صادرات جهانی نفت کاهش یافت

صادرات جهانی نفت خام در سال 2024، برای نخستین بار از زمان پاندمی کرونا، به دلیل رشد ضعیف تقاضا و تغییرات مسیرهای تجاری، 2 درصد کاهش یافت.

به گزارش ایسنا، جنگ در اوکراین و خاورمیانه، مسیرهای ارسال نفت و ارتباط صادرکنندگان و خریداران را دچار تغییر و تحول کرد و جریان جهانی نفت را برای دومین سال متوالی کاهش داد. صادرات نفت خام خاورمیانه به اروپا، کاهش یافت و نفت بیشتری از ایالات متحده و آمریکای جنوبی به اروپا رفت. مقصد نفت روسیه که سابق بر این، به اروپا می رفت، به هند و چین تغییر یافت.

این تغییرات با تعطیلی پالایشگاه های نفت در اروپا در بحبوحه وقایع امنیتی دریای سرخ، عیان شده است. داده های شرکت تحقیقاتی کپلر نشان داد صادرات نفت خام خاورمیانه به اروپا، 22 درصد در سال 2024 کاهش یافت.

آدی ایمسیروویچ، مشاور انرژی و معامله گر نفتی سابق با اشاره به روابط میان روسیه و هند و چین و ایران که تجارت نفت را دچار تغییر و تحول کرد، گفت: این تغییرات در جریان تجارت نفت، فرصت های اتحاد جدیدی را ایجاد کرده است.

آمریکا با تولید فزاینده نفت شیل، برنده تجارت جهانی نفت بوده است. این کشور چهار میلیون بشکه در روز نفت صادر می کند و سهمش از تجارت جهانی نفت را به 9.5 درصد افزایش داده و پس از عربستان سعودی و روسیه قرار گرفته است.

راه اندازی پالایشگاه نفت عظیم دانگوت در نیجریه و توسعه خط لوله «ترانس مونتین» کانادا به سواحل غرب این کشور، کاهش تولید نفت در مکزیک، توقف موقتی صادرات نفت لیبی و افزایش حجم صادرات گویان، همگی بر تغییرات جریان تجارت نفت تاثیر گذاشتند.

صادرکنندگان نفت در سال 2025، همچنان با کاهش تقاضا برای سوخت در قطب های مصرفی بزرگ مانند چین، دست و پنجه می کنند. همچنین کشورهای بیشتری، کمتر از نفت و بیشتر از گاز استفاده می کنند و در عین حال، رشد انرژی تجدیدپذیر هم ادامه دارد.

اریک بروخویزن، مدیر مشاوره و تحقیقات دریایی در شرکت کارگزاری کشتی «پوتن اند پارتنرز» گفت: این نوع عدم قطعیت و نوسان، وضعیت عادی جدید است. تغییرات در پیش بینی های تقاضای نفت، فرضیه های رشد بلندمدت بازار را بی اعتبار کرده است. در گذشته، می توانستیم بگوییم که رشد تقاضا در بلندمدت، مطلوب خواهد بود و این، مشکلات بسیاری را به مرور زمان، حل می کند. اما دیگر  چنین چیزی را نمی توان یک امر بدیهی تصور کرد.

واردات نفت به چین در سال میلادی گذشته، با رشد استفاده از خودروهای برقی و دو گانه سوز و مصرف بیشتر گاز طبیعی مایع در کامیون های سنگین، حدود سه درصد کاهش یافت. در اروپا، ظرفیت پالایش کمتر و الزامات دولت برای کاهش انتشار کربن، واردات نفت را به میزان حدود یک درصد کاهش داد.

صادرکنندگان جدید، مسیرهای جدید

پالایشگاه های اروپا پس از آغاز جنگ اوکراین، در ابتدا واردات از روسیه را کاهش داده و خرید نفت از آمریکا و خاورمیانه را افزایش دادند. اما حوادث امنیتی که پس از آغاز جنگ غزه، برای کشتی ها در دریای سرخ پیش آمد، هزینه حمل از خاورمیانه را افزایش داد. پالایشگاه ها واردات از آمریکا و گویان را به رکورد بالایی رساندند.

صادرات از عراق، 82 هزار بشکه در روز و از امارات عربی متحده، 35 هزار بشکه در روز در سال 2024 کاهش یافت. اروپا، واردات از گویان را حدود 162 هزار بشکه در روز و واردات از آمریکا را 60 هزار بشکه در روز افزایش داد.

پالایشگاه ها و خطوط لوله جدید

طبق آمار کپلر، مصرف نفت پالایشگاه دانگوت نیجریه، حدود 13 درصد از صادرات این کشور را در سال 2024 در داخل نگه داشت که بالاتر از دو درصد در سال 2023 است. در نتیجه، صادرات نیجریه به اروپا کاهش یافت و نیجریه، 47 هزار بشکه در روز نفت وست تگزاس اینترمدیت آمریکا کرد که برای یک صادرکننده بزرگ نفت، غیرمعمول است.

ظرفیت پالایش جدید در بحرین، عمان و عراق و همچنین دوس بوکاس در مکزیک، احتمالا بخش زیادی از تولید نفت این کشورها را جذب می کند.

در کانادا، ظرفیت توسعه یافته خط لوله «ترانس مونتین»، اکنون می تواند 590 هزار بشکه در روز به سواحل اقیانوس آرام نفت ارسال کند و صادرات نفت این کشور از مسیر دریا را به رکورد 550 هزار بشکه در روز در سال 2024 رساند.

در نتیجه افزایش صادرات نفت کانادا به کرانه غربی آمریکا، پالایشگاه های این منطقه، نفت کمتری از عربستان سعودی و آمریکای جنوبی خریداری کردند و صادرات مستقیم نفت از کانادا به کشورهای آسیایی، صادرات مجدد نفت کانادا از منطقه «گلف کاست» آمریکا را کاهش داد.

به گفته تحلیلگران، در حالیکه چین، خریدار بزرگ نفت کاناداست، این نفت، واردکنندگانی در هند، ژاپن، کره جنوبی و برونئی هم داشته و اکثر پالایشگاه های آسیایی احتمالا این نفت را خریداری می کنند.

بر اساس گزارش رویترز، ترامپ، تعرفه 25 درصدی برای واردات نفت کانادا و مکزیک پیشنهاد کرده است که ممکن است جریان تجارت نفت در سال 2025 را دستخوش تغییرات جدیدی کند.

انتهای پیام

نظرات

captcha