بازی غرب با کارت کردها در شمال سوریه و واکنش ترکیه

پس از سقوط دولت بشار اسد، رقابت قدرت های خارجی، به ویژه اتحادیه اروپا و آمریکا، بر سر منابع انرژی سوریه شدت گرفته است. در همین حال، اقدامات تحریک آمیز دولت بایدن در سوریه، تنش های آمریکا با ترکیه و آینده روابط با دولت ترامپ را پیچیده تر کرده است.

خبرگزاری تسنیم، با سقوط دولت بشار اسد، سوریه در مرحله حساسی قرار گرفته که تهدیدهایی را به همراه دارد. از یک سو، با حمایت فعال ترکیه، دولت موقت در سوریه تشکیل شده و کشورهای جهان در حال برقراری روابط با این دولت هستند؛ اما از سویی دیگر برخی عوامل منفی نیز وجود دارند که نگرانی هایی را در مورد آینده سوریه ایجاد می کنند.

به نظر می رسد که کشورهای اتحادیه اروپا برای کسب سهم ژئوپلیتیکی و ژئواکونومیکی از روند بازسازی سوریه، وارد رقابتی شده اند. به ویژه سفر اعلام نشده وزرای امور خارجه آلمان و فرانسه به سوریه نگرانی هایی را در این زمینه ایجاد کرده است. کشورهای اتحادیه اروپا، به ویژه آلمان و فرانسه که به شدت به منابع جدید انرژی نیاز دارند، قصد دارند از خلأ ژئوپلیتیکی ایجاد شده در سوریه بهره برداری کنند.

این رقابت و دخالت قدرت های خارجی می تواند تهدیدی برای ثبات و امنیت سوریه و مانعی برای رسیدن به یک راه حل اساسی برای بحران این کشور باشد.

سوریه و بازی قدرت ها: آینده ای نامعلوم در انتظار این کشور

ذخایر غنی انرژی سوریه، این کشور را به هدف بهره برداری برای کشورهای اتحادیه اروپا تبدیل کرده است. این کشورها که در طول بحران داعش در سوریه کمکی به این کشور نکرده اند، اکنون به دنبال کسب سهم از منابع انرژی و نفوذ در روند بازسازی سوریه هستند. آن ها همچنین در تلاش برای مقابله با ترکیه هستند که احتمالاً نقش مهمی در بازسازی سوریه ایفا خواهد کرد.

در این میان، غرب به حمایت از گروه شبه نظامیان کُرد موسوم به پ.ک.ک/ی.پ.گ ادامه می دهد که مناطق غنی از انرژی سوریه را در اشغال خود دارد. این موضوع نشان می دهد که غرب قصد دارد از این گروه برای پیشبرد اهداف خود در سوریه استفاده کند.

آمریکا و غرب سال ها در تلاش برای تجزیه سوریه و ایجاد یک دولت تروریستی با استفاده از پ.ک.ک/ی.پ.گ بوده اند. هدف اصلی آن ها غارت منابع انرژی سوریه از طریق این گروه است؛ اما اقدامات آنکارا مانع از تحقق این اهداف شده و اکنون که ترکیه به بازیگر اصلی در روند بازسازی سوریه تبدیل شده، «پروژه دولت پ.ک.ک/ی.پ.گ» غرب در شرف شکست است.

در مجموع، به نظر می رسد که آینده سوریه هنوز نامعلوم است و این کشور در گیرودار بازی قدرت های خارجی قرار دارد.

تلاش دولت بایدن برای مانع تراشی در برابر خروج نیروهای آمریکایی از سوریه

با وجود سقوط دولت بشار اسد و تشکیل دولت موقت در سوریه، آمریکا و غرب هنوز از «پروژه دولت تروریستی» خود دست نکشیده اند. برعکس، دولت بایدن که گروه تروریستی پ.ک.ک/ی.پ.گ را متحد استراتژیک خود در سوریه اعلام کرده، برای اجرای این پروژه، اقدامات تحریک آمیزی را آغاز کرده است. به طوری که دولت بایدن برای حفاظت از پ.ک.ک/ی.پ.گ در حال ایجاد یک پایگاه نظامی جدید در خاک سوریه است.

این اقدام نه تنها علیه ترکیه، بلکه علیه دولت ترامپ که به زودی قدرت را در دست خواهد گرفت نیز یک اقدام تحریک آمیز محسوب می شود.

لازم به یادآوری است که دونالد ترامپ، رئیس جمهور جدید آمریکا، در دوران ریاست جمهوری قبلی خود تصمیم به خروج پایگاه های نظامی آمریکا از سوریه گرفته بود؛ اما در آن زمان، وی نتوانست این تصمیم را اجرا کند.

ترامپ در اظهارات اخیر خود نیز تأکید کرده است که پایگاه های نظامی آمریکا نمی توانند به خاطر برخی افراد در سوریه باقی بمانند. دولت بایدن که از این موضوع نگران است، بلافاصله تصمیم به ایجاد یک پایگاه نظامی جدید در سوریه گرفته است.

هدف اصلی دولت بایدن از این اقدام تحریک آمیز، مانع تراشی در برابر تصمیم ترامپ برای خروج پایگاه های نظامی آمریکا از سوریه است؛ زیرا ایجاد پایگاه های نظامی جدید، شرایط را برای خروج نیروهای آمریکایی از سوریه پیچیده تر خواهد کرد. در این زمینه، بدون شک دولت بایدن بر اساس سناریوهای بسیار مرموزی عمل می کند.

تنش در روابط آمریکا و ترکیه در پی ایجاد پایگاه نظامی جدید در سوریه

دولت بایدن که از حامیان اصلی تروریسم بین المللی است، در تلاش برای ممانعت از برقراری روابط عادی بین دونالد ترامپ، رئیس جمهور جدید آمریکا و ترکیه است. از آنجایی که آنکارا گروه پ.ک.ک/ی.پ.گ را تهدیدی برای امنیت ملی خود می داند، دولت بایدن به خوبی می داند که ایجاد پایگاه نظامی جدید آمریکا در سوریه باعث تشدید اختلافات بین دو کشور خواهد شد. به همین دلیل، اقدامات تحریک آمیزی را برای برانگیختن خشم ترکیه انجام می دهد.

با توجه به این مسائل، دور از انتظار نیست که پس از تحولات اخیر، شاهد تنش جدی در روابط آمریکا و ترکیه به دلیل تضاد منافع در سوریه باشیم. اگرچه هر دو کشور متحد ناتو هستند، اما در سوریه اولویت های استراتژیک متفاوتی دارند. ترکیه نگرانی های امنیتی دارد، در حالی که آمریکا از تروریست ها در سوریه حمایت می کند. در این زمینه، بدون شک روابط بین دو کشور پیچیده تر خواهد شد.

به نظر می رسد که دولت بایدن در آستانه ترک کاخ سفید، از یک سو بحران نظامی-سیاسی داخلی در سوریه را تشدید می کند و از سوی دیگر، زمینه را برای درگیری بین «دونالد ترامپ» رئیس جمهور جدید آمریکا و «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه، فراهم می کند. این اقدامات می تواند منجر به آغاز یک جنگ داخلی جدید در سوریه، تضعیف اتحاد ترکیه و آمریکا در ناتو و قرار گرفتن دو کشور در جبهه های متفاوت رقابت جهانی شود.

انتهای پیام/

نظرات

captcha