بودجه و زیرساخت، نیاز سومین دیوار دفاعی جهان

به گزارش ایرنا، دیوار تاریخی گرگان از کوه های گلیداغ در مراوه تپه آغاز شده و تا سواحل گمیشان ادامه دارد و پس از دیوار چین با 6 هزار کیلومتر و دیوار آلمان با حدود 550 کیلومتر، سومین دیوار طولانی جهان محسوب می شود که در زمان تاسیس خود کاربری های مختلفی از جمله دفاعی و نظامی داشته است.

به گزارش ایرنا، دیوار تاریخی گرگان از کوه های گلیداغ در مراوه تپه آغاز شده و تا سواحل گمیشان ادامه دارد و پس از دیوار چین با 6 هزار کیلومتر و دیوار آلمان با حدود 550 کیلومتر، سومین دیوار طولانی جهان محسوب می شود که در زمان تاسیس خود کاربری های مختلفی از جمله دفاعی و نظامی داشته است.

دیوار بزرگ گرگان و تاسیسات وابسته آن که با نام های «دیوار سرخ، دربند گرگان، دربند خزران، باب الابواب، سد ایران و توران، سد یاجوج و ماجوج، سد اسکندر، سد پیروز، سد خسرو، سد انوشیروان، سد قزل آلان و مارسرخ» هم شناخته می شود یادگار ساسانیان در شمال شرق ایران و استان گلستان برای محافظت از مرزها در مقابل هجوم قبایل مهاجم است.

این شاهکار مهندسی نظامی دوره امپراتوری ساسانی در حوزه فرهنگی که با خشت و آجر برای جلوگیری از تاخت و تاز اقوام بیابانگرد ساخته شد با وجود نابودی بخش های گسترده آن همچنان نماد چند هزار ساله عشق ایرانیان برای پاسداری از مرزهای این کهن سرزمین است.

نخستین بار «اریک اشمیت» آمریکایی در سال 1310 خورشیدی با پرواز بر روی شهرهای ایران و دشت گرگان موفق به شناسایی 170 کیلومتر از مسیر و تاسیسات وابسته دیوار تاریخی گرگان شد و بستر لازم را برای مطالعات گسترده باستان شناسی فراهم کرد و بعد از آن مرحوم محمد یوسف کیانی سرپرست هیات کاوش های باستان شناسی دشت گرگان در دهه 1350 خورشیدی با پرواز مجدد بر روی دیوار موفق به شناسایی مسیر و تاسیسات وابسته آن از سواحل شرقی دریای کاسپین تا کوه های پیشکمر در ارتفاعات معروف به عرب داغ شد.

نتایج بررسی هوایی مرحوم کیانی با همکاری مرحوم محمد مهریار، منجر به ارایه نخستین نقشه مسیر دیوار بزرگ گرگان و تاسیسات وابسته به طول 200 کیلومتر شد و امروزه بقایای دیوار تاریخی از کرانه های شرقی دریای خزر تا ارتفاعات و دره های البرز شرقی در دامنه بیلی کوه در پارک ملی گلستان نزدیک روستای «زاو» در شمال شرقی شهرستان کلاله قابل مشاهده است.

طبق اعلام کارشناسان، علاوه بر اجرای برنامه های کاوش در مسیر دیوار تاریخی گرگان که برای مطالعات باستان شناسی انجام می شود، می توان با حفاری یکی از 34 قلعه موجود در مسیر و بخشی از دیوار و اجرای اقدامات مرمتی و حفاظتی بر روی آن، زمینه بازدید بیشتر گردشگران را از این اثر مهم تاریخی فراهم کرد.

مشاهده و لمس اثر از نزدیک یکی از ملزومات جذب گردشگر محسوب می شود و هر چه شرایط بهتری برای اکتشاف بخش های مختلفی از یادگار دوره ساسانی فراهم شود به همان نسبت شاهد استقبال بیشتر گردشگران داخلی و خارجی برای بازدید از این اثر با ارزش خواهیم بود.

مدیر پایگاه دیوار بزرگ گرگان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با تاکید بر اینکه این یادگار بازمانده از دوران امپراتوری ساسانی معرفی کننده گوشه ای از تاریخ غنی و کهن ایران زمین است، بیان کرد: انجام اقداماتی با تمرکز بر مطالعه، نگهداری، مرمت و احیای دیوار در مسیر شرق به غرب گلستان می تواند زمینه را برای حضور بیشتر گردشگران در استان فراهم سازد.

حمید عمرانی، دیوار بزرگ گرگان را به دلیل امتداد از شرق به غرب گلستان و عبور از هفت شهرستان در طول مسیر دارای ظرفیت خوبی برای مطرح شدن به عنوان محور توسعه استان برشمرد و افزود: در 50 سال گذشته فقط 2 هزار متر مربع حفاری و کاوش در طول مسیر دیوار برای مطالعات باستان شناسی نه توسعه گردشگری انجام شد.

وی ادامه داد: توسعه گردشگری در این اثر تاریخی نیازمند تخصیص اعتبارات مصوب سالیانه برای انجام حفاری، مرمت و احیای یکی از 34 قلعه ساخته شده و بخشی از دیوار و همچنین ایجاد مراکز اقامتی و پذیرایی در محدوده آن است.

مدیر پایگاه دیوار بزرگ گرگان، ایجاد اقامتگاه گردشگری با امکاناتی مانند سرویس بهداشتی، نمازخانه و فضاهایی برای استراحت و خرید لوازم ضروری را در بیشتر شدن مدت ماندگاری گردشگران در مسیر دیوار موثر دانست و گفت: با ایجاد زیرساخت های لازم، گردشگران بعد از بازدید از دیوار تاریخی گرگان در طول مسیر با ظرفیت های فرهنگی و جاذبه های طبیعی و تاریخی، صنایع دستی و خوراکی های محلی، آداب و رسوم و موسیقی قومیت های مختلف ترکمن، بلوچ و سیستانی ساکن آشنا می شود.

همچنین کشاورزی، پرورش ماهی، شترداری و سوارکاری از دیگر ظرفیت های اقتصادی شهرستان های در طول مسیر دیوار گرگان است که باید به درستی معرفی شود تا گردشگران بعد از بازدید از این دیوار از دیگر جاذبه های گلستان از جمله برج قابوس و یا شهر تاریخی جرجان دیدن کنند.

عمرانی با اشاره به اینکه از سال 1378 تا سال 1402 فقط 220 میلیارد ریال به این پایگاه برای تملک و آزادسازی عرصه و حریم، ساماندهی ساختمان اداری، تکمیل پایگاه اطلاع رسانی و انجام کاوش باستان شناسی اختصاص یافت گفت: اجرای پروژه های کاوش، احیا و مرمت این اثر تاریخی نیازمند تعیین ردیف اعتبار ملی است که بر اساس آن طی یک برنامه بلند مدت زمینه برای ارائه خدمات گردشگری در مسیر دیوار فراهم شود.

عمرانی افزود: با توجه به گستردگی و طولانی بودن مسیر دیوار تاریخی گرگان به عنوان یک اثر شاخص استانی و ملی، برای ادامه پروژه های مرمتی، حفاظتی و احیا به طور مستمر سالیانه به 200 میلیارد ریال اعتبار نیاز داریم و امیدواریم با پشتیبانی دولت چهاردهم این خواسته محقق شود.

وی ادامه داد: همچنین از ظرفیت های بخش خصوصی و تعاونی ها هم در طول مسیر دیوار تاریخی گرگان برای ایجاد تاسیسات و خدمات گردشگری استقبال می شود.

مدیر پایگاه دیوار بزرگ گرگان بیان کرد: ایجاد پنج پایگاه اطلاع رسانی در مسیر دیوار برنامه ریزی شد که ساخت نخستین پایگاه در حوزه روستای قله جیق بزرگ گمیشان تاکنون 80 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.

پرونده مقدماتی ثبت جهانی این اثر تاریخی در یونسکو تایید شده و اقدامات برای تکمیل پروند شامل آماده سازی زیرساخت های برای حضور گردشگران با تکمیل نقشه برداری، نصب تابلو راهنما و ایجاد مجتمع های گردشگری (هتل، کمپ، رستوران و بوم گردی) در طول مسیر در حال انجام است.

به گزارش ایرنا، وجود طبیعت رنگارنگ و دلفریب جنگل های سرسبز هیرکانی و پارک ملی گلستان، بهره مندی از وسیع ترین بافت تاریخی شهری زنده شمال کشور در گرگان، برخورداری از آثار طبیعی و تاریخی منحصر به فرد مانند آبشار کبودوال به عنوان بلندترین آبشار خزه ای ایران، برج قابوس بلندترین برج آجری جهان، دیوار دفاعی گرگان طولانی ترین دیوار دست ساخت بشر بعد از دیوار چین و آلمان و همچنین برخورداری از تنها جزیره ایرانی دریای خزر با یک ساحل بکر در کنار دریای خزر و خلیج گرگان و وجود منطقه آزاد تجاری صنعتی اینچه برون از جمله ظرفیت های گردشگری گلستان است.

تپه ها، قلعه ها، مساجد زیبا، زیارتگاه ها، برج ها، کانون های شهری و روستایی تاریخی، کاخ ها، پل ها، معابر و گذرگاه های تاریخی، امام زاده ها و آرامگاه و آداب و رسوم اقوام ساکن، از دیگر جاذبه های تاریخی و فرهنگی گلستان شناخته می شود که در صورت سرمایه گذاری مناسب و بکارگیری شیوه های نوین تبلیغات می تواند نقش چشم گیری در جذب گردشگران داخلی و خارجی داشته باشد.

نظرات

captcha