رئیس کمیسیون صیانت از وکیل کانون وکلای اصفهان:

تهدیدات علیه وکلا رو به افزایش و نگران کننده است

ایسنا/اصفهان رئیس کمیسیون صیانت از وکیل کانون وکلای دادگستری استان اصفهان گفت: صرف تدابیر حقوقی برای مقابله با تهدیدات علیه وکلا کافی نیست و بازدارندگی لازم را ندارد، بلکه باید در قالب فرهنگ سازی تبیین شود که وکیل یکی از ستون های اصلی تحقق حاکمیت قانون و دفاع از ارزش های مردم سالار بوده است.

امیر حسین حبیب اللهی یان در گفت وگو با ایسنا درباره تهدیدات جانی علیه وکلا و تمهیداتی که لازم است برای حفاظت از جان اعضای این صنف اندیشیده شود، اظهار کرد: مطابق ماده 1 آیین نامه کمیسیون صیانت از حقوق وکیل، هدف از تشکیل کمیسیون مزبور، حفظ و حمایت از شأن وکلای دادگستری در برابر تعرضات اشخاص حقیقی و حقوقی در ارتباط با وظایف حرفه ای ایشان است.

وی افزود: در سال های اخیر شاهد افزایش میزان تهدیدات علیه وکلای دادگستری هستیم، علاوه بر اینکه تعرضات و تهدیدات در سال های اخیر به سمت آسیب جسمانی وکلا تغییر ماهیت داده است، به نحوی که در فاصله زمانی بسیار نزدیک دو تن از همکاران فقیدمان، علی سلیمانی از کانون وکلای دادگستری فارس و حسن صفری از کانون وکلای دادگستری اراک به قتل رسیدند.

رئیس کمیسیون صیانت از وکیل کانون وکلای استان اصفهان بیان کرد: افزایش آمار تعرض و تهدید علیه وکلا بسیار نگران کننده است و باید کانون های وکلای دادگستری در این خصوص تصمیمات جدی  اتخاذ کنند. البته اخیراً کمیسیونی در اتحادیه سراسری کانون های وکلا(اسکودا) تحت عنوان «کمیسیون حمایت» تشکیل و فعال شده که اینجانب نماینده کانون وکلای دادگستری استان اصفهان در این کمیسیون هستم که این کمیسیون درصدد ارائه راهکارهایی به منظور کاهش تعرضات و تهدیدات علیه وکلای دادگستری است.

حبیب اللهی یان ادامه داد: راهکارهای مزبور برای کاهش تهدیدات را باید به دو دسته اقدامات پیشینی و قبل از وقوع تعرض و تهدید، و دیگری اقدامات پسینی و بعد از وقوع تعرض به منظور کاهش خود تعرض و تألمات ناشی از آن تقسیم کرد. از جمله راهکارهای پیشینی به منظور کاهش تهدیدات شامل مفهوم سازی اجتماعی و همراه سازی وجدان عمومی، آموزش وکلا به منظور حفظ محرمانگی اطلاعات، تدوین قوانین حمایتی و ... از جمله راهکارهای پسینی برای کاهش میزان تعرض و تألمات ناشی از آن شامل پشتیبانی صنفی و روانی، ایجاد ساختار حمایتی تأمینی، برخورد قاطعانه با عوامل ایجاد تهدید و ... است.

وی با بیان اینکه در زمینه حمایت از وکلا خلأ قانونی داریم، گفت: تهدید و ایراد خطر برای زیست حرفه ای وکلای دادگستری جرم انگاری نشده است. در اتحادیه کانون های وکلا (اسکودا)، کمیسیونی تحت عنوان کمیسیون حمایت(با همکاری کارگروه وکلای در معرض خطر) تشکیل شده است. یکی از اهداف این کمیسیون، ایجاد تعامل با قوای سه گانه به منظور تدوین قوانینی در این زمینه است.

رئیس کمیسیون صیانت از وکیل کانون وکلای استان اصفهان درباره این موضوع که آیا تعامل با نمایندگان مجلس وجود دارد تا پیشنهادات کانون ها در قالب طرح به مجلس ارائه و تصویب شود؟ اظهار کرد: تعامل با مجلس شورای اسلامی در خصوص پیشگیری از تهدید علیه وکلا به دو صورت قابل طرح است؛ تعامل به منظور اجتناب از تصویب قوانین و مقرراتی است که موجب نقض استقلال و اثربخشی دفاع وکلای مستقل دادگستری می شود. همچنین ایجاد تعامل به منظور جرم انگاری تهدید و ایراد خطر برای زیست حرفه ای وکلای دادگستری تا چنانچه شخصی در حین انجام وظیفه حرفه ای و فرایند ایفای تکالیف وکالتی نسبت به وکلای دادگستری، توهین یا تهدید یا ایجاد خطر مستقیم یا غیر مستقیم اعمال کند و احراز شود که این عمل متأثر از جایگاه وکیل در مقام دفاع بوده است، به مجازاتِ سزاوار محکوم شود.

وی در خصوص اینکه تدابیر حقوقی صرفا بازدارنده خواهد بود؟ گفت: خیر؛ صرف تدابیر حقوقی در این خصوص بازدارنده نخواهد بود، بلکه باید در قالب فرهنگ سازی تبیین شود که وکیل یکی از ستون های اصلی تحقق حاکمیت قانون و دفاع از ارزش های مردم سالار بوده و در پاسداری از حقوق کودکان، زنان، خشونت خانگی، تبعیض های قومی و عشیره ای، نابرابری های جنسیتی و طبقاتی، حمایت از حقوق گروه ‎های خاص نظیرکارگران و معلمان اهتمام می ورزد. تبیین این چهره از وکلا به کاهش تعرضات و تهدیدات علیه وکلا کمک شایانی خواهد کرد، همچنین رسانه ملی باید با بازنگری نسبت به تبیین جایگاه وکلا و ایجاد دانش عمومی نسبت به خدمات وکیل دادگستری خصوصا در توسعه حکومت قانون و دسترسی به عدالت، این مسیر را هموار سازد.

انتهای پیام

نظرات

captcha