چشم انداز و موانع عضویت ارمنستان در اتحادیه اروپا

تصمیم دولت ارمنستان برای آغاز روند الحاق به اتحادیه اروپا با تردید کارشناسان درباره چشم انداز عضویت این کشور و نگرانی درباره پیامدهای سیاسی و اقتصادی آن مواجه شده است. کارشناسان معتقدند که هدف غرب از این طرح، ایجاد بی ثباتی در منطقه است.

خبرگزاری تسنیم، دولت ارمنستان با پیش نویس قانونی که آغاز روند الحاق این کشور به اتحادیه اروپا را پیش بینی می کند، موافقت کرد.

این تصمیم در نشست کابینه در روز پنجشنبه 9 ژانویه گرفته شد. این سند اکنون برای تصویب به پارلمان ارمنستان ارسال شده است. طبق توضیح دولت ارمنستان، تصویب این طرح باعث می شود که انتظارات شهروندان ارمنستان در مورد تبدیل شدن به عضو کامل اتحادیه اروپا واقع بینانه تر شود و همچنین فضای مناسبی را برای گفتگو در مورد این موضوع ایجاد می کند.

نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان، گفت که تصمیم برای الحاق به اتحادیه اروپا تنها از طریق همه پرسی قابل اتخاذ است.

وی افزود: «اما ما همچنین باید توجه داشته باشیم که پیش از همه پرسی، باید اقدامات مشخصی را انجام دهیم: مذاکره با اتحادیه اروپا در مورد نقشه راه.»

در ماه سپتامبر، ارمنستان و اتحادیه اروپا مذاکرات برای لغو روادید را آغاز کردند. شرط لغو روادید برای شهروندان ارمنستان در سفرهای کوتاه مدت به اتحادیه اروپا، انجام اصلاحات اساسی توسط دولت ارمنستان، از جمله در زمینه کنترل مرزها، مهاجرت و مبارزه با فساد، اعلام شده است.

آرارات میرزویان، وزیر امور خارجه ارمنستان، در معرفی این طرح قانونی گفت که «در سال های اخیر، روابط بسیار نزدیک و پویایی بین ارمنستان و اتحادیه اروپا شکل گرفته است».

اما حتی اگر در همه پرسی، اکثریت مردم ارمنستان به الحاق به اتحادیه اروپا رأی دهند، آیا این موضوع بر تصمیم بروکسل تأثیر خواهد گذاشت؟ آیا مقامات اتحادیه اروپا به دنبال گسترش مرزهای این اتحادیه هستند؟ و اصولاً چشم انداز عضویت ارمنستان در اتحادیه اروپا با توجه به وضعیت سیاسی و اقتصادی این کشور چیست؟

همچنین، نباید فراموش کرد که ارمنستان عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا است و بعید است که این موضوع تأثیر مثبتی بر چشم انداز اروپاگرایی آن داشته باشد.

اروپاگرایی ارمنستان و عواقب سنگین اقتصادی و امنیتی برای آن

«محمت پرینچک» کارشناس سیاسی ترکیه و پژوهشگر مهمان در مؤسسه کشورهای آسیا و آفریقا در دانشگاه مسکو، گفت: «ما ترک ها به خوبی می دانیم که روند الحاق به اتحادیه اروپا چیست. این یک دام بزرگ برای ترکیه و البته برای ارمنستان است. کشورهای غربی با وعده های بی پایان خود، کاری می کنند که ترکیه از درهای جهان غرب دور نشود و با دوستان و شرکای واقعی خود در اوراسیا همکاری نکند، اما از سوی دیگر، آن ها هرگز ترکیه را در اتحادیه اروپا نخواهند پذیرفت و وضعیت ارمنستان نیز به همین ترتیب است. با این اقتصاد ضعیف و بحران های سیاسی بی پایان، اتحادیه اروپا هرگز ارمنستان را در جمع خود نخواهد پذیرفت.»

پرینچک معتقد است که هدف غرب از تشویق ارمنستان به اروپاگرایی، چیز دیگری است.

وی در این باره گفت: «آن ها می خواهند ارمنستان را از کشورها و اتحادیه های منطقه ای جدا کنند؛ زیرا آن ها به خوبی می بینند که در حال حاضر در قفقاز جنوبی، یک طرح منطقه ای در حال توسعه است. پلتفرم 3+3 وجود دارد و کشورهای منطقه با تلاش خود در حال حل مشکلات منطقه هستند. پس از جنگ دوم قره باغ، زمینه مناسبی برای صلح پایدار در قفقاز جنوبی فراهم شده است. امکان امضای معاهده صلح بین ارمنستان و آذربایجان نیز وجود دارد و صلح و ثبات در منطقه مانع از اجرای برنامه های غرب می شود؛ بنابراین، آن ها به دنبال ایجاد هرج ومرج یا درگیری های دائمی در منطقه هستند. برای این کار، آن ها به یک پایگاه نیاز دارند و مناسب ترین کشور برای غرب به عنوان پایگاه، ارمنستان است.

پرینچک تأکید کرد: «پس از احیای کامل تمامیت ارضی آذربایجان، غرب ابزار خود را برای دخالت در امور منطقه از دست داده است. اکنون غرب از طریق روند الحاق به اتحادیه اروپا، می خواهد ارمنستان را از منطقه جدا و از آن به عنوان پایگاهی علیه همه کشورهای منطقه، از جمله علیه ترکیه، روسیه و ایران استفاده کند. در طول این روند، آن ها شرایط جدید و بیشتری را برای الحاق به اتحادیه اروپا مطرح خواهند کرد و به این ترتیب، حاکمیت ارمنستان را از بین خواهند برد. آن ها به طور کامل بر دولت ارمنستان کنترل خواهند داشت. این روند به معنای حذف کامل حاکمیت ارمنستان است. این نه تنها دامی برای ایروان، بلکه دامی بزرگ برای مردم ارمنستان نیز هست. این روند البته باعث تغییر و تحریف ذهنیت و افکار مردم ارمنستان می شود.»

به گفته پرینچک، این روند همچنین باعث انزوای ارمنستان از همسایگان خود خواهد شد، زیرا این کشور از سایر اتحادیه های اقتصادی یا نظامی خارج خواهد شد.

وی افزود: «به این ترتیب، ارمنستان در منطقه تنها خواهد ماند. مردم ارمنستان و دولت در ایروان فکر خواهند کرد که غرب حامی آن ها است، اما ما تاکتیک غرب را به خوبی می شناسیم: استفاده و سپس رها کردن. آن ها از ارمنستان برای اهداف خودخواهانه خود استفاده و دوباره بین ارمنستان و همسایگان آن دشمنی ایجاد خواهند کرد. آن ها از ارمنستان علیه کشورهای منطقه استفاده خواهند کرد و سپس ارمنستان و مردم آن را رها خواهند کرد. آینده ارمنستان در برنامه های غرب نیست. آینده ارمنستان در این خیال واهی به نام الحاق به اتحادیه اروپا نیست. آینده ارمنستان در امضای معاهده صلح با آذربایجان و همکاری با همسایگان خود است.»

هشدار روسیه به ارمنستان درباره عواقب الحاق به اتحادیه اروپا

«استانیسلاو پریچین» کارشناس ارشد در مرکز تحقیقات پس از شوروی در مؤسسه اقتصاد جهانی و روابط بین الملل آکادمی علوم روسیه، معتقد است که اتحادیه اروپا با بحران جدی مواجه است، چرا که منطقه شنگن به تازگی و پس از سال ها به بلغارستان و رومانی که از سال 2007 عضو اتحادیه اروپا هستند، گسترش یافته است.

وی گفت: «همه این ها با جنجال ها، درگیری ها و سازش های جدی همراه بود، زیرا بلغارستان و رومانی از نظر سطح زندگی و بسیاری از استانداردها به سطح کشورهای متوسط اتحادیه اروپا نمی رسند و ما نمونه های معکوس مانند گرجستان را می بینیم که الحاق خود به اتحادیه اروپا را به دلیل خواسته های بیش از حد و تحمیل نظرات کمیسیون اروپا در برخی موارد که باید تحت صلاحیت خود گرجستان باشد، متوقف کرده است. در همه این شرایط، البته برنامه های ارمنستان برای الحاق به اتحادیه اروپا بسیار غیرواقعی و خیالی به نظر می رسد.»

پریچین معتقد است که ارمنستان هیچ شانسی برای تبدیل شدن به عضو اتحادیه اروپا ندارد.

وی در این باره گفت: «حتی اگر تنها به جغرافیا توجه کنیم، ارمنستان با هیچ یک از کشورهای عضو اتحادیه اروپا مرز مشترک ندارد و حتی مانند گرجستان، از طریق دریا نیز به این کشورها متصل نیست. ارمنستان از نظر جغرافیایی منزوی و دورافتاده است. اگر ما سایر مسائل مانند سطح زندگی، انطباق با استانداردها و تجربه چندین ساله گرجستان در آماده سازی برای کاندیداتوری عضویت در اتحادیه اروپا را نیز در نظر بگیریم، خواهیم دید که این یک مسیر بسیار گران، بسیار پیچیده و تا حد زیادی غیرقابل پیش بینی است که در مورد ارمنستان، به سختی قابل دستیابی است؛ بنابراین، این موضوع بیشتر به یک بازی سیاسی شبیه است؛ یعنی برای مردم ارمنستان این توهم ایجاد می شود که یک هدف بلندمدت وجود دارد و قابل دستیابی است. دولت نیکول پاشینیان و تیم او از این موضوع به طور کامل استفاده می کنند و با تکیه بر این تمایل بلندمدت، برای خود امتیاز سیاسی کسب می کنند، یعنی درواقع از امید مردم به زندگی بهتر مانند اروپا سوءاستفاده می کنند. در عین حال، ارزیابی انتقادی و رویکرد منطقی برای بررسی واقع بینانه بودن این برنامه ها به کناری گذاشته می شود؛ و این دقیقاً همان چیزی است که سیاستمداران می خواهند.»

پریچین در ادامه به تناقضات جدی در مورد اتحادیه اقتصادی اوراسیا نیز اشاره کرد و گفت: «به عنوان مثال، بحران اوکراین دقیقاً به این دلیل آغاز شد که اتحادیه اروپا با ایجاد یک منطقه مشترک که شامل منطقه تجارت آزاد در چارچوب اتحادیه اروپا و هماهنگ با اتحادیه اقتصادی اوراسیا باشد، مخالفت کرد و پس از خودداری یانکوویچ از امضای چنین توافقنامه ای در مورد منطقه تجارت آزاد، اعتراضات آغاز شد و اتحادیه اروپا سرنگونی یانکوویچ را تسریع کرد، یعنی از نظر سیاسی از این سرنگونی حمایت کرد؛ بنابراین، در اینجا نیز می توان گفت که تناقضات سیاسی بسیار جدی هستند و از نظر ساختاری، این تناقضات در عمل یکدیگر را نفی می کنند، زیرا تجربه اوکراین نشان می دهد که هماهنگی بین اتحادیه اروپا و اتحادیه اقتصادی اوراسیا غیرممکن است.

وی تأکید کرد: «اگرچه ارمنستان توانست با وجود عضویت در اتحادیه اقتصادی اوراسیا، توافقنامه منطقه تجارت آزاد را با اتحادیه اروپا امضا کند (یعنی نوعی فرمول سازش کارانه پیدا کردند)، اما از نظر سیاسی، اگر ارمنستان به سمت اتحادیه اروپا حرکت کند، خواسته های بروکسل را بیشتر و بیشتر اجرا کند، به استانداردهای اتحادیه اروپا روی آورد، شفافیت خود را افزایش دهد و بازار خود را به روی کالاهای اروپایی باز کند، در نتیجه ممکن است با مشکلاتی مواجه شود و دیر یا زود، موضوع تعلیق عضویت آن در اتحادیه اقتصادی اوراسیا مطرح خواهد شد.»

انتهای پیام/

نظرات

captcha