وظیفه ملی کتاب

کتاب فارغ از آنکه محصولی از جنس چوب یا سنگ باشد یا اینکه واژه آن از ریشه عربی «کتب» به معنای نوشتن آمده است؛ مفهومی وسیع تر به گسترای تاریخ بشر دارد.

کتاب فارغ از آنکه محصولی از جنس چوب یا سنگ باشد یا اینکه واژه آن از ریشه عربی «کتب» به معنای نوشتن آمده است؛ مفهومی وسیع تر به گسترای تاریخ بشر دارد.

کتاب از زاویه آنچه در بر دارد، گنجینه ارزشمند انسانی و ثروت بی نظیر بشری است که خاطرات و مخاطرات، دانش ها و بینش ها، نهان و آشکار جسم و جان انسان و روزگاران او را در قالب مادر هستی ساز تمدن پرورانده است.

از زمانی که بشر نوع ارتباطات اجتماعی خود را از زبان سخن و گفتار شفاهی به سمت و سوی خط و مضامین نوشتاری هدایت کرد می توان گفت که در واقع جهان بینی ذهن و اندیشه خود را به شکل واژه های قراردادی الفبایی و عبارات معنادار و معناساز خطوط ثبت کرد و مسیر انتقال خواسته های خود را تسهیل بخشید. از اینجا دیگر انسان مسئولیت هر سخن و کلام، هر گفتار و نوشتار و هر آنچه را که محصول تولید فکر و اندیشه خود بود هم پذیرفت.

حکیم نظامی گنجوی، شاعر بلند آوازه پارسی گوی پارسی زبان، پارسی دان پارسی بان در منقبت سخن زیبا سروده است.

جنبش اول که قلم برگرفت/ حرف نخستین ز سخن درگرفت

پرده خلوت چو برانداختند / جلوت اول به سخن ساختند

بی گمان دروازه ارتباطات ملت ها با یکدیگر از گذرگاه سخن گاهی و سخندانی بوده است. سخن های خوب و ماندگار در میان اعصار و قرون متمادی، مسیر خود را درنوردیده اند؛ تا امروز با همان کیفیت و چه بسا با پیوست های گفتمانی و پیشرانی در کلام های دیگر و بیان های دیگر شکوفا شده اند.

راستی این سخنان گران مایه و ارزشمند را کدام کشتی بی ناخدایی از دل امواج متلاطم روزگاران به ساحل امن امروز ما رسانیده است؟ آیا این کشتی مستحکم و توفان شکن جز کتاب بوده است؟ حال این پرسش اساسی در برابر هوش و گوش ما امروزیان است که در روزگار معاصر که جهان پرشتاب و بی عنان، دانش افزایی و دانش گستری می کند؛ تولیدکنندگان سخنان و آثار جاویدان و راهگشای برای حال و آیندگان رضایت بخش است؟ چگونه می توان به وظیفه کتاب در تمدن سازی و نهضت پیشرفت فرهنگ سخن پایه که میراث دار آن هستیم، رختی نو پوشاند و بختی سزاوار آرزو کرد؟

به نظر می رسد باید پاسخ به این پرسش اساسی را در قالب یک «وظیفه ملی برای کتاب» تحلیل و بازنمایی کرد. وظیفه ای که حکمرانی سخن پایه و کتاب پایه را به عنوان کارکرد توسعه گرا برای جامعه امروز ضروری می کند. تا آنجا که بدانیم و بخواهیم که کتاب هایمان را بیفزاییم نه حجم کاغذهایمان را در کتابخانه ها زینت ببخشیم. جانمایه کتاب را بشناسانیم نه رخ نامه کتاب را بازخوانی کنیم. به یقین برای این امر مهم باید با کمک دانشگاهیان، دانشجویان، آموزگاران و صاحب نظران سخن سنج و کتاب شناس، راه دانش پژوهی و سخن پروری را برای نسل جوان به عنوان بخشی از هویت باوری ملی و وظیفه ملی هموار و متناسب با زمانه بازتعریف کرد.

نظرات

captcha