اورونوف نیم فصل از پرسپولیس جدا می شود؟
هافبک تهاجمی ملی پوش ازبکستانی تیم پرسپولیس همچنان از یک تیم قطری پیشنهاد دارد و ظاهرا می خواهد از این تیم جدا شود.
رئیس هیات مدیره انجمن روغن نباتی با تاکید بر اینکه افزایش قیمت جهانی روغن خوراکی موجب افزایش قیمت این محصول می شود اظهار کرد: در یک ماه گذشته قیمت روغن در بازار جهانی افزایش پیدا کرده، اما این به معنای افزایش فوری قیمت روغن در کشور نیست، بلکه ابتدا باید کارگروهی متشکل از انجمن و سازمان حمایت تشکیل شود و در صورتی که اعضای کارگروه بر سر افزایش قیمت به توافق برسند این افزایش با کسب موافقت ستاد تنظیم بازار اعمال خواهد شد.
به گزارش ایسنا، سرانه مصرف روغن خوراکی در ایران 21 کیلوگرم در سال است و طی 7 ماهه ابتدایی سال جاری حدود 745 هزار تن انواع روغن خام وارد کشور شده است که در مقایسه با یک میلیون و 110 هزار تن واردات سال گذشته حدود 33 درصد کاهش را نشان می دهد. این کاهش واردات در حالی رخ داده که قیمت های جهانی در ماه های اخیر به شدت افزایشی بوده است و کمبود کالا و گرانی روغن خام در کنار تحریم ها برای تعیین قیمت های ارزی و ریالی و زمان ثبت سفارش موجب کاهش شدید واردات روغن به کشور شده است.
از طرفی نیز نبود تناسب میان روغن های موجود و افزایش قیمت روغن خام نیز موجب شده که برخی از روغن ها و احجام روغن نباتی در بازار با کمبود مواجه شود.
امروزه در دنیا پنج گیاه عمده روغنی کشت می شود. کلزا و گلرنگ به عنوان گیاهان پاییزه و آفتابگردان، سویا و کنجد به عنوان گیاهان کشت بهاره مطرح هستند. سه نوع از این گیاهان در تأمین روغن نباتی مصرفی مردم جهان سهم بسیار بیشتری دارند که سویا در مقام نخست آن قرار دارد؛ چرا که کنجاله آن برای خوراک دام در سطح وسیع به مصرف می رسد و بالغ بر 40 میلیون هکتار از اراضی کشاورزی جهان زیر کشت سویا قرار دارد. در این بخش آفتابگردان و کلزا در رتبه های دوم و سوم جهانی قرار دارند.
در این میان دانه روغنی آفتابگردان با افتخارترین گیاه روغنی در کشور است که اصلاح نژادی آن از حدود 50 سال پیش شروع شده و بذر تولیدی آن در ایران از جمله افتخارات ملی محسوب می شود که تنها معدودی از کشورهای جهان به این موفقیت رسیده اند. این دانه روغنی تنها گیاهی است که فناوری تولید بذر هیبرید آن کاملاً در ایران وجود دارد.
نکته قابل توجه این است که محصولات موسوم به هیبرید به دلیل افزایش بهره وری 30 درصدی نسبت به نمونه های آزاد گرده افشان می توانند سبب بهبود افزایش تولید شوند، زراعت و عملیات برداشت را هم آسان کنند و نسبت به سایر نمونه ها اقتصاد کشاورزی ملی را هم بهبود بخشند.
طی بازه زمانی هفت ماهه سال جاری میزان واردات روغن خام آفتابگردان، 510 هزار و 658 تن به ارزش 508 میلیون و 161 هزار و 608 دلار، پالم به میزان 221 هزار و 62 تن و به ارزش 226 میلیون و 841 هزار و 797 دلار، سویا به میزان 4.205 تن و به ارزش 4 میلیون و 438 هزار و 106 دلار، ذرت 252 تن و به ارزش 335 هزار و 800 دلار، زیتون بکر 52 تن به ارزش 310 هزار و 940 دلار، کنجد به میزان 86 تن به ارزش 373 هزار و 882 دلار، کلزا به میزان 9.571 تن به ارزش 9 میلیون و 233 هزار و 78 دلار و در مجموع به میزان 745 هزار و 886 تن به ارزش 749 میلیون و 668 هزار و 211 دلار بوده است. میزان واردات روغن خام به طور کلی در بازه زمانی مشابه سال گذشته 33 درصد از نظر وزن و 57 درصد از نظر ارزش کاهشی بوده است.
روغن به عنوان یکی از مواد اولیه اساسی برخی از محصولات تولیدی در صنعت مواد غذایی نقش پررنگی در هزینه های تولید، تداوم چرخه تولید و سر و سامان گرفتن بسیاری از بازارها دارد، با این حال تا سال 1400 به دلیل تخصیص ارز ترجیحی به آن، با مشکلات عدیده ای روبه رو بود. سالانه تنها 15 درصد نیاز کشور به دانه های روغنی از داخل تأمین بقیه از خارج کشور وارد می شود، رشد قیمت های جهانی کالا هم عاملی برای خروج بیشتر ارز از کشور شده است، در این میان برنامه های افزایش تولید دانه های روغنی در داخل هم تأثیری در افزایش تولید نداشته و ارز زیادی صرف واردات این محصول می شود که افزایش قیمت این محصول طی روزهای آینده دور از انتظار نیست.
علی فاضلی - رئیس هیات مدیره انجمن روغن نباتی - در گفت وگو با ایسنا، درباره احتمال افزایش قیمت روغن خوراکی گفت: آنچه سبب افزایش یا کاهش قیمت روغن در ایران می شود قیمت جهانی این کالاست، در دو سال گذشته قیمت روغن دو بار و هر بار 15 درصد کاهش را تجربه کرده و این کاهش قیمت برآمده از افت قیمت جهانی بود و هر چند در این مدت همه کالاها در کشور افزایش قیمت داشتند اما به دلیلی که گفته شد قیمت روغن کاهش پیدا کرد.
وی افزود: در یک ماه گذشته قیمت روغن در بازار جهانی افزایش پیدا کرده اما این به معنای افزایش فوری قیمت روغن در کشور نیست، بلکه ابتدا باید کارگروهی متشکل از انجمن و سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان تشکیل شود و در صورتی که اعضای کارگروه بر سر افزایش قیمت به توافق برسند این افزایش با کسب موافقت ستاد تنظیم بازار اعمال خواهد شد.
فاضلی در پاسخ به اینکه افزایش قیمت ها از چه زمانی و به چه میزانی اعمال خواهد شد؟ اظهار کرد: زمان و میزان افزایش قیمت مشخص نیست و فعلا روغن خوراکی با همان قیمت های پیشین در بازار عرضه می شود.
رئیس هیات مدیره انجمن روغن نباتی اظهار کرد: همه انواع روغن مصرفی در کشور وارداتی است و روغن های با قیمت جدید جهانی در حال ورود به کشور هستند، اما هنوز در بازار عرضه نشده اند.
وی بر وجود ثبات بازار کنونی روغن خوراکی مصرف خانوار تاکید کرد و گفت: میان عرضه و تقاضا تعادل مطلوبی برقرار است.
فاضلی اضافه کرد: در عرضه روغن های مصرفی در اصناف و صنایع مشکلاتی وجود دارد که آنها هم با ورود روغن های جدید و اصلاح قیمت ها برطرف می شود.
وی از واردات سالانه 2 میلیون تن روغن به کشور خبر داد و افزود: نیمی از این میزان به مصرف خانوار اختصاص دارد و بیشتر روغن خوراکی مصرفی خانوار شامل روغن های آفتابگردان، پالم و سویا می شود، این روغن ها در قالب روغن های سرخ کردنی و خوراکی عرضه می شود، روغن ذرت هم در فروشگاه ها عرضه می شود که تقاضای بسیار کمتری نسبت به دیگر روغن ها دارد.
انتهای پیام
{{name}}
{{content}}