اورونوف نیم فصل از پرسپولیس جدا می شود؟
هافبک تهاجمی ملی پوش ازبکستانی تیم پرسپولیس همچنان از یک تیم قطری پیشنهاد دارد و ظاهرا می خواهد از این تیم جدا شود.
پلتفرم ها خصوصاً نماوا با چالش های متعددی از جمله کمبود محتوای باکیفیت، سیاست های نامناسب در جذب ستاره های سینما و تولید پروژه های نیمه تمام مواجه اند که باعث نارضایتی مخاطبان و کاهش رقابت پذیری آن در شبکه نمایش خانگی شده است.
کم کم این ضعف ها خود را نشان دادند؛ زمانی که صحبت از یک چاه وِیل به نام «کنداکتور» می شد و بسیاری از شبکه ها نمی دانستند چگونه باید این فضا را مدیریت کنند. به همین دلیل، شتاب زدگی در ساخت سریال ها به اوج خود رسید.
در فصل جدید مدیریتی صدا و سیما (دوران تحول)، تا حدی این مسئله سامان یافت و دیگر قرار نیست همه شبکه ها سریال پخش کنند. به عبارت دیگر، یک مدیریت کنداکتوری منطقی در دستور کار قرار گرفت.
حال این نابسامانی کنداکتور به شبکه نمایش خانگی سرایت کرده است و این آسیب از زمانی آغاز شد که کمیّت جای کیفیت را در شبکه نمایش خانگی گرفت. در حالی که اینجا شرایط با تلویزیون متفاوت است؛ یکی از مهم ترین تفاوت ها در پرداخت هزینه ها توسط مخاطبان است. مخاطبان یا اشتراک را مستقیماً از پلتفرم خریداری می کنند، یا از فضاهای اینترنتی دیگر به تماشای برنامه یا سریال می پردازند.
به هر حال، هزینه اینترنت توسط مخاطبان امروز پرداخت می شود که در کنار کُندی و مشکلات عدیده اش، گران هم شده است. همچنین شاهد افزایش هزینه های اشتراک پلتفرم ها نیز بوده ایم. در عین حال، تعداد آثار درخوری که به چشم می خورند، به انگشتان یک دست هم نمی رسد.
این انتقادها شاید در کنار فیلیمو و فیلم نت، بیشتر متوجه نماوا شود. نماوا پلتفرمی است که در سال 1393 کار خود را آغاز کرد و با سرمایه گذاری در ساخت فیلم سینمایی «جنگ جهانی سوم»، که جوایز بین المللی زیادی را کسب کرد، بیشتر شناخته شد. همچنین در حوزه سرمایه گذاری در فیلم های سینمایی، به کمدی «قیف» رضا عطاران رسید که منتقدان آن را اثری ضعیف دانستند.
در حوزه سریال سازی نیز فراز و نشیبی در نماوا رخ داد؛ از «خاتون» و «قورباغه» و آثار مشترکی همچون «آکتور» و «مهمونی»، تا «خسوف»، «جادوگر»، «سرگیجه»، «شبکه مخفی زنان» و «نوبت لیلی». در زمینه برنامه سازی هم با «هم رفیق» اثر قابل قبولی از خود نشان داد، اما «کنسرتینو» علیرضا عصار، «پیشگو» پژمان جمشیدی و «هفت خوان» محمدرضا گلزار نتوانستند موفقیت چشمگیری کسب کنند. (گلزاری که برای اولین بار اجرای تلویزیونی را در «برنده باش» تجربه کرده بود، در «هفت خوان» نوعی افول را به نمایش گذاشت.)
هرچند نماوا در این مدت تلاش کرد با آثار مشترک و تولید یک الف ویژه به نام «سووشون» و حتی یک کار آسیب شناسانه به نام «غربت»، توجه کاربران ایرانی را جلب کند و از رقابت با سایر پلتفرم ها مانند فیلیمو و فیلم نت عقب نماند، اما برخی ضعف ها و مشکلات در روند تولید، پخش و برنامه ریزی های نماوا به وضوح قابل مشاهده و نیازمند بررسی و تحلیل دقیق است.
خبری از «جنگل آسفالت2» با یک تذکر جدّی برای نمایش خانگینمایی از سریال «جنگل آسفالت»
1. پروژه های نیمه تمام و بی سرانجام
یکی از مشکلات برجسته در پلتفرم نماوا، پروژه هایی است که اعلام شده اند در حال ساخت هستند، اما به دلیل مشکلات مختلف از جمله مسائل مالی، مشکلات تهیه کنندگان یا دلایل دیگر، به سرانجام نمی رسند. سریال «جنگل آسفالت» نمونه ای از این دست پروژه هاست که اسماعیل عفیفه، تهیه کننده آن، خبر از ادامه ساخت و پیشرفت آن داد. اما چندی بعد، خبری در فضای رسانه منتشر شد که حاکی از توقف پیش تولید این سریال به دلیل مشکلات مالی بود.
گزارش ها حاکی از آن است که برخی از عوامل این پروژه در حال مذاکره با پلتفرم فیلم نت هستند تا امتیاز ادامه ساخت «جنگل آسفالت» را از نماوا خریداری کنند. با این حال، نه نماوا و نه فیلم نت هیچ موضع رسمی نسبت به این موضوع اتخاذ نکردند.
در نهایت، خبری از این سریال و سرانجام آن در دست نیست. نکته ای که در این بخش اهمیت ویژه ای دارد، توجه به حقوق مخاطبان است که به نظر می رسد برای مدیران این پلتفرم اولویت چندانی نداشته باشد. «جنگل آسفالت» هم به جمع پروژه های نیمه تمامی پیوسته است که تکلیف شان هنوز در شبکه نمایش خانگی روشن نشده است.
2. مسائل مالی و دستمزدهای عجیب
یکی دیگر از مسائل مطرح در پلتفرم نماوا، دستمزدهای بالا و گاه غیرمنطقی برخی از سریال هاست که به طور شفاف اطلاع رسانی نشده اند. سریال «ازازیل» به کارگردانی حسن فتحی نمونه ای از این پروژه هاست که در آن ادعاهایی پیرامون دستمزدهای بازیگران و اعداد و ارقام عجیب و غریبی در خصوص تولید مطرح شد. این وضعیت موجب شد تا بسیاری از منتقدان به نحوه تخصیص منابع مالی در نماوا اعتراض کنند و عبارتی به طور مکرر در فضای نقد شنیده شود: «دستمزدها گزاف، اما محتواها ضعیف!»
*** دعوا بر سر ستاره ها!
همان طور که پیش تر اشاره شد، بحث دستمزدهای بالا و ادعاهایی که در فضای مجازی پیرامون آن مطرح شد، همچنان ادامه دار است. از دستمزدهای پیمان معادی و پریناز ایزدیار گرفته تا بابک حمیدیان و مریلا زارعی، بحث دستمزدهای عجیب و غریب در شبکه نمایش خانگی بارها مطرح شده و این نابسامانی در مدیریت پرداخت دستمزدها به عوامل و بازیگران همچنان در میان پلتفرم ها به چشم می خورد.
نوعی نگاه ستاره بازی در رأس پلتفرم ها مشاهده می شود که به قصد جذب ستاره های سینما، آنان را با دستمزدهای کلان به نمایش خانگی می کشاند. حتی به تازگی محمدحسین مهدویان در گفت وگویی به رقابت پلتفرم ها بر سر جذب ستاره ها اشاره کرده است.
افزایش نجومی دستمزد بازیگران در نمایش خانگی باعث شده تا دستمزد آنان در سینما نیز بالا برود و از سوی دیگر، تهیه کنندگان تلویزیون به این نابسامانی و رفتار نامتعارف در پرداخت حقوق و دستمزد در شبکه نمایش خانگی انتقاد دارند.
فارغ از صحت و سقم ارقام میلیاردی عجیبی که درباره سریال «ازازیل» منتشر می شود، نکته ای که حائز اهمیت است این است که آیا ساخت هر قسمت به قیمت حدوداً 6 میلیارد تومان برای این مجموعه یا دیگر سریال ها، به معنای ارائه مفاهیم ناب و ارزشمند به مخاطب است؟
آیا نماوا توانسته است به اهداف خود در این سرمایه گذاری ها دست یابد؟ اساساً چقدر از این ستاره بازی های مدیران پلتفرم ها حقیقت دارد؟ این ها سوالاتی است که باید دست اندرکاران و مراجع ذیربط به آن پاسخ دهند تا جریان رقابتی پلتفرم ها در فضایی حرفه ای، منطبق بر عدالت و منطق، پیش برود؛ نه اینکه هر کسی که پول بیشتری پرداخت کند، ستاره های بیشتری جذب کند.
ستاره بازی باید در سایه توجه به کیفیت فیلمنامه و ساخت اثر نمایشی پیش برود، نه تجارت صرف! اینجا میدان فرهنگ و هنر است، نه پول پاشی و بیزینس.
نمایی از سریال «سووشون»
3. مشکلات پخش سریال ها
پلتفرم نماوا، به رغم تبلیغات گسترده ای که در خصوص پخش برخی سریال ها مانند «سووشون» داشت، نتوانست این پروژه ها را در زمان مقرر و با کیفیت مطلوب ارائه دهد. مدیرعامل این پلتفرم پیش تر اعلام کرده بود که این سریال برای پخش بین المللی آماده می شود و قرار بود در ایام نوروز 1403 منتشر شود. اما در نهایت، این سریال به دلایل نامشخص با تأخیر قابل توجهی روبه رو شد و به نظر می رسد مشکلات پشت پرده، از جمله مسائل مربوط به تهیه کننده و پلتفرم، عامل اصلی این تأخیر بوده است.
4.ضعف در ساخت و برنامه ریزی
یکی دیگر از مشکلات عمده در پلتفرم نماوا، ضعف در برنامه ریزی و مدیریت تولید سریال هاست. در برخی موارد، سریال ها از نظر ساختاری و کیفی از سطح مطلوبی برخوردار نبوده اند و این مسئله به عدم توجه کافی به کیفیت محتوا و اصول حرفه ای در تولید برمی گردد. این مشکل به ویژه زمانی آشکار می شود که پلتفرم در تلاش است تا به طور مداوم محتوای جدید به مخاطبان خود ارائه دهد و در این میان، گاهی کیفیت فدای سرعت در تولید می شود.
5. تعداد زیاد فیلم های خارجی و سهم کم در تولید داخلی
در حالی که پلتفرم نماوا در تلاش است تا با خرید و پخش فیلم های خارجی و برخی سریال های معروف، خود را در رده پلتفرم های پیشرو قرار دهد، این رویکرد موجب کاهش چشمگیر سهم تولیدات داخلی در این پلتفرم شده است. تولیدات داخلی کمتر مورد توجه قرار گرفته و بسیاری از مخاطبان از کمبود محتوای ایرانی با کیفیت مناسب گلایه دارند.
** سرویس دهی به فیلم شکست خورده «خائن کشی»!
یکی از اتفاقات عجیب در این پلتفرم، تبدیل فیلم های سینمایی شکست خورده در گیشه به مینی سریال است. این سیاست گذاری با فیلم «روز بلوا» آغاز شد و با فیلم نازل و سطح پایین «خائن کشی» مسعود کیمیایی ادامه پیدا کرد. «خائن کشی»، که آخرین اثر مسعود کیمیایی به حساب می آید، از سوی بسیاری از منتقدان به عنوان یک دورهمی سلبریتی ها معرفی شد، نه اثری که بتوان آن را دنبال کرد.
** چرا نماوا دیگر نمایی ندارد؟
نکته ای که در جریان تولید و انتشار پلتفرم نماوا به وضوح مشاهده می شود، وضعیت بحرانی ای است که این پلتفرم در آن قرار گرفته و به نظر می رسد از چرخه رقابتی شبکه نمایش خانگی خارج شده است. آنچه در نماوا به نوعی تخصص تبدیل شده، همکاری با نیروهای شکست خورده سینما و تلویزیون است.
این روزها، چشم امید مخاطبان این پلتفرم به پخش سریال «سووشون» نرگس آبیار و همچنین «ازازیل» حسن فتحی دوخته شده است. با این حال، جزئیات زیادی از اثر جدید این کارگردان شناخته شده منتشر نشده است. تنها گفته شده که این سریال درامی پلیسی با فضای ملتهب است. اما باید دید آیا این پروژه می تواند باری از دوش نماوا بردارد یا خیر.
اما نکته ای که لازم است در جمع بندی مطرح شود این است که چرا کاربران باید برای پلتفرمی که محتوای مناسبی ندارد، حق اشتراک ماهیانه پرداخت کنند؟ مگر نه اینکه نماوا و دیگر پلتفرم ها باید محصولات با کیفیت، اختصاصی و جذاب تولید کنند تا کاربران به حضور خود در پلتفرم ادامه دهند؟
آیا امروز شبکه نمایش خانگی حال و هوای مطلوبی دارد؟ به جز چند اثر قابل تعقیب که معمولاً به دو برنامه ترکیبی و یک سریال محدود می شود، آیا مخاطب پیگیر چنین پلتفرم هایی خواهد بود؟
انتهای پیام/
{{name}}
{{content}}