نگرانی صهیونیست ها از تغییرات ناگهانی در اردن

طی یک سال اخیر، کارشناسان و تحلیلگران صهیونسیت، تمرکز قابل توجهی بر روی مسائل اردن و حوادث احتمالی در این کشور داشته اند.

سرویس جهان مشرق - پروفسور بوعز گولانی استاد دانشگاه و کارشناس صهیونیست در گزارشی در رابطه با مسئله اردن و تحولات منطقه ای نوشت:

«در حال حاضر در خاورمیانه مجموعه ای از کشورها وجود دارد که مدت ها پیش به عنوان موجودیت های ملی واقعی وجود نداشتند، اگرچه جهان همچنان با آنها به عنوان دولت های ملی برخورد می کند. لبنان در سال 1975 در جنگ داخلی از هم پاشید و از آن زمان تاکنون واقعاً به عنوان یک کشور مستقل عمل نکرده است.»

«عراق پس از سقوط رژیم صدام حسین در سال 2003 از هم پاشید. لیبی پس از سقوط رژیم قذافی از هم پاشید. سوریه با وقوع قیام در سال 2011 شروع به تجزیه کرد و بیشتر قلمرو آن در سال 2015 به خلافت اسلامی تبدیل شد. اما اسد توانست وضعیت را تا زمان سقوط خود در یک ماه پیش تثبیت کند. سومالی دیگر از اواخر دهه 1990 به عنوان یک کشور مستقل وجود نداشته است. یمن نیز بیش از یک دهه پیش به دو بخش تقسیم شد و این فهرست از تحولات داخلی در کشورهای منطقه و پیامدهای آن همچنان ادامه دارد.»

تهدید نوظهور در مرزهای شرقی:
اینگونه است که اردن می تواند به کشور دشمن تبدیل شود

این کارشناس صهیونیست با اشاره به ارجحیت هویت های قومی و دینی در منطقه مینویسد:

«در بخش بزرگی از کشورهای خاورمیانه، هویت قومی و فرقه ای بسیار بیشتر از هویت ملی اهمیت دارد. سید حسن نصرالله سالهای قبل گفت که او در درجه اول شیعه و پس از آن لبنانی است. رهبر جدید سوریه، احمد الشرع، اول از همه یک سنی و در درجه دوم سوری است. کردهای عراق، ترکیه و سوریه بسیار بیشتر از کشورهایی که در آن زندگی می کنند، بیشتر از حکومت رسمی حاضر، به میراث قومی خود وفادار هستند. اذعان به این واقعیت و درک شکنندگی موجدیت هایی که ما را احاطه کرده اند، برای آینده ما حیاتی است.»

وی نگرانی از بابت حوادث احتمالی در اردن را اینگونه عنوان میکند:

«در این زمینه، حادترین موضوعی که ما در مورد آن باید بحث کنیم، مربوط به ثبات حکومت در اردن و احتمال این مسئله است که شبه نظامیان سنی که اکنون جنوب سوریه را کنترل می کنند، تلاش کنند گفتمان و نگاه خود را به پادشاهی اردن منتقل کنند. تظاهرات حمایت از حماس که در طول سال گذشته در پایتخت اردن شاهد آن بودیم، بیانگر قدرت فزاینده جنبش اخوان المسلمین در اردن است. ترکیبی از نیروهای خارجی با حمایت مردمی اخوان المسلمین می تواند منجر به سناریویی شود که در آن اردن ناگهان به یک کشور دشمن تبدیل شود که توسط نیروهای رادیکال کنترل می شود.»

«همانطور که در سال 1970 در قبال جنگ داخلی اردن عمل کردیم (کمک های مخفیانه به اردن برای سرکوب فلسطینیان در این کشور)، زمانی که حکومت حسین در برابر تهدید سوریه تقریباً سقوط کرده بود، اسرائیل اکنون نیز باید با ایالات متحده، عربستان سعودی، مصر و امارات متحده عربی برای پیشبرد راه حلی برای حوادث احتمالی همکاری کند و هر اقدامی را که می تواند منجر به فروپاشی حکومت در اردن شود متوقف کند.»

لازم به ذکر است که اردن در چند سال اخیر، وضعیت وخیمی را تجربه کرده است که منجر به نارضایتی های گسترده داخلی در این کشور شده است. همچنین همکاری بی چون و چرای حکومت اردن با رژیم صهیونیستی و آمریکا در سرکوب مقاومت فلسطین و جنایت علیه مردم غزه، منجر به شکل گیری توده عظیمی از نارضایتی داخلی در این کشور را ایجاد کرده است، مسئله ای که در آینده نزدیک میتواند منجر به یک حادثه بزرگ در مسیر آینده این کشور شود.

نظرات

captcha