ماسک و ترامپ؛ کی آدم کیه؟

ایلان ماسک را تا پیش از این در عرصه فناوری و حتی کریپتو به خوبی شناخته ایم. او ورودش به دنیای سیاست را با نزدیک شدن به دموکرات ها آغاز کرد اما چون جوابش کردند اردوی خود را عوض کرد و یار غار نه جمهوری خواه ها که شخص ترامپ شد.

به گزارش ایسنا، سید احمد موسوی در سرمقاله قدس با این عنوان نوشت: تا حالا در دنیای سیاست شومن های زیادی دیده بودیم؛ شخصیت هایی که از یک گوشه نسبتاً بی ربط به سیاست شروع می کنند به فعالیت و با طرح شعارهای عجیب و غریب که گاهی خودشان هم نمی دانند مفهومش چیست، اسمی در می کنند و سری در میان سران سیاسی بالا می آورند و خیلی زود با همان سرعت از محافل ناپدید می شوند.

اما این روزها شخصیتی در حال ورود به فضای سیاسی است که جنسش کمی با بقیه شومن ها متفاوت است؛ شخصیتی که تا پیش از این، او را در عرصه های مختلف در اوج شهرت دیده ایم. این شومن جدید کسی نیست مگر ایلان ماسک. ماسک را تا پیش از این در عرصه فناوری و حتی کریپتو به خوبی شناخته ایم. او ورودش به دنیای سیاست را با نزدیک شدن به دموکرات ها آغاز کرد اما چون جوابش کردند اردوی خود را عوض کرد و یار غار نه جمهوری خواه ها که شخص ترامپ شد. حالا به نظر می رسد او ترامپ را ابزاری کرده برای شروع عملی کردن نوعی جدید از رؤیاهایش؛ رؤیاهایی برای حاکمیت جهانی.
در حالی که سران کشورهای جهان، خود را برای بازگشت ترامپ آماده می کنند، ایلان ماسک، وزیر وزارت کارآمدی دولت او در خارج از کشور به «سیاست بازی» مشغول است. رویکرد سیاست خارجی شخصی ایلان ماسک در حمایت از احزاب راست افراطی، خشم رهبران اروپا را برانگیخته و آن ها را بر سر یک دوراهی سخت قرار داده است؛ اینکه چگونه آن ها با این غول فناوری، بدون برانگیختن خشم حامی جدید او - دونالد ترامپ- سرشاخ شوند. 
از نظر تحلیلگران، حملات او به سران کشورهایی که از قضا جزو متحدان نزدیک واشنگتن هم هستند، ممکن است به عنوان تلاشی از سوی دولت آینده آمریکا برای مداخله در سیاست این کشورها برای بی ثبات کردن دولت هایشان تلقی شود و تحرکات او این سؤال را مطرح می کند که آیا او به دستور ترامپ کار می کند یا به واسطه تکروی هایش به زودی موجب عصبانیت چهل و هفتمین رئیس جمهور آمریکا خواهد شد؟
نیویورک تایمز در این باره نوشت: ترامپ در ظاهر این طور نشان می دهد که از حضور ماسک در چند قدمی خود رضایت دارد و حتی بسیار هیجان زده است، اما به نظر می رسد در محافل خصوصی، از اینکه ماسک هر زمان که می خواهد در اطرافش است، خسته شده است.
 
شکل بازی قدرت و تعامل میان ترامپ و ماسک
به نوشته روزنامه گاردین، تمایل ترامپ برای تحمل حملات شدید ماسک به رهبران متحدان سنتی واشنگتن نشانه ای است که ماه های آینده می تواند شرایط را برای دوستان آمریکا حتی سخت تر از دوره اول حضور او در کاخ سفید کند؛ واقعیتی که روز دوشنبه با کناره گیری جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا آشکارتر شد. ترودو مدت ها بود که اعتماد کانادایی ها و حزب لیبرال خود را از دست داده بود اما تهدیدهای ترامپ مبنی بر اعمال تعرفه 25درصدی، بحران سیاسی در اتاوا را تشدید کرد و خروج مخالفی را که ترامپ، «فرماندار» ایالت 51 آمریکا می نامید، تسریع کرد.
 احساس آزادی آشکاری که ترامپ و ماسک در انجام سیاست در خارج از کشور دارند، نشانگر اعتماد به نفس بالای آن ها در اجرای شعار کمپین انتخاباتی ترامپ یعنی «عظمت را دوباره به آمریکا بازگردانیم»(MAGA) پیش از مراسم تحلیف ترامپ است. آن ها این باور را نشان می دهند قدرتشان به آن ها اجازه می دهد برای کشورهای کوچک تر قلدری کنند و تجسم جدیدی از شعار «اول آمریکا» رقم بزنند.
 
لیبرالیست های اروپایی، نگران از آینده سیاسی 
حملات اخیر ماسک در قالب لفاظی در شبکه اجتماعی ایکس اما صبر رهبران برخی از نزدیک ترین متحدان سنتی آمریکا را لبریز و تنش های فراآتلانتیک را در آستانه دور دوم ریاست جمهوری ترامپ تشدید کرده است.
کی یر استارمر، نخست وزیر بریتانیا یکی از کسانی است که هفته ها هدف حملات ماسک قرار گرفته است؛ ماسک در روزهای اخیر بارها درباره سیاست بریتانیا پست هایی منتشر کرده و با اشاره به رسوایی سوءاستفاده جنسی از کودکان در روترهام که در آن، گروهی از مردان آسیایی بریتانیایی برای دهه ها عمدتاً از دختران سفیدپوست فقیر سوءاستفاده می کردند، مقامات انگلیس را به عدم مداخله به موقع و بی کفایتی متهم کرده است.
استارمر که در هفته های اخیر تلاش بسیاری برای نزدیک شدن به ترامپ کرده، اما در واکنش به اتهام زنی ماسک با تأکید بر اینکه وزیری که مسئول حفاظت از کودکان است باید زندانی شود و به خاطر تجاوز جنسی عذرخواهی کند، به مالک اسپیس ایکس هشدار داد از «خطوط قرمز» عبور کرده است.پیش از این و در جریان شورش های ضد مهاجرت در انگلیس در سال گذشته، ماسک، استارمر را به عنوان شخصی که از منافع مهاجران در بریتانیا در برابر شهروندان بومی محافظت می کند، تحقیر کرده بود.
ماسک همچنین در یک نظرسنجی حاشیه ساز در شبکه اجتماعی ایکس از دنبال کنندگان خود خواست به این سؤال پاسخ دهند که «آیا آمریکا باید مردم بریتانیا را از دولت مستبدشان آزاد کند» و از بریتانیایی ها خواست از حزب راست گرای اصلاح طلب نایجل فاراژ حمایت کنند. او همچنین خواستار آزادی تامی رابینسون، فعال راست افراطی شد که در حال حاضر به دلیل تحقیر دادگاه در زندان است.
اما انگلیس تنها کشور و استارمر تنها رهبر اروپایی نیست که مورد هجمه ماسک قرار گرفته است؛ ایلان ماسک در انتقاد از سیاست های مهاجرتی دولت آلمان تحت تأثیر ماجرای حمله یک خودرو به یک بازار کریسمس در این کشور، اولاف شولتز را یک احمق بی لیاقت خطاب کرد و خواستار کناره گیری او شد و در پستی در شبکه ایکس علیه فرانک والتر اشتاین مایر، رئیس جمهور آلمان نوشت: او یک مستبد ضددموکرات است؛ شرم بر او باد. این در حالی است که دولت آلمان قبلاً از این مولتی میلیاردر به دلیل حمایت از یک حزب راست افراطی طرفدار روسیه به نام آلترناتیو برای آلمان در انتخابات آینده انتقاد کرده بود. 
این رویه ایلان ماسک، اما صدای دیگر سران اروپایی را هم درآورده است؛ «یوناس گار استوره» نخست وزیر نروژ روز دوشنبه درباره مداخلات ماسک گفت: نگران کننده است که مردی با دسترسی عظیم به رسانه های اجتماعی و منابع اقتصادی عظیم اقدام به مداخله مستقیم در امور داخلی کشورهای دیگر می کند.
امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه نیز ماسک را به دامن زدن به یک «جنبش ارتجاعی بین المللی» جدید و مداخله در انتخابات متهم کرد.
تصمیم ایلان ماسک برای میزبانی از آلیس وایدل، رهبر راست افراطی آلمان در جریانی زنده در شبکه ایکس، خشم رهبران و قانون گذاران اتحادیه اروپا را برانگیخته است، تا جایی که آن ها از بروکسل خواستند قدرت قانونی کامل خود را برای مهار این میلیاردر بزرگ فناوری به کار گیرد.
اما به نوشته پولیتیکو، انتخابات دیگری هم برای تأثیرگذاری در راه هستند؛ ماسک می تواند در انتخابات ریاست جمهوری آینده لهستان و مرحله نهایی انتخابات در رومانی در ماه می، انتخابات پارلمانی چک در اکتبر و انتخابات ایرلند در نوامبر هم مداخله کند.
به نوشته این نشریه تحلیلی، ماسک به دنبال ترویج تفکرات پوپولیستی و حمایت از سیاستمداران پوپولیست راست افراطی است که دیدگاه ها و خلق و خوی آن ها منعکس کننده دیدگاه های ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا در اروپا باشد. 
این در حالی است که بسیاری از رأی دهندگان در اروپا ضمن ابراز نارضایتی از دولت هایشان، معتقدند این دولت ها نتوانسته اند وضعیت اقتصادی آن ها را بهبود بخشند و از اینکه نتوانسته اند جلو مهاجرت را بگیرند، خشمگین هستند.

آزادی بیان یا دخالت در امور داخلی کشورها
 برای بسیاری از آمریکایی ها، ماسک از حق آزادی بیانش طبق متمم اول قانون اساسی استفاده می کند اما در اروپا، قاره ای که با وحشت فراگیر از راست افراطی تسخیر شده است، بسیاری از رهبران، حمایت او از پوپولیسم رادیکال را توهین آمیز می دانند؛ اقدامی که بیش از آنکه نمود آزادی بیان باشد، تلاشی برای سرکوب آزادی ها و دموکراسی است.
در اقدامی مشابه و در حالی که اقدامات ماسک به تلاش برای بی ثبات کردن سیاسی برخی کشورها تعبیر می شود و مورد انتقاد قرار می گیرد، ترامپ فرش قرمز مارآ لاگو را برای رهبران راست افراطی اروپایی از جمله ویکتور اوربان نخست وزیر مجارستان و جورجیا ملونی نخست وزیر پوپولیست راست ایتالیا که ممکن است قوی ترین رهبران ملی در اتحادیه اروپا باشند، پهن کرده است و به لفاظی هایش درباره گرینلند و پاناما ادامه می دهد. 
اقداماتی که از همین حالا حاکی از ناسازگاری ترامپیسم با برخی از متحدان آمریکا و نشان از فعالیت ژن ملی گرایانه سیاست خارجی ترامپ، در واکنش به سیاست ها و رفتار رهبران چپ میانه در غرب است.
تحمیل قدرت آمریکا به دوستان و دشمنان و خشم فراآتلانتیک ممکن است به زودی برای ترامپ نیز به مشکل تبدیل شود.
به نظر می رسد باوجود غرایز مبادله ای و تمایل برای ارعاب سایر رهبران، ترامپ ممکن است روزی به کمک متحدان آمریکا نیاز داشته باشد و شیطنت های ماسک کار را برای آن ها که در حال حاضر در بسیاری از کشورها به شدت منفور هستند سخت تر می کند.
 اد دیوی، رهبر لیبرال دموکرات ها، حزب سوم مجلس عوام بریتانیا روز دوشنبه این ضدیت را به ترامپ گوشزد کرد. دیوی با کنایه در ایکس نوشت: مردم از مداخله ایلان ماسک در دموکراسی کشور ما بسی خندیدند، در حالی که او به وضوح چیزی در مورد بریتانیا نمی داند.
نزدیکی ایدئولوژیک ماسک با احزاب پوپولیست دست راستی در سراسر جهان ممکن است برای منافع تجاری او مفید باشد، اما قرار گرفتن در معرض تجارت گسترده ماسک با چین همچنین ممکن است بر رویکرد ترامپ تأثیر بگذارد و با غرایز جنگ طلبانه والتز و روبیو که قرار است بخشی از ضدپکن ترین کابینه در تاریخ مدرن آمریکا باشند، تضاد منافع ایجاد کند. 

ماسک در رؤیای حاکمیت جهانی
استفاده گسترده ماسک از شبکه اجتماعی ایکس برای تحت فشار قرار دادن سایر کشورها، گسترش شبکه ارتباطی استارلینک و ترویج بازار کریپتو از دیگر جاه طلبی های ایلان ماسک است که به یک نگرانی بزرگ برای رهبران اتحادیه اروپا در نحوه تعامل با دولت ترامپ تبدیل شده است. این اتحادیه با اینکه قانونی برای به حداقل رساندن تأثیر مضر پلتفرم های دیجیتال و سیستم های ارتباطی دارد و می تواند از آن برای مهار ماسک استفاده کند اما دست کم در کوتاه مدت، بازی دوستانه با تیم ترامپ اولویت بزرگ تری به نظر می رسد. ماسک اما جاه طلبی هایش را با اقدامات عملی همراه کرده است؛ اخبار مذاکرات درباره استفاده ایتالیا از خدمات استارلینک پس از دیدار جورجا ملونی، نخست وزیر ایتالیا با دونالد ترامپ در فلوریدا منتشر شد. دولت ایتالیا نیز تأیید کرد در حال مذاکره با اسپیس ایکس متعلق به ایلان ماسک بر سر قرارداد احتمالی 1.5میلیارد یورویی برای مخابرات امن است.
در دوره اول ترامپ، زمانی که او با توییت هایش مسیر سیاست خارجی را تعیین می کرد، آمریکا به نیرویی اخلالگر در جهان تبدیل شد. نقش برجسته ماسک در دولت دوم او اما ممکن است در مقایسه با این چهار سال تعیین کننده تر به نظر برسد.

*بازنشر مطالب دیگر رسانه ها در ایسنا به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان می باشد.

انتهای پیام

نظرات

captcha