بلاگرهایی که ادای پزشک را در می آورند

مقابل دوربین می نشیند و ویدیویی را با مخاطبان خود در اینستاگرام به اشتراک می گذارد. چهره مهربان و زیبایی دارد و می خواهد از تجربیاتش بگوید. کرمی را که در دست دارد، کرم معجزه آسای زیبایی معرفی می کند.

به گزارش مشرق ، مقابل دوربین می نشیند و ویدیویی را با مخاطبان خود در اینستاگرام به اشتراک می گذارد. چهره مهربان و زیبایی دارد و می خواهد از تجربیاتش بگوید. کرمی را که در دست دارد، کرم معجزه آسای زیبایی معرفی و تلاش می کند تا به هر شیوه ای که شده مخاطب را به خرید این کرم مجاب کند.

تمام زندگی اش را در صفحه مجازی اش به روز می کند و لحظه ای نیست که از خودش و زندگی اش فیلم و عکس نگذارد. برخی با دیدن این فیلم ها و عکس ها حرف هایش را می پذیرند و تصور می کنند او نیازی به پنهان کاری و دروغگویی ندارد. بنابراین اعتماد کردن به او ساده و راحت است. اما دنبال کننده ها یک حقیقت را نمی دانند و اینکه اینفلوئنسرها، از پشت فیلترهای اینستاگرام و نرم افزاری با آنها گفت وگو می کنند و به همین جهت پوست آنها مثل آینه شفاف است.

زیر پست خانم بلاگر، کامنت های مختلفی دیده می شود. خیلی ها نحوه سفارش را پیگیری می کنند و برخی هم سؤال هایی درباره محصولات می پرسند. نکته جلب اینکه او به همه سؤالات تخصصی پاسخ می دهد و سعی می کند خودش را در قامت یک پزشک متخصص پوست نشان بدهد. یکی از دنبال کننده ها درباره اثر یک کرم بر جوش و لک و عوارض آن می پرسد. هانیه نیز نحوه سفارش و قیمت را پیگیری می کند، اما بیشتر افراد کلمه قیمت را کامنت می کنند تا هزینه محصول برای آنها دایرکت شود.

تبلیغات محصولات آرایشی و بهداشتی بویژه محصولاتی که به پوست مربوط می شود در حالی هر روز در فضای مجازی و حتی کانال های خبری گسترش پیدا می کند که به گفته برخی از کسانی که قربانی این تبلیغات شده اند بعضی از محصولات تقلبی یا تاریخ مصرف گذشته اند. این نوع تبلیغات بدون مجوز به بسیاری از کسانی که اطلاعی در این زمینه ندارند و فقط به جهت اطمینان به بلاگرها محصولات را تهیه می کنند آسیب می رساند.

المیرا یکی از کسانی است که به دلیل استفاده از کرم فاسد، زیبایی پوست صورتش را از دست داده است. او می گوید: «نباید ناآگاهانه از هر کرمی برای پوست استفاده کنیم؛ هر پوستی، نیاز به درمان خاص خود دارد. یکبار در چنین دامی افتادم و با دیدن پوست صاف و براق کسی که این محصول را تبلیغ می کرد آن را سفارش دادم اما این کرم فاسد بود و بعد از چندبار استفاده پوست صورتم آسیب دید. اگر پزشک متخصص در فضای مجازی محصولی را معرفی کند می توان به آن اعتماد کرد، زیرا او اعتبارش را از بلاگری و تبلیغات به دست نیاورده است.

زهره یکی دیگر از قربانی های تبلیغات محصولات آرایشی در فضای مجازی می گوید: «هر ارزانی بی حکمت نیست. قطعاً یا تاریخ مصرف گذشته است یا از مواد تقلبی و غیراستاندارد تشکیل شده است. یک بار تجربه خرید کرم در اینستاگرام داشتم و چیزی جز پشیمانی برای من نداشت. یک سال است که به دلیل استفاده از شوینده غیرمجاز پوست سر و صورتم آسیب دیده و هم اکنون نیز مشغول درمان هستم.»

سوداگری به قیمت سلامت

امروزه فراگیر شدن استفاده از شبکه های اجتماعی از یک سو و خلأ قانونی برای تبلیغات در این شبکه های ارتباطی از سوی دیگر منجر به این شده تا بازاریابی و تبلیغ دارو جای خودش را در فضای مجازی باز کند. حالا این بستر، به جولانگاه اقدامات سوداگرانه افرادی بدل شده که با مخفی کردن هویت واقعی خود، سعی در کلاهبرداری و عرضه اقلام غیرمجاز دارند. کسانی که تنها به پر شدن جیب هایشان و کسب سودهای کلان و چندصدمیلیونی می اندیشند و شاید سلامت و جان مردم برایشان کوچک ترین اهمیتی ندارد.

دکتر کتایون عمانیان، جراع عمومی و متخصص پوست و مو که خود یکی از قربانیان تبلیغات دروغین داروی لاغری در فضای مجازی است می گوید: «متأسفانه شاهد رشد صفحات زیادی در خصوص محصولات آرایشی و بهداشتی در فضای مجازی بخصوص اینستاگرام هستیم؛ صفحاتی که محصولات زیبایی و لاغری را معرفی می کنند. در حالی که این افراد پزشک نیستند و هیچ گونه اطلاعات درستی درباره ساختار و آناتومی پوست ندارند. آنها هیچ اطلاعاتی در مورد کرم ها و مواد سازنده و تشکیل دهنده داروها هم ندارند.»

این پزشک زیبایی با بیان اینکه هر پوستی، کرم و محصول بهداشتی خاص خود را نیاز دارد، می گوید: «پوست دارای انواع مختلفی است و به سه نوع پوست خشک، چرب و مختلط تقسیم می شود. بنابراین هر فردی با توجه به آگاهی از پوست صورت خود باید از کرم های لایه بردار، آبرسان، ضدچروک، مرطوب کننده، افتادگی صورت، مواد شوینده و... که پزشک تشخیص می دهد، استفاده کند.

متأسفانه در سوشال مدیا و فضای مجازی، افرادی که اقدام به معرفی محصولات پزشکی و بهداشتی می کنند، هیچ شناختی در این زمینه ندارند و صرف تبلیغات و کسب درآمد خود صحبت می کنند. هرگز امکان ندارد که یک کرم، برای درمان انواع مشکلات رایج پوست کاربرد داشته و انواع پوست را پوشش دهد. این موضوع نشان دهنده این است که این ادعا، غلط است و پیشنهاد درستی نیست.»

عمانیان با بیان اینکه محصولات غیراستاندارد و فیک با اطلاعات نادرست بلاگرها تبلیغ می شود، توضیح می دهد: «به عنوان مثال، کرمی که درصد رطوبت بالایی دارد، برای پوست های چرب تجویز نمی شود چون موجب عوارضی مثل منافذ باز، جوش، آکنه و حتی بحران پوستی می شود. در پوست های چرب تلاش می کنیم که پوست را از شر چربی اضافی نجات دهیم اما با استفاده از این کرم چربی روی چربی انباشته می شود. در مقابل برای پوست خشک و خیلی خشک هم لایه بردارهای ناشیانه و غیرحرفه ای استفاده می شود که افراد را دچار سوختگی پوست می کند.»

فرهنگ سازی غلط

فرهنگ سازی درست در این زمینه جلوی اتفاقات و آسیب های بیشتر را می گیرد. به همین جهت است که عمانیان می گوید: «مردم باید این آگاهی را داشته باشند که اگر می خواهند برای پوست صورتشان از محصولات دارویی و زیبایی استفاده کنند، باید با مشورت پزشک و مشاور باشد. پزشک سال ها در این زمینه تلاش کرده و تجربیات خود را کسب کرده است اما فردی که با گذراندن یک دوره کوتاه مدت، قدم در این راه گذاشته هرگز نمی تواند دانایی و تخصص و اطلاعات دقیق سلامت پوست و بدن را بداند.»

عمانیان در خصوص آسیب های پوستی به همکار پزشک خود اشاره می کند و می گوید: «ویزیتور دارو به مطب یکی از همکاران مراجعه و کرم پوستی ضدلک را معرفی می کند. از خانم دکتر می خواهد در صورت رضایت به بیماران خود معرفی کند. همکارم بلافاصله پس از مصرف، دچار عوارض بسیار خطرناک پرکاری تیروئید، بیرون زدگی حدقه چشم و نارسایی حاد ریوی شد. او 10 روز در سی سی یو بستری و پس از سه بار عمل جراحی توانست تا حدودی چشم خود را معالجه کند، زیرا عفونت کل بدن را درگیر و دچار شوک کرده بود. پس از بررسی مشخص شد اجزای این کرم، تاریخ مصرف گذشته بوده و فاقد مجوز بهداشت بود.»

او به یک نمونه دیگر اشاره می کند که خود دچار آن شده است: «سه ماه قبل، یک داروی لاغری را از صفحه مجازی خریداری و مصرف کردم. نیمه شب از درد شدید مچ پا بیدار شدم. دردی که شدیدتر می شد. با مراجعه به بیمارستان و 12 روز بستری در آی سی یو و انجام آزمایش مشخص شد که دچار بیماری التهابی شده ام که از عوارض آن دارو بوده است.»

عمانیان توصیه می کند: «باید در این زمینه فرهنگسازی صورت بگیرد و سطح آگاهی مردم بالا برود، زیرا کرم ها و محصولات آرایشی و بهداشتی که روی پوست قرار می گیرد فقط پوست صورت را تحت تأثیر قرار نمی دهد، بلکه جذب بدن می شود و کل سیستم بدن را درگیر می کند. افراد از استفاده خودسرانه و بدون کسب نظر از پزشک متخصص از انواع محصولات پوستی خودداری کنند. بدون شک، هیچ کس از راه دور نمی تواند برای بهبود مشکلات پوستی ما دارویی تجویز کند، بنابراین اگر کسی مشکلی در پوست خود احساس کرد باید به پزشک مراجعه و درمان های تخصصی دریافت کند.»

نظرات

captcha