نتانیاهو در باتلاق جنگ غزه؛ از شکست های نظامی تا فروپاشی داخلی

در حالی که بنیامین نتانیاهو تلاش می کند چهره قدرتمندی از رژیم صهیونیستی نشان دهد، شکست های پی در پی او در جنگ غزه و پیامدهای داخلی و خارجی آن، چهره ای دیگر از این رژیم را نمایان کرده است.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از الجزیره، با وجود ناکامی بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی و کابینه او در دستیابی به اهداف اعلام شده جنگ علیه غزه، از جمله نابودی حماس، آزادسازی اسرا، تحمیل طرح صهیونیستی برای آینده غزه و نیز وادار کردن فلسطینیان به ترک سرزمینشان، او همچنان تلاش می کند رژیم صهیونیستی را به عنوان دولتی شکست ناپذیر جلوه دهد، هرچند از تمام ائتلاف های جهانی و ابزارهای اطلاعاتی خود بهره گرفته است.

ناظران معتقدند که نتانیاهو در وضعیت عدم واقع گرایی سیاسی یا به اصطلاح «حالت انکار» به سر می برد و شکست را نمی پذیرد. این انکار را می توان در انتخابی بودن اطلاعاتی که رژیم صهیونیستی منتشر یا پنهان می کند و به طور مخفیانه به رسانه ها درز می دهد، مشاهده کرد.

نخست وزیر رژیم صهیونیستی با استفاده از پوشش دینی، در پی دستیابی به اهداف نظامی است. جنگی که به طولانی ترین جنگ تاریخ رژیم تبدیل شده و به عنوان جنگ فرسایشی به داخل نیز کشیده شده و تأثیرات ویرانگری بر امنیت، اقتصاد، کشاورزی و فناوری رژیم صهیونیستی گذاشته و در کنار آن جبهه داخلی را تضعیف کرده و بحران هایی برای نظامیانش به همراه داشته است، هرچند آن ها را پنهان می کند.

رژیم صهیونیستی از آغاز عملیات طوفان الاقصی در هفتم اکتبر 2023، مفهوم مبتنی بر «جنگ دینی» را مطرح کرده و این اصطلاح به یکی از پرکاربردترین اصطلاحات رسمی و رسانه ای تبدیل شده است و به ویژه در بحران های داخلی رژیم و جنگ آن ها در غزه و لبنان نقش پررنگی دارد.

آشکار است که نتانیاهو به قرار دادن جنگ در چارچوب های دینی تکیه دارد. او نام تجاوز به غزه را از «شمشیرهای آهنین» به «جنگ قیامت» تغییر داده و به نظر می رسد که به نبرد آرماگدون (کوه مجدو) که در منابع توراتی به عنوان جنگ بین خیر و شر یا جنگ بین خدا و شیطان توصیف شده، اشاره دارد.

نتانیاهو تلاش دارد تا از پوشش دینی برای توجیه جنایات خونین در غزه و تقویت جبهه داخلی که مملو از تناقض و تفرقه است، استفاده کند. او تصور می کند که مشغول کردن افکار عمومی این رژیم با ایدۀ وجود یک تهدید خارجی، حمایت مردمی و بین المللی را برایش به ارمغان می آورد.

کارشناسان بر این باورند که اقدام نتانیاهو قمار باخته دیگری است، زیرا دیگر محرک های دینی نمی توانند نیروهای بیشتری جذب کنند. با بازگشت بحران مربوط به سربازگیری از یهودیان متعصب مذهبی (حریدیم) و عدم تمایل آنان به خدمت، این مسئله به بحرانی درون کابینه رژیم صهیونیستی تبدیل شده است.

در همین حال، افزایش مخالفت ها در میان نظامیان صهیونیستی نیز مانع ادامه این جنگ شده است. روزنامه «هاآرتص» در ژوئن 2024 گزارش داد که 42 نظامی ذخیره، که در این جنگ خدمت کرده اند، در پایان ماه مه، اولین نامه رسمی امتناع از خدمت را امضا کردند و اعلام کردند: «ما دیگر به خدمت نظامی در غزه بازنخواهیم گشت، حتی اگر بابت این موضع خود بهایی بپردازیم.»

از نکات جالب توجه این است که کابینه رژیم صهیونیستی به نظامیان ذخیره مزایای بیشتری نسبت به سایر نظامیان می دهد، از جمله پرداخت حقوق ماهانه ای دو برابر بیشتر، کمک به اجارۀ مسکن (تا سقف 1048 شِکِل در ماه) و تعیین آنان برای نگهبانی از مرزها از طریق زمین، هوا و دریا؛ اما با این وجود، این نظامیان از ادامه خدمت امتناع کردند.

بخش پزشکی

بخش پزشکی رژیم صهیونیستی نیز از جنگ آسیب دیده و با کمبود شدید و مداوم نیروی کار در حوزه بهداشت و درمان مواجه است. مرکز «تاپ» برای مطالعات سیاست اجتماعی در قدس، علاوه بر کاهش تعداد تخت های بیمارستانی، از این مشکل پرده برداشت.

به گزارش کانال 13 عبری، رژیم صهیونیستی شاهد مهاجرت بی سابقه پزشکان است و این نرخ به 10 برابر حد معمول رسیده است. معاون مدیرکل امور پزشکی در بیمارستان ایخیلوف و مسئول منابع انسانی، این مهاجرت را «آرام» توصیف کرده است.

این موج ترک کشور در حالی رخ می دهد که تل آویو در شرایط آشفته سیاسی قرار دارد و تقاضا برای خدمات بهداشتی، به ویژه در زمینه بهداشت روانی، روز به روز افزایش می یابد.

اکنون رژیم صهیونیستی با چالشی واقعی در این بخش مواجه است، زیرا ده ها پزشک روان شناس به امید یافتن فرصت های بهتر و با باور به اینکه «جای آن ها اینجا نیست و نمی خواهند بمانند» به بریتانیا مهاجرت کرده اند.

در حالی که هشدارها افزایش یافته، خطر این است که جمعیت رژیم صهیونیستی کمتر تحصیل کرده و نوآور خواهند بود و این مسئله می تواند به موجی از مهاجرت نخبگان و کارکنان بخش پزشکی منجر شود که در نهایت به تخلیه منابع انسانی خواهد انجامید.

در این میان، وزارت بهداشت رژیم صهیونیستی برای جبران این کمبود، دستورالعمل هایی ارائه داده و به پزشکان و متخصصان برای پر کردن شکاف های بحرانی، فرصت های داوطلبانه در بیمارستان ها را فراهم کرده است. این برنامه، پزشکان، پرستاران و دستیاران پزشکی از کشورهای دیگر را هدف قرار داده و از آن ها خواسته شده است تا برای حمایت از رژیم صهیونیستی به جمع داوطلبان بپیوندند.

این وزارتخانه همچنین انجمنی داوطلبانه تحت نظارت خود تشکیل داده و از کادر پزشکی داخلی و بین المللی دعوت کرده است تا به جامعه فزاینده حامیان صهیونیستی بپیوندند.

شغل های مورد نیاز برای داوطلبان داخلی و خارجی شامل پزشکان، دندان پزشکان، دانشجویان پرستاری، دستیاران پزشکی، متخصصان تغذیه، مددکاران اجتماعی، فیزیوتراپیست ها، پزشکان عمومی، پزشکان اورژانس، روان پزشکان، داروسازان و دستیاران پزشکی دارای مجوز کار در اراضی اشغالی یا خارج از آن هستند.

این برنامه، امکان داوطلبی برای صهیونیست ها در بخش بهداشت را نیز فراهم کرده و به افرادی که می توانند در تأمین نیازهای مختلف از جمله مدیریت، خدمات لجستیکی و حمل ونقل کمک کنند، خدمات ارائه می دهد.

مناطق داوطلبی شامل عسقلان (در شمال شرقی غزه)، بئرالسبع، قدس، منطقه شارون، حیفا و الجلیل است که همگی از ابتدای جنگ در 7 اکتبر، تحت حملات موشکی گروه های فلسطینی قرار دارند.

خالد خلیل، خبرنگار متخصص در امور رژیم صهیونیستی، این حالت آماده باش را این گونه تفسیر می کند که این رژیم تلاش دارد تا با جلب داوطلبان در حوزه پزشکی و تظاهر به تعلق به جهان غرب و تمدن غربی، در مقابل تهاجم حماس نوعی مشروعیت و همدردی غربی به دست آورد.

جنگی که بیش از یک سال به طول انجامیده، هزینه سنگینی بر رژیم صهیونیستی تحمیل کرده است. علاوه بر اینکه رسانه های عبری از مجروحان ارتش اشغال سخن می گویند، با این حال تعداد آن ها مخفی نگه داشته شده است.

بخش فناوری

از سوی دیگر، بخش فناوری پیشرفته به عنوان محرک اصلی اقتصاد رژیم صهیونیستی شناخته می شود و مسئول بخش بزرگی از صادرات این کشور است و تعداد زیادی از کارمندان را جذب می کند. طی 30 سال گذشته، رژیم صهیونیستی موقعیت خود را به عنوان پایتخت جهانی استارتاپ ها، به ویژه در بخش فناوری، تقویت کرده و تبدیل به مقصدی برای جویندگان جهانی شدن شده است. اما این واقعیت بر اساس شاخص «سرمایه گذاران فرشته» به سرعت در سال 2023 تغییر کرد.

از زمان آغاز عملیات طوفان الاقصی، رژیم صهیونیستی شاهد کاهش قابل توجهی در بخش فناوری بوده است. جایگاه و شهرت شرکت های صهیونیستی به دلیل جنگ در غزه کاهش یافته و اعتماد سرمایه گذاران خارجی به اقتصاد و شرکت های صهیونیستی کاهش یافته است. علاوه بر این، طبق گزارش هیئت نوآوری، حجم نیروی کار در این بخش از 10 درصد در سال 2022 به 2.6 درصد در سال 2023 کاهش یافته است.

گزارش نشان می دهد که بهره وری این بخش کاهش یافته و تعداد کارمندان در آن حدود 7 درصد کاهش داشته است، زیرا بسیاری از آنها پس از طوفان الاقصی به نیروهای ذخیره پیوسته اند. برخی از شرکت ها دفاتر خود را به خارج از اراضی اشغالی منتقل کرده اند و برخی از کارمندان به کشورهای اروپایی رفته اند.

سرمایه گذاری ها در سرمایه گذاری های ریسک پذیر برای شرکت های صهیونیستی نیز در فاصله زمانی اکتبر 2023 تا سپتامبر 2024 به میزان 6 درصد کاهش یافته و تعداد سرمایه گذاری های خارجی و صهیونیستی نیز به شدت 30 درصد کاهش یافته است.

انجمن فناوری پیشرفته رژیم صهیونیستی در ماه مه گذشته یک نظرسنجی از 30 صندوق سرمایه گذاری ریسک پذیر صهیونیستی انجام داد و نتایج آن را در اوایل ژوئن منتشر کرد. این نظرسنجی خسارات شدیدی را که بخش فناوری به دلیل جنگ در غزه و کاهش جایگاه بین المللی این رژیم در این زمینه متحمل شده است، نشان داد.

طبق گفته 38 درصد از پاسخ دهندگان، حداقل یکی از شرکت هایی که در آن سرمایه گذاری کرده اند، عملیات خود را به دلیل شرایط ناپایدار اراضی اشغالی به خارج منتقل کرده است. یک سوم آنها تخمین می زنند که بیش از 30 درصد از این شرکت ها در سال گذشته عملیات خود را به خارج منتقل کرده اند یا در سال آینده عملیات بزرگی را به خارج منتقل خواهند کرد.

بیکاری به عنوان یکی از پیامدهای ناشی از تأثیر جنگ در غزه بر بخش فناوری برجسته می شود. شرکت «وان زیرو» در سپتامبر گذشته اعلام کرد که 6 درصد از کارکنان خود را پس از تعلیق توافقی با گروه خدمات مالی ایتالیایی «جنرالی» برای راه اندازی بانک دیجیتال در ایتالیا اخراج خواهد کرد. رئیس شرکت این تصمیم را به دلیل «عدم اطمینان از وضعیت جنگ» توصیف کرد.

علاوه بر این، شرکت های فناوری خارجی مانند شرکت های «دراپ باکس» و «فریلی» عملیات خود را در اراضی اشغالی تعطیل کرده اند.

پنهان کاری درباره خسارات

نه تنها برای همگان روشن است که ارتش رژیم صهیونیستی عمداً خسارات بزرگ خود را پنهان می کند، بلکه به طور پیشاپیش منابع اطلاعاتی را کنترل می کند. با این حال، درز اطلاعات به طور دوره ای و از طریق نهادهای مدنی نشان دهنده خسارات انسانی و مادی قابل توجه است.

استاد علوم سیاسی و روابط بین الملل، ایمن البراسنه، این را به ترس رژیم صهیونیستی از فروپاشی جبهه داخلی این رژیم نسبت می دهد که به دلیل ناتوانی در بازگرداندن اسرا و آثار فاجعه آمیز جنگ، که خسارات آن بیش از 60 میلیارد دلار تخمین زده می شود، دچار آشوب است. علاوه بر این، نگرانی هایی از تأثیرات منفی این جنگ بر روحیه مبارزان وجود دارد.

شاخص ها تأیید می کنند که جنگ باعث بی ثباتی در اکثر بخش های رژیم صهیونیستی شده است. به ویژه شاهد توقف نسبی پروازهای مدنی، سرمایه گذاری ها، گردشگری و رکود اقتصادی بوده ایم. همچنین، مهاجرت معکوس شدت یافته و ارزش پول ملی کاهش یافته است.

البراسنه در گفتگو با «الجزیره» گفته است که سال 2024 برای رژیم صهیونیستی فاجعه بار بوده است، زیرا نرخ مهاجرت به طور بی سابقه ای افزایش یافته است. تعداد مهاجران حدود 58 هزار نفر برآورد می شود که نشانه ای از شکست واضح استراتژی پیوند به سرزمین است که رژیم صهیونیستی به آن اشاره می کند.

افزون بر این، رژیم صهیونیستی نه تنها برنامه روشنی برای حل مناقشه ندارد، بلکه همچنان با رد راه حل دو دولت یا یک دولت، عاجز از تحمیل آوارگی است. این امر به معنای ادامه چرخه خشونت در منطقه است. همچنین، رژیم صهیونیستی عمق استراتژیک لازم را ندارد، و این فاصله ای است که بین مرزهای اراضی اشغالی و تهدیدات خارجی آن وجود دارد.

عوده الشریفات ژنرال بازنشسته می گوید که «حملات انجام شده توسط مقاومت شوکی به اسرائیل وارد کرده است که بخش زیادی از تصویر آن را از بین برده، به ویژه در حوزه اطلاعاتی که باوجود استفاده زیاد از فناوری، به دلیل نفوذ نیروهای مقاومت به شهرک های اسرائیلی در نزدیک ترین منطقه ای که اسرائیل آن را امن می دانست، فروپاشید.»

نمی توان از نظر دور داشت که آنچه به عنوان صلح منطقه ای اقتصادی نامیده می شود، به نخست وزیر و کابینه او آرامش نسبی داده بود، اما طوفان الاقصی تمام پروژه هایی را که نتانیاهو فکر می کرد قادر است از طریق آن ها پرونده فلسطین را ببندد و وارد دوره ای از «برتری اسرائیلی» شود، متوقف کرد.

آیا پس از همه این ها، نتانیاهو قادر خواهد بود که پنهان کند که طوفان الاقصی تصویر رژیم صهیونیستی را آشفته کرد، حکومت آن را در هم شکست و سازمان های آن را از هم پاشید؟

نظرات

captcha