یک مسئول در اتاق بازرگانی خراسان رضوی مطرح کرد

تجارت خراسان رضوی، نیازمند دیپلماسی اقتصادی

ایسنا/خراسان رضوی رئیس کمیسیون توسعه صادرات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی، با اشاره به اینکه بخش مهمی از رونق تجارت استان خراسان رضوی به دیپلماسی اقتصادی برمی گردد، بر ضرورت داشتن دیپلماسی اقتصادی از سوی حاکمیت تأکید کرد.

حسین محمدیان در گفت وگو با ایسنا اظهار کرد: با توجه به اینکه بخش عمده ای از تجارت استان با افغانستان است، توقع ما از دولت، حاکمیت و کسانی که در سیستم تصمیم گیری کشور هستند این است که واقعاً افغانستان را به عنوان یک بازار خوب صادراتی برای استان خراسان رضوی در نظر داشته باشند و به این موضوع توجه ویژه کنند.

وی افزود: با درک اهمیت تجارت با همسایگان شرقی ضرورت دارد تصمیم گیران در اظهارنظرها و تصمیماتی که راجع به کشور افغانستان قرار است بگیرند، دچار هیجانات نشوند تا این بازار سنتی میان خراسان رضوی با افغانستان و مراودات تجاری بین ما به دلیل بحث های غیر کارشناسی لطمه نبیند.

محمدیان تأکید کرد: تجارت ما با افغانستان در قالب بازارهای سنتی است و نباید دچار هیجانات شود و با بحث های غیر کارشناسی نظامی و سیاسی به چالش کشیده شود.

وی با بیان اینکه تجار در خراسان رضوی برای مراودات تجاری با افغانستان با ریال کار می کنند، خاطرنشان کرد: توقع ما این است با توجه به چندین جلسه ای که با بانک مرکزی داشته ایم راهکارهایی در راستای توسعه تجارت با افغانستان اندیشیده شود.

رئیس کمیسیون توسعه صادرات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی، با بیان این که آفشور به عنوان ارزی که برای انجام معاملات تجاری برون مرزی ایران با کشورهایی نظیر عراق و افغانستان قرار است مورد استفاده قرار گیرد و به توسعه ارز ملی کمک می کند، گفت: در جلساتی که درگذشته با مسئولان داشتیم در خصوص اجرایی نشدن این موضوع، مواردی را مطرح کردیم اما مسئولان اعلام کردند تا پایان سال 1402 این مسئله را حل می کنند، البته ازآنجا که سنگ بزرگ برداشتن نشانه نزدن است و به نظر می رسد موضوع ریال آفشور اجرایی نشود اما باید برای رفع مشکل تجار خراسان رضوی به جای دلار آفشور، فکر دیگری کرد که ما راهکار در این خصوص داریم.

محمدیان با تأکید بر اینکه راهکار هست اگر گوش شنوایی باشد، گفت: تجارت پارسال ما با افغانستان حدود 2 میلیارد دلار بوده و پیش بینی می شود امسال بیشتر هم بشود؛ به طوری که از ابتدای امسال تا پایان آبان ماه _ طی 8 ماه_ بالغ بر 35 درصد تجارت خراسان رضوی با افغانستان افزایش یافته که بخشی از این امر ناشی از این است که روابط اقتصادی و سیاسی افغانستان به دلیل بروز چالش هایی در روابطش با پاکستان کاهش یافته و ما توانسته ایم در حوزه تجارت با افغانستان مؤثرتر عمل کنیم.

وی تصریح کرد: ما باید از ظرفیت های موجود برای توسعه تجارت با افغانستان درست استفاده کنیم و از این فضا بیشتر بهره ببریم.

محمدیان با بیان اینکه برای تجارت ریالی با افغانستان برنامه داریم، خاطرنشان کرد: امیدواریم بانک مرکزی گوش شنوایی داشته باشد تا بتوانیم تجارتمان را با افغانستان توسعه دهیم.

وی با اشاره به موقعیت جغرافیایی خراسان رضوی و همسایگی این استان با کشورهای منطقه، گفت: باید از فرصت های بی نظیر همسایگی استان با کشورهای همسایه شمالی و شرقی برای توسعه تجارت بهره ببریم چه بسا خراسان رضوی هم دارای معادن غنی و ارتباطات ریلی با کشورهای همسایه است و می تواند تأمین کننده گاز و کالاهای مورد نیاز آنها باشد.

گره کور رفع تعهد ارزی در حوزه تجارت

رئیس کمیسیون توسعه صادرات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی  گفت: حوزه تجارت با چالش هایی مواجه است و بخش صادرات هنوز هم، بند داستان رفع تعهد ارزی است و همچنان دست و پای صادرکنندگان را به بهانه رفع تعهد ارزی بسته ایم.

محمدیان با اشاره به اینکه موضوع رفع تعهد ارزی بهانه ای است که اجازه فعالیت به صادرکنندگان را نمی دهد، اظهار کرد: تمام تلاش ما این است راه درستی که دولت در خصوص فاصله گرفتن از قیمت دستوری ارزی در پیش گرفته و کار درستی است ادامه یابد.

وی خاطرنشان کرد: در این راستا به جای تعیین دستوری نرخ ارز، قیمت آن در مرکز مبادله ارزی مشخص و به وسیله عرضه و تقاضا نرخ آن تعیین می شود.

ریل گذاری دولت چهاردهم در خصوص تعیین نرخ ارز

رئیس کمیسیون توسعه صادرات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی گفت: اعتقاد راسخ دارم این حرکت درست بانک مرکزی و مدیران اقتصادی دولت چهاردهم، در خصوص تعیین نرخ ارز می تواند اثرات مثبتی بر روند صادرات داشته باشد و قیمت نرخ ارز، واقعی تعریف شود.

محمدیان با بیان اینکه هنوز هم در این نقطه ای که در آن قرار داریم با نقطه آرزو و آمال ما قدری فاصله دارد، اظهار کرد: اما به نظر می رسد ریل گذاری درست است و جهت را بانک مرکزی و دولت درست انتخاب کرده است و دست از سر سامانه دیبا برداشتند زیرا این سامانه بود و بازار نبود و در این سامانه بانک مرکزی قیمت دستوری می داد و مشکلات زیادی را ایجاد کرده بود که بنا به گفته کارشناسان مهم ترین نقص این سامانه ایجاد رانت بود.

وی ادامه داد: بنا به گفته مسئولان سال گذشته هزار میلیارد تومان در این سامانه رانت بلوکه شده و سر سفره مردم هم نیامده است؛ لذا مرکز مبادلات ارزی برای توسعه صادرات می تواند مفید باشد.

رئیس کمیسیون توسعه صادرات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی راه اندازی دوباره شورای صادرات کشور را گامی مثبت و مفید در حوزه بهبود تجارت برشمرد و گفت: راه اندازی شورای صادرات کشور، برای توسعه تجارت در کشور مؤثر است و با طرح چالش ها و مسائل صادراتی در آن شورا، برای رفع آنها برنامه ریزی صورت گرفته و راهکار مناسبی اتخاذ خواهد شد.

انتهای پیام

نظرات

captcha