ضرر سریال های داخلی بیش از تولیدات ماهواره ای است! + صوت

سید محمد حسینی گفت: به اسم دور کردن مردم از برنامه های ماهواره، تولیداتی در شبکه خانگی ساخته و پخش می شوند که گاهی اوقات آسیب هایش بیش از تماشای تولیدات ماهواره ها است!

وقتی قرار است رده بندی در تولیدات نمایشی رخ دهد در قدم اول باید فرهنگسازی نیز پیرامون آن به شکل مناسبی رخ دهد تا کاری بی ثمر انجام نشود. از طرفی متاسفانه برای مواجهه با تهاجم فرهنگی و به ویژه تولیدات نمایشی ماهواره ای برنامه های مشابهی تولید می شود که نوعی تقلید از همان برنامه هاست و نقض غرضی واضح است.

پیرامون این موضوع ایکنا با سید محمد حسینی؛ مدیر عامل انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس و کارشناس سینما گفت وگویی انجام داده که در ادامه با آن همراه می شویم.

ایکنا – در عموم آثار شبکه نمایش خانگی، سبک زندگی که تبلیغ می شود با الگوهای بومی و دینی ما همخوانی ندارد حتی در برخی آثار پرخاشگری را شاهد هستیم که خشونت را در جامعه رواج می دهد، پیرامون این موضوع چه نظری دارید؟

دغدغه ای که شما به عنوان رسانه مطرح می کنید در حقیقت باید مسئله مسئولان فرهنگی در این حوزه باشد تا امروز دیگر پیرامون آسیب هایی رایج در تولیدات شبکه نمایشی بحث نکنیم اما متأسفانه چنین اتفاقی رخ نمی دهد! متاسفانه به اسم دور کردن مردم از دیدن برنامه های ماهواره، راهی را پیش گرفته ایم که گاهی اوقات حتی آسیب هایش بیش از تولیدات ماهواره ها است! بنابراین چنین نگرشی از اساس اشتباه است که بخواهیم به بهانه جذب مخاطب خود بانی برخی ضد ارزش ها در کشورمان باشیم.

نکته بعد اینکه، بیشتر مواقع تن دادن به گیشه الزاماً به معنای جذب مخاطب نیست. برای نمونه آیا اکثر تولیدات نمایش خانگی توانسته اند مخاطب لازم را داشته باشند؟ جواب خیر است. اگر آماری از تعداد بینندگان آثار بگیرید متوجه می شود توهم جذب مخاطب به هر قیمتی جوابگو نیست و تنها نتیجه آن بازخورد منفی فرهنگی خواهد بود. در همین رابطه می خواهم برخی آثاری را مثال بزنم که در گذشته روی آنتن تلویزیون می رفتند و اتفاقاً با حفظ ارزش های بومی توانسته بودند مخاطب بسیاری را جذب خود کنند. این اتفاق می تواند رخ دهد به شرطی که کار تولیدی به لحاظ کیفی از استانداردهای مطلوبی سود ببرد.

«روزی روزگاری» مثالی بسیار خوب در این حوزه است البته کارهای خوب دیگری نظیر «مردان آنجلس» و «مریم مقدس» هم وجود داشتند که توانستند مخاطب بسیاری را جذب خود کند پس چرا وقتی چنین تجربه های موفقی را پشت سر گذاشته ایم نمی توانیم آن را دوباره تکرار کنیم؟

پیشنهاد من به شبکه نمایش خانگی این است اگر خواهان جذب مخاطب هستند به سمت ساخت آثاری با محوریت مفاخر کشورمان متمایل شوند ولی افسوس حتی اشاراتی پیرامون چنین گرایشی مشاهده نمی کنیم. درباره آثار تماشاگر پسند هم باید گفت تولیدات فاخر نمایشی تنها به کارهای تاریخی یا دینی خلاصه نمی شود بلکه می توان در حوزه آثار اجتماعی و طنز هم با حفظ ارزش های بومی و دینی به تولیدات پرمخاطب دست یافت.

ایکنا – یکی از راهکارهای که بر کاستن آسیب های آثار شبکه نمایش خانگی اندیشیده می شود رده بندی سنی است که بر مخاطبان در نظر گرفته می شود. آیا این روش جوابگو خواهد بود؟

نزدیک به 15 سال است که پیرامون رده بندی سنی در آثار نمایش حرف زده می شود. در این رابطه کارگاه هایی هم برگزار شد ولی اقداماتی که انجام شد نتوانست کارایی لازم را داشته باشد چون صرف عنوان هایی چون 13+ دلیل برای کنترل مخاطب نیست زیرا عملاً چنین کنترلی رخ نمی دهد و خانواده ها به صورت جمعی با کودکان و نوجوانان خود بیننده محصولات نمایشی هستند.

در سازمان تبلیغات اسلامی سایتی به نان «کدوما» با حضور جوانان خوش فکر راه اندازی شده که به خانواده می گوید کدام محصول را در معرض دید مردم قرار دهند. برای این امر هم، روندی کاملاً منطقی پیش گرفته و با شعار حرف خود را بیان نمی کنند بلکه به صورت دقیق و علمی آسیب هایی که ممکن است از بابت یک فیلم یا سریال به خانواده وارد شود را بیان می کنند. این یکی از اقداماتی است که تلاش می کند فرهنگسازی مناسبی در حوزه رده بندی سنی داشته باشد. این قبیل اقدامات باید به شکلی گسترده تر رخ دهد تا در یک فرایند زمانی هم رده بندی سنی اقدامی موثر و حقیقی شود. البته رده بندی سنی هیچگاه با دستور و بخشنامه به نتیجه نخواهد رسید و تنها نکته ای که می تواند در این رابطه منتج به نتیجه شود فرهنگسازی است که درباره آن حرف زدیم.

var player = videojs('player_585685_3713569',{ techOrder: [ "html5" , "flash"],poster:'',width:400,height:300}); videojs.addLanguage('en', {"No compatible source was found for this media.": "مشاهده ی ویدیو نیاز به پشتیبانی مرورگر از codec h264 یا نصب فلش پلیر دارد."}); player.one('play', (function(){ $.post('/fa/ajax/news/video/3713569',{},function (data) {}); })); کد دانلود فیلم اصلی

«ریچارد نسیرو» کتابی با عنوان «هنر تحریم» نوشته است که سال 97 توسط گروه پژوهش مجلس به چاپ رسید در این کتاب می گوید ما ایران را به واسطه تحریم و زور نمی توانیم به زانو در آوریم بلکه به وسیله سیل اعظم اطلاعات غلطی که به آنها می دهیم به نتیجه می رسیم. در چنین شرایطی در مواجه با سیل عظیم دروغ ها باید نیاز سنجی دقیقی انجام شود تا  این آثار بتواند کارایی لازم  را داشته باشد.

ایکنا – آیا دستگاه های نظارتی که در حوزه شبکه نمایشی خانگی وجود دارد قادرند مسیر اصلاح برخی خطاها باشند یا اینکه عملا مراکز فاقد کارکرد لازم هستند؟

در همه جای دنیا دستگاه های نظارتی وجود دارد حتی در غرب که ظاهر نظارت روی آثار نمایشی صورت نمی گیرد کمپانی هایی وجود دارند که به سازنده ها اجازه کار می دهند. با این توضیح بودن نظارت در جای خود لازم است اما اینکه این نظارت به چه طریقی باشد که ما را به سمت نتیجه دلخواه هدایت کند بحثی است که پیرامون آن باید بحث کرد.

ایکنا – موضوع پایانی این گفت وگو به بحث تبلیغات برمی گردد متأسفانه در شبکه نمایش خانگی تبلیغاتی که دیده می شود تنها روی مصرف گرایی تاکید داشته و در آن به هیچ وجه زیست بومی و دینی دیده نمی شود. پیرامون این موضوع نیز توصیح دهید.

آسیب های تیزرهای بازرگانی تنها به کارهای خلاصه نمی شود که قبل و بعد از برنامه یا حتی در زمان پخش اثر شاهدش هستیم بلکه بخشی از تبلیغات مسموم به بخش هایی مربوط می شود که درون قصه سریال دیده می شود. این مشکلات نیز به واسطه درآمدزایی بدون معیاری است که بر این حوزه وارد شده و هیچ نظارتی هم پیرامون آن وجود ندارد.

گفت وگو از داوود کنشلو

انتهای پیام

نظرات

captcha