اورونوف نیم فصل از پرسپولیس جدا می شود؟
هافبک تهاجمی ملی پوش ازبکستانی تیم پرسپولیس همچنان از یک تیم قطری پیشنهاد دارد و ظاهرا می خواهد از این تیم جدا شود.
جهشی بزرگ در صنعت نیروگاهی ایران
صنعت برق به عنوان یکی از زیرساخت های حیاتی هر کشور، همواره در کانون توجه بوده است. در این میان، توربین های گازی به عنوان قلب تپنده نیروگاه ها، نقش بسزایی در تولید برق ایفا می کنند.
با توجه به اهمیت استراتژیک انرژی و نیاز روزافزون به تولید برق پایدار و کارآمد، توسعه فناوری های بومی در این حوزه از اهمیت ویژه ای برخوردار است آن هم در زمانه ای که واژه «ناترازی» در حوزه انرژی کشور به کلید واژه سیاستگذاران تبدیل شده است.
گروه مپنا، به عنوان پیشرو در صنعت نیروگاه سازی کشور، گام های بلندی در جهت توسعه فناوری توربین های گازی برداشته که یکی از مهم ترین آنها، طراحی و ساخت موفق توربین MGT-75 در کلاس F در داخل کشور است.
این رویداد مهم به گفته عباس فخر طباطبایی، مدیر توسعه محصول شرکت مهندسی و ساخت توربین مپنا (توگا) و مدیر طرح توسعه توربین کلاس F گروه مپنا نشان از توانمندی بالای متخصصان داخلی در دستیابی به فناوری های پیشرفته و پیچیده دارد.
در ادامه این نوشتار که حاصل گفتگو با مهندس طباطبایی است، به بررسی ابعاد مختلف این دستاورد بزرگ از جمله ویژگی های منحصر به فرد توربین کلاسF و مشخصا توربین MGT-75 و مزایای استفاده از این توربین در نیروگاه های کشور، چالش های پیشِ رو و چشم انداز آینده این فناوری در گروه مپنا خواهیم پرداخت.
نگاهی به محصولات مختلف توربین گازی در مپنا
توربین های گازی به عنوان ابزارهای مهم و کلیدی در سبد انرژی کشورها به خاصر طیف وسیع کاربردهای شان از تولید برق تا انتقال انرژی مکانیکی در صنعت نفت و گاز نقش بسیار اساسی دارند.
از مزیت های فناورانه این محصولات می توان به اثرگذاری آن ها بر تولید انرژی و مصرف سوخت اشاره کرد. برای فهم دقیق مسئله می توان به مدل های تولیدی و توانایی های فنی شرکت های بین المللی اشاره کرد.
در گروه مپنا نخستین گام ها برای دستیابی به دانش و فناوری ساخت توربین های گازی در اوایل دهه 1380 برداشته شد؛ نخست از این جهت که توربین های گازی و تجهیزات مرتبط با آن ها به دلیل کاربرد گسترده در حوزه های مختلف انرژی از جمله تولید برق، نفت و گاز، نقش بسیار مهمی در صنایع مختلف ایفا می کنند. این تجهیزات در تولید برق و همچنین تولید انرژی مکانیکی جهت راه اندازی کمپرسورها، پمپ ها و سایر تجهیزات صنعتی استفاده می شوند. فناوری طراحی و ساخت توربین های گازی در کشورهای توسعه یافته، به عنوان یکی از شاخص های توسعه صنعتی مطرح است. این فناوری یکی از اهداف مهم کشورهای در حال توسعه نیز به شمار می رود؛ به همین دلیل در کشوری مانند ایران به دلیل منابع انرژی گسترده و موقعیت استراتژیک، دستیابی به این فناوری می تواند بسیار ارزشمند باشد.
فناوری توربین گازی به دلیل پیچیدگی های فنی و اهمیت استراتژیک، محدود به تعداد کمی از کشورهای پیشرفته است. این فناوری اغلب با انتقال دانش از صنایع هوایی به صنایع زمینی توسعه یافته است. همچنین، ملاحظات اقتصادی و سیاسی موجب شده شرکت های انگشت شماری در جهان به ارائه محصولات و راهکارهای مرتبط با توربین های گازی بپردازند.
چنانکه پیشتر گفته شد در اوایل دهه 1380، انتقال فناوری ساخت توربین های نیروگاهی از شرکت های صاحب فناوری مانند زیمنس انجام شد. طی ده سال، گروه مپنا توانست با انجام فعالیت های مهندسی و تولید به نقطه استقلال تکنولوژیک دست یابد.
در دهه دوم فعالیت ها، تمرکز بر تحقیق و توسعه، گسترش دانش فنی، و طراحی محصولات بومی افزایش یافت. یکی از دستاوردهای مهم این دوره، طراحی و بهبود توربین های گازی کلاس E بود که علاوه بر توسعه فناوری، قابلیت ارتقا و اجرای بهبودهای فنی در ناوگان موجود کشور نیز فراهم شد.
از عوامل موفقیت در این مسیر، همکاری با دانشگاه ها و شرکت های دانش بنیان داخلی بود. این همکاری ها منجر به توسعه فناوری بومی و ارتقاء سطح خودباوری فناورانه در حوزه توربین گازی شد. به علاوه، اعتبارسنجی و صحت سنجی این فناوری ها در محیط عملیاتی و میدانی نیز صورت گرفت.
مپنا در سال 1396 موفق شد در نیروگاه سیکل ترکیبی پرند، توربین کلاس E بومی سازی شده را با ارتقاهای فنی و عملکردی راه اندازی و آزمایش کند.
این اقدام نشان دهنده بلوغ فناوری و توانمندی های داخلی در این حوزه بود و گامی مهم در راستای استقلال فناوری توربین های گاز کلاس E در آن دوره به شمار می رفت.
به گفته مدیر توسعه محصول شرکت مهندسی و ساخت توربین مپنا (توگا) در ادامه این فعالیت ها هنگامی که در محصولات قبلی توربین ها به عنوان نمونه توان تولیدی در حدود 157 مگاوات با راندمان حدود 34.5درصد بود، گروه مپنا توانست این رقم را به 185 مگاوات با راندمان 36درصد ارتقا دهد. در این پروژه، از ابزارها، ذهنیت طراحی و پتانسیل تیم مهندسی مپنا بهره گرفتیم و به صورت میدانی ارزیابی های دقیقی انجام شد.
مهندس طباطبایی ادامه می دهد: در همان بازه زمانی، سند تحول راهبردی توربین های گازی کلاس سنگین و خدمات نیروگاهی کشور در وزارت نیرو و پژوهشگاه نیرو با مشارکت بازیگران اصلی این صنعت در کشور در حال تدوین بود. این سند با حضور مسئولین و کارشناسان برجسته، از جمله قائم مقام مدیرعامل وقت و مدیر تکنولوژی شرکت توگا، همچنین سایر شرکت های فعال در این حوزه و مجامع دانشگاهی، شکل گرفت و به تصویب رسید. هدف این سند، رسیدن به فناوری توربین های نیروگاهی کلاس F تا افق 1404 بود.
از سال 1396 پس از تکمیل پروژه ارتقای توربین های کلاس E، فعالیت های متناسب با این سند آغاز شد. نتیجه این تلاش ها، توسعه توربین MGT-75 در محدوده توانی 222 مگاواتی و کلاس F بود. هدف مپنا این بود که یک توربین کلاس F کاملاً بومی و ایرانی تولید کند که علاوه بر تأمین نیاز داخلی، قابلیت رقابت و صادرات را نیز داشته باشد.
این توربین با توجه به شرایط اقلیمی، تنوع سوختی نوین و الزامات بهره برداری در کشور، طراحی و بهینه سازی شد. همچنین، مجموعه تأمین قطعات استراتژیک و زنجیره تأمین نیز در داخل گروه و کشور توسعه یافت و به نوعی ریسک های فناوری کاهش داده شد.
توربین های گازی در چند کلاس مختلف تقسیم بندی می شوند. این کلاس ها شامل کلاس های E، F وH و همچنین کلاس های جدیدتر مانند G، H-A و H-L هستند که توسط برخی تولیدکنندگان معرفی شده اند.
این کلاس ها بر مبنای قابلیت اطمینان، راندمان و میزان توان تولیدی دسته بندی می شوند و سطوح مختلفی از فناوری های پیشرفته در حوزه طراحی آیرودینامیکی، خنک کاری، متریال، روش های ساخت و تولید، کنترل فرآیند و انعطاف پذیری عملکردی را شامل می شوند.
با مرور شاخص های کلان بخش برق، تا پایان سال 1402 ظرفیت اسمی نصب شده نیروگاه های کشور به حدود 92هزار مگاوات رسیده است. این ظرفیت شامل نیروگاه های تجدیدپذیر، سیکل ترکیبی، گازی، و بخار می شود. از این مقدار، حدودا 50 درصد مربوط به توربین های گازی است که سهم قابل توجهی را در تأمین انرژی کشور دارند.
توربین های گاز در حال حاضر سهمی معادل 48 تا 50هزار مگاوات از ظرفیت اسمی شبکه برق کشور را به خود اختصاص داده اند. اما بخش عمده ای از این توربین ها، از نوع فناوری کلاس E و پایین تر و راندمان کمتر هستند. با نگاهی کلی، تنها حدود 5درصد از ظرفیت اسمی شبکه به توربین های کلاس پیشرفته تر اختصاص دارد.
به گفته مدیر طرح توسعه توربین کلاس F گروه مپنا از حدود 50 هزار مگاوات توربین گازی، تنها 5هزار مگاوات به توربین های کلاس F اختصاص دارد که نسبتاً جدیدتر است. به عبارت دیگر، تنها یک دهم از این ظرفیت به فناوری های پیشرفته تر مربوط می شود. به همین دلیل برنامه ای که ما در این مقطع در دست اقدام داریم، تجاری سازی و معرفی توربین کلاس F جدید مپنا به بازار است.
چنانچه در یک افق زمانی 5 ساله ظرفیت اسمی نصب شده توربین های کلاس F را از 5هزار مگاوات کنونی به دو برابر، یعنی حدود 10هزار مگاوات افزایش دهیم، این افزایش ظرفیت، تأثیر قابل توجهی بر رفع ناترازی انرژی و کاهش مصرف سوخت نیروگاه ها خواهد داشت.
مهندس طباطبایی گفت: در این حالت اگر توربین های جدید در سیکل ساده بهره برداری شوند، معادل یک میلیارد مترمکعب گاز صرفه جویی خواهد شد. در صورت افزودن این ظرفیت به سیکل ترکیبی، صرفه جویی سوخت به حدود چهار میلیارد مترمکعب گاز خواهد رسید. این مقدار صرفه جویی علاوه بر کاهش هزینه های انرژی، به کاهش اثرات مخرب زیست محیطی نیز کمک شایانی خواهد کرد.
تامین مالی متناسب با نیازمندیهای بازار برق و انرژی، یعنی دسترسی به تسهیلات بلند مدت کم بهره و یا منابع فاینانس خارجی، از جمله چالشهایی است که تاکنون زمینه توسعه نیروگاه های پیشرفته بر پایه توربین های کلاس F در کشور را کند کرده است.
علاوه بر این یارانه سوخت در حوزه نیروگاهی منجر به کاهش ارزش راندمان در نیروگاه ها شده و این موضوع از نظر اقتصادی از جذابیت سرمایه گذاری در حوزه های زیرساختی مانند توربین های گازی پیشرفته با راندمان بالا یا سایر فناوری های کاسته است.
از سوی دیگر، سرمایه گذاری در این حوزه ها نیازمند سیاست گذاری های کلان و شفاف است؛ چرا که توسعه این فناوری ها مستلزم هزینه های سنگین است و بازگشت سرمایه نیز زمان بر است. برای مثال، فرآیند ساخت و راه اندازی یک نیروگاه از زمان تصمیم گیری تا بهره برداری، در سیکل ساده حدود 18 ماه و در سیکل ترکیبی حدود 36 ماه به طول می انجامد.
نقش دولت و سیاست گذاران در این میان بسیار حائز اهمیت است. ایجاد انگیزه های لازم برای سرمایه گذاران، کاهش موانع اداری و تامین مالی از جمله اقداماتی است که می تواند به توسعه این صنعت کمک کند. شرکت های فعال در این حوزه نیز باید با ارائه راهکارهای فناورانه و حل مسئله های زیرساختی، نقش خود را در ارتقای صنعت انرژی کشور ایفا کنند.
چنانکه اشاره شد، صرفه جویی در مصرف گاز یا استفاده از سوخت های جایگزین در نیروگاه ها زمانی ارزش واقعی خود را نشان می دهد که این انرژی به بخش های دیگری مانند صنایع یا صادرات انتقال یابد. این انتقال می تواند از حوزه تولید برق نیروگاهی به حوزه های دیگر مانند کاربردهای خانگی یا صنعتی انجام شود و بهینه سازی منابع انرژی را تضمین کند.
از نظر فنی، توربین های کلاس F می توانند مزیت های فناورانه ای همچون راندمان بالا و کاهش آلاینده ها ارائه دهند.
موضوع دیگری که از سوی برخی رسانه ها مطرح شده امکان ایجاد تنوع در خوراک توربین های گازی است. از جمله این خورک ها بعضا به گاز فلر نیز اشاره شده است. مدیر توسعه محصول شرکت توگا در این خصوص گفت: استفاده از سوخت های غیرمتعارف، مانند گازهای فلر (گازهای حاصل از مشعل سوزی)، علیرغم ارزان بودن این نوع خوراک چالش هایی را به همراه دارد. این چالش ها شامل ارزش حرارتی پایین این گازها و محتوای بالای مواد آلاینده است که می توانند عمر قطعات حساس توربین، به ویژه در مسیر داغ آن را کاهش داده و هزینه های تعمیر و نگهداری را افزایش دهند.
به طور کلی، استفاده از گاز فلر به دلیل ویژگی های فیزیکی و شیمیایی آن، برای توربین های کوچک تر و با راندمان پایین تر مناسب تر است. این توربین ها اغلب در پروژه های صنعتی یا نیروگاه های محلی و تولید پراکنده به کار گرفته می شوند، جایی که قابلیت اطمینان و هزینه پایین سوخت اهمیت بیشتری از راندمان دارد.
در مورد توربین های بزرگ و پیشرفته مانند توربین های کلاس F، عمدتا استفاده از سوختهای غیر متعارف مرسوم نیست. این فرآیند نیازمند زیرساخت های پیچیده ای در بخش بالادستی است که ممکن است از نظر اقتصادی برای این نوع توربین ها منطقی نباشد. در نتیجه، استفاده از سوختهای جایگزین در این حوزه به دلیل ملاحظات فنی و اقتصادی، کمتر عملیاتی می شود.
در نهایت، ارزش اقتصادی سوخت و انتقال آن به حوزه های دیگر مانند صادرات، صنایع یا مصارف خانگی، یک راهبرد کلیدی در مدیریت منابع انرژی است. این راهبرد می تواند کمک کند تا از سوخت های ارزان یا کم ارزش مانند گاز فلریا سوخت های جایگزین مانند LPG یا نفت سفید به بهترین شکل ممکن در نیروگاه های کوچک و صنعتی استفاده شود، در حالی که توربین های بزرگ و پیشرفته برای بهره وری حداکثری از گاز طبیعی یا سوخت های باکیفیت تر به کار گرفته می شوند.
هزینه های تعمیر و نگه داشت توربین های گازی کلاس F
مهندس طباطبایی در زمینه تعمیر و نگه داشت توربین های گازی کلاسF که عددهای متفاوتی برای آن ذکر شده است، اشاره کرد: ما دو نوع رژیم تعمیراتی داریم که بسته به نحوه بهره برداری متفاوت هستند. یکی از این رژیم ها با مضارب 25هزار ساعت کارکرد است و دیگری33هزار ساعت کارکرد. این رژیم های تعمیراتی برای توربین های مختلف با کلاس های مختلف در نظر گرفته شده است.
هر کدام از این رژیم ها برای بازرسی و تعمیرات به چهار دسته تقسیم می شوند: بازرسی های جزئی، بازرسی های مسیر داغ، اورهال اساسی و تعمیرات اساسی با هدف تمدید دوره عمر (LTE).
مجموعا پس از حدود 100هزار ساعت کارکرد، یک دوره تعمیرات اساسی برای تمدید یک دوره عمر به توربین گاز و قطعات داریم که شامل تعویض قطعات بیشتری نسبت به اورهال می شود. تقسیم بندی این زمان ها به این شکل است: 25هزار ساعت، 50هزار ساعت، 75هزار ساعت و 100هزار ساعت که هرکدام نیاز به اقدامات مختلفی در زمینه تعمیر و نگهداری دارند.
به عنوان مثال در توربین های کلاسF، رژیم تعمیرات معمولاً 25هزار ساعت است. در حالی که در بعضی نیروگاه ها، دوره های تعمیرات توربین های کلاس F با مضارب 33هزار ساعت کارکرد برنامه ریزی می شوند.
با این حال در برخی از نیروگاه ها که توربین آنها بدون پشتیبانی سازنده داخلی تامین شده اند، مشکلاتی در زمینه سطح آمادگی و تامین قطعات استراتژیک وجود دارد. این مسائل می توانند باعث کاهش کارکرد پیوسته و بروز مشکلات در طول زمان بهره برداری شوند. اما نکته مهم این است که ما زمینه تامین و ساخت قطعات برای انواع توربین های کلاس F در کشور را ایجاد کرده ایم.
یکی از مزیت های اصلی فناوری در توربین های کلاس Fاستفاده از قطعات داغ و تکنولوژی های پیشــرفته ساخــت پره است. برای مثــال، مپنا از ریخــته گری دقیــق (Single Crystal) و انجماد جهت دار برای تولید قطعات استفاده می کند. این تکنولوژی به ما این امکان را می دهد که قطعات با کیفیت بالا و سایز بزرگ را برای توربین های کلاس F تولید کنیم.
در حال حاضر در گروه مپنا امکان ارائه و ساخت این قطعات با فناوری پیشرفته وجود دارد که می تواند در بهبود و مدیریت هزینه های مربوط به تعمیرات و نگهداری توربین ها راهگشا باشد، هرچند که به طور گسترده نمی توان هزینه ها را کاهش داد.
سطح فناوری در حوزه ساخت قطعات توربین های کلاسF بسیار بالاست و این به دلیل مواد استفاده شده، دقت بالای ساخت، حجم عملیات ماشین کاری و پیچیدگی های فرآیندی است. عملیات در این بخش پیچیدگی بالایی دارد و هزینه های آن به طور طبیعی بالاست؛ با این حال مپنا توانسته انحصار در تولید قطعات ریخته گری این توربین ها را پشت سر بگذارد و این امکان را فراهم آورده که این قطعات با هزینه ای منطقی و اقتصادی در دسترس صنعت کشور باشد.
به گفته مدیر طرح توسعه توربین کلاس F گروه مپنا این تغییر در فرآیند تولید به ما این اجازه را می دهد که یک راهکار منطقی و اقتصادی برای تامین قطعات مورد نیاز و حفظ آمادگی نیروگاه ها ارائه دهیم. یکی از مهم ترین نکات در این زمینه، توانایی مپنا در تامین و تحویل به موقع قطعات است که باعث می شود نیروگاه های پیشرفته به طور مستمر در حال بهره برداری باقی بمانند.
در مورد اجزای سیستم احتراق و قطعات مورد استفاده در این توربین ها، باید توجه داشت که این قطعات در معرض گازهای داغ با دمای بین 1500 تا 1600 درجه سانتی گراد قرار دارند. بنابراین، باید در ساخت آنها از آلیاژهای ویژه ای استفاده شود که توانایی تحمل چنین دماهایی را داشته باشند. ترکیب این آلیاژها با تکنولوژی های خنک کاری و مواد سرامیکی باعث افزایش عمر مفید قطعات می شود.
برای مثال، فناوری های خنک کاری و استفاده از مواد سرامیکی مقاوم در کنار پوشش های خاص و پیشرفته، این امکان را فراهم می آورد که قطعات داغ در دماهای بالا به مدت طولانی تری عمل کنند. در نهایت، این روش ها باعث می شوند که قطعاتی که به طور متوسط در دمای بین 900 تا 950 درجه سانتی گراد عمل می کنند، بتوانند عمر مفید بیشتری داشته باشند.
در نتیجه، هزینه تعمیرات بالاتر در توربین های کلاس F نسبت به توربین های با فناوری سطح پایین تر به نوعی توجیه پذیر است. این هزینه ها به واسطه راندمان بالاتر و کاهش مصرف سوخت، در بلندمدت جبران می شوند.
به طور معمول در سطح جهانی، حدود 70درصد از هزینه تولید برق مربوط به هزینه سوخت است. بنابراین با توجه به اهمیت مدیریت هزینه و پایداری و بهینه سازی فرآیندهای ساخت و تولید، مپنا همواره به دنبال ارائه راهکارهایی جامع برای بازسازی قطعات کلیدی توربین های پیشرفته و تکمیل زنجیره ارزش انجام تعمیرات در داخل کشور بوده است.
MGT-75 اولین توربین کلاس F تمام ایرانی
اکنون در آستانه رونمایی از اولین توربین کلاس F تمام ایرانی (MGT-75) قرار داریم. این توربین دارای سطح فناوری بسیار بالایی است و در حوزه توربین های گازی در دنیا از جایگاه رقابتی خوبی برخوردار است. به طور خاص، این توربین در زمره یکی از بالاترین راندمان و عملکرد در محدوده توانی خود در دنیا دارد. هدف گذاری مپنا این بود که توربین MGT-75 بتواند در حدود 220 مگاواتی، بالاترین راندمان قابل حصول را داشته باشدو در عین حال قابلیت استفاده از هیدروژن در ترکیب با گاز طبیعی همراستا با جدیدترین محصولات روز دنیا در این صنعت را داشته باشد.
توربین های کلاس F گروه مپنا به دلیل راندمان بالا، قابلیت اطمینان بیشتر و اثرات زیست محیطی کمتر در تولید انرژی برق بسیار مؤثر هستند. به ازای هر یک درصد افزایش راندمان در توربین گاز، حدود 2.5درصد کاهشCO₂ در تولید برق داریم که این یک دستاورد بزرگی در صنعت برق کشور است. به این معنا که تفاوت راندمان کلاس F و E در حدود 4درصد است. با این فناوری، در افق زمانی پنج تا 10 ساله، می توانیم گام های بلندی در راستای بهبود تولید برق و کاهش اثرات زیست محیطی ناشی از آن در کشور برداریم.
در مسیر توسعه توربین MGT-75، فناوری ها و ابزارهای طراحی و تولید به صورت کاملاً بومی و ایرانی ارتقا یافته است. مپنا توانسته نه تنها در حوزه طراحی نرم افزار و سخت افزار، بلکه در نیروی انسانی و امکانات تولید نیز به سطح بالاتری برسد. این دستاوردها به ما این امکان را می دهند که در پروژه های دیگر، مانند طراحی و توسعه توربین برای میادین نفتی جنوب کشور نیز از این ظرفیت ها بهره برداری کنیم.
مهندس طباطبایی، مدیر توسعه محصول شرکت توگا می گوید: در حال حاضر در کشور حدود 15 توربین کلاس F نصب شده است و به زودی یک توربین دیگر نیز اضافه خواهد شد. قطعات استراتژیک این توربین ها نیز به صورت بومی در دست تولید است و از طریق پشتیبانی دقیق می توانیم این ناوگان را به طور کامل پوشش دهیم. همچنین، ظرفیت و دانش تعمیرات و سرویس دهی به این توربین ها تا سطح تعمیرات اساسی داخل کشور نیز توسط گروه مپنا فراهم شده است.
در نهایت، پس از رفع نیاز داخلی کشور و با توجه به پتانسیل های موجود، امکان صادرات خدمات مهندسی و قطعات پیشرفته این توربین ها می تواند فرصتی عالی برای ارزآوری و تأمین نیازهای بازارهای برق و انرژی منطقه باشد. در مجموع، مپنا توانسته است قدم های مثبتی در این راستا برای کشور عزیزمان ایران بردارد و امید داریم متخصصان گروه مپنا همچون همیشه نقشی مهم و سازنده در آینده صنعت کشور ایفا کنند.
تگ ها توسعه توربین کلاس F گروه مپنا مپنا همکاری های دانش بنیان مپنا
{{name}}
{{content}}