واژگانی و نحوی به اوج خود رسیده است. موسیقی شعرحافظ مانند یک اقیانوس وسیع اما آرام است که ظرفیت معانی متعدد دارد. حافظ مانند یک معمار، کلام را به گونه ای با نبوغ خود طراحی کرده که تمامی ظرفیت های کلام از قوه به فعل رسیده است.
این استاد دانشگاه بیان کرد: غزل سرایان ایرانی در طول 700 سال گذشته تا به امروز تحت تاثیر حافظ شعر می گویند و حضور حافظ در شعر فارسی مانند حضور معماری است که همواره حس می شود. حافظ، حافظه شعر فارسی است. حافظ در غزل از همه شاعران قبل از خود تاثیر پذیرفته و حتی این تاثیر پذیرفتن در مواردی نزدیک به سرقت ادبی می شود؛ بدین معنا که حافظ کلام و مضمون شعر دیگر شاعر را در شعرش تکرار می کند.
وی اظهار کرد: شیوه غزل پردازی حافظ متفاوت با غزلسرایان روزگار خودش نیست و زمانی که شعر حافظ را با شاعران هم روزگار خود مانند خواجوی کرمانی، مراغه ای، سلمان ساوجی و عبید زاکانی مقایسه می کنیم، متوجه می شویم که سبک غزلسرایی، رابطه صورت و معنا، لفظی و معنوی، کیفیت شگردهای معانی و بیانی و لایه های متفاوت کلام شباهت های قابل توجهی دارد اما آنچه که شیوه حافظ را در تغزل و غزل پردازی متفاوت با دیگر شاعران کرده است، چندین دلیل دارد.
قائمی خاطرنشان کرد: حافظ در غزل های لطیف و عاشقانه تحت تاثیر استاد سخن سعدی است، اما پیچیدگی های در عین تاثیرگذاری ساده در کلام حافظ بسیار متفاوت از کلام سهل ممتنع و مضامین سهل الوصول سعدی است. به تعبیر حافظ که می گوید طرز کلام خواجوی کرمانی را دنبال می کند اما ظرافت های بلاغی حافظ متفاوت از ظرفیت های بلاغی محدود شعر خواجو است.
وی تصریح کرد: حافظ ایهام ها را به نوعی در شعر طراحی کرده که شامل تضاد، تناسب و انواع دیگر می شود که می توان با ترسیم ایهام های غزل به یک شکل هندسی دقیق رسید. طنز و ایهام 2 عنصر سبک غزل پردازی حافظ است که شبیه هیچ غزلسرای دیگری نیست.
قائمی بیان کرد: استفاده هنرمندانه حافظ در تناسب واج آرایی ها سومین عنصر خاص در غزل حافظ است که بسیار شگفت انگیز با آن ها نقاشی می کند. همچنین می تواند شادی و غم را با صامت و مصوت ها ترکیب کند. در شعر حافظ استعاره جدید مشاهده نمی شود اما از استعاره های متعارف ترکیب ها و تصویرهای جدید می سازد. موسیقی و ضرب آهنگ کلام، تناسب میان ریتم و مضمون در شعر حافظ به حدی است که در شعر هیچ غزلسرای فارسی دیده نمی شود.
انتهای پیام
{{name}}
{{content}}