آشنایی با مزایا و معایب روش های پخت مواد غذایی

ایسنا/فارس روش های پخت علاوه بر اینکه مزه، بو و ظاهر مواد غذایی را بهبود می بخشد، قابلیت هضم آن ماده غذایی را نیز افزایش می دهد. بیتا درویش حقیقی، کارشناس تغذیه مرکز خدمات جامع سلامت امیرالمؤمنین(ع) شبکه بهداشت و درمان شهرستان کوار مطلبی درباره مزایا و معایب روش های پخت مواد غذایی می خوانیم.

به طور کلی روش های پخت غذا به سه دسته تقسیم می شود:

- پخت با حرارت خشک

- پخت با حرارت مرطوب

- پخت ترکیبی

در هر یک از این روش ها، تاثیرگذاری گرما بر روی غذاها به شیوه ای متفاوت انجام می گیرد.

پخت با حرارت خشک: در این روش از آب یا رطوبت برای پخت استفاده نمی شود و در عوض از چرخش هوای داغ یا به کارگیری روغن برای انتقال حرارت به غذا استفاده می شود.

مثل روش های زیر:

کباب کردن: این روش پخت غذا روی شعله مستقیم یا ذغال داغ است که مستقیم از یک طرف به ماده غذایی انتقال می یابد و سطح غذا برشته می شود.

گریل کردن: پخت غذا روی صفحات فلزی داغ را گریل می گویند. این سبک شبیه سرخ کردن است، منتهی در روش گریل از روغن خیلی کمتری نسبت به روش سرخ کردن استفاده می شود.

برشته کردن: پخت غذا در فر با حرارت بالا باعث برشته شدن غذا و طعم و شکل خاص آن می شود.

پخت با حرارت مرطوب: در این روش از رطوبت یا حضور مایع استفاده می شود، در نتیجه غذایی سالم و بدون افزودن روغن به دست می آید. از مزایای کلی این روش می توان به نرم شدن بافت سخت گوشت و سبزی ها اشاره کرد. در حالی که برخلاف روش پخت با حرارت خشک، خشک شدن و قهوه ای شدن سطحی نخواهیم داشت.

جوشاندن: پخت غذا در آب در حال جوش

بخارپز کردن: پخت غذا با بخار آب یکی از سالم ترین روش های پخت غذا است، زیرا املاح و ویتامین های مواد غذایی در این روش به خوبی حفظ می شود.

آب پز کردن: در این روش مواد مغذی در آب حل می شوند و هدر می رود.

پخت ترکیبی: در این روش از روش حرارت خشک و مرطوب استفاده می شود، به طوری که غذا در مایعات برای مدت طولانی تر و دمای کمتر پخته می شود. به طور کلی این روش موجب لطیف و ترد شدن بافت غذای پخته شده شده مخصوصا غذاهای گوشتی می شود.

روش های پخت مختلف و ارزش غذایی

بهترین روش پخت روشی است که در آن کمترین میزان آب و روغن مصرف شود. هر چه مواد غذایی به ذرات کوچکتری تقسیم شود و مدت زمان طبخ مواد غذایی افزایش یابد، امکان از دست رفتن مواد مغذی بیشتر می شود. از بین تمام روش های پخت، بخارپز کردن سالم ترین روش پخت محسوب می شود. زیرا از دست رفتن مواد مغذی در این روش به کمترین میزان می رسد. بعد از این روش کباب کردن هم روش مطلوبی به حساب می آید، به شرط آنکه مواد غذایی بیش از حد کباب و سوخته نشود.

برخلاف تصور عموم، در روش آب پز کردن بخش عمده مواد مغذی وارد آب می شود و هدر می رود، بنابراین مواد مغذی به خوبی جذب بدن نمی شود.

نامناسب ترین روش پخت روش سرخ کردن است، زیرا هم کالری غذا افزایش می یابد و هم به نسبت میزان روغن مصرف شده و مدت زمان پخت مواد مغذی بیشتری از دست می رود.

انتهای پیام

نظرات

captcha