عضو شورای شعر و ترانه:

البرز استان شعرخیزی است

ایسنا/البرز یک مدرس شعر و عضو شورای شعر و ترانه وزارت ارشاد گفت: استان البرز یک استان شعر خیز بوده و شاعران نامداری چون شاملو را به خود دیده است.

مجید افشاری در گفت وگو با ایسنا درباره جایگاه اجتماعی شعر و شاعر گفت: شعر یک امر انسانی است. امر هنری متصل به ذات انسانی که با حیات و زیست اجتماعی انسان پیوند خورده است.

وی افزود: اگر اینگونه نگاه کنیم که یک شاعر صرف نظر از توانایی و استعداد در شعر سرایی، یک شهروند است، در این زمان می توانیم بگوییم که هنر این شهروند می تواند به مثابه یک ابزار برای انتقال پیام باشد، می تواند به جامعه خاستگاه معرفی کند و در بزنگاه های عاطفی و اجتماعی شاعر نقش آفرینی کند.

افشاری ادامه داد: نقش آفرینی برای هنرمند برخی اوقات ضرورتی ندارد. می تواند یک رفتار جزیره ای داشته باشد، تافته جدا بافته باشد و به عنوان یک کلیت منزوی، از جامعه دور ایستاده و جامعه را تماشا کند، اما دریافت های خود را با جامعه به اشتراک بگذارد.

افشاری ادامه داد: اما با فضایی که رسانه در حال حاضر ایجاد کرده اند با یک الگوی جهانی مصرف مواجه هستیم. یعنی یک الگوی مادر در دنیا داریم که بر مبنای بده بستانی، تولید و مصرف است. در این الگوی کلان شاعر یک شهروند است و باید یک محصول برای مصرف ارائه کند.

این پژوهشگر ادبی عنوان کرد: این به معنای تنزل دادن والایی و جایگاه هنر نیست، بلکه وقتی بتوانیم در این جهان مصرف حضور موثر داشته باشیم، چه اشکالی دارد که خوراک سالم به مخاطب آن پیشنهاد بدهیم.

وی در خصوص نقد گفت: معتقدم بدون ابزار نمی توان نقد کرد و باید در زمینه ابزارمان را بشناسیم و بعد برای نقد یک اثر اقدام کنیم. خیلی موارد در نقد اغلب ناقدان پیشینه مطالعاتی دقیق و درستی ندارند و وقتی با متنی روبه رو می شوند، معمولا سعی می کنند که مکاشفه ها و یا دریافت های فردی خود را در متن جستجو کنند.

این شاعر معاصر در ادامه افزود: اگر متن منطبق با درک و دریافت آنها از هنر باشد، مطلوب بوده و ستایش می شود اما اگر متن، نوشتار یا یک اثر هنری را منطبق با سلایق خود نبینند، معمولا با آن زاویه پیدا می کنند. این شکل اصلا پذیرفته نیست و یک نوع مصادره کردن اثر به نفع دریافت های نقد کننده محسوب می شود.

وی یادآور شد: اما اگر بخواهیم نقد را تعریف کنیم، نقد یعنی ساخت گشایی اثر، منهای ارزش داوری. این یعنی اینکه اثر چه ویژگی های زیباشناسی دارد، نظام معنایی آن چیست، واژه های هستی شناسی آن چیست و شیوه های پرداخت مولفه های آن اثر به چه شکل است. صرفه نظر از اینکه مقبول باشد و یا اینکه رد شود.

این مدرس ادبی بیان کرد: تمام مشکلی که در نقد داریم در زمینه آموزش است، وقتی کسی که ناقد است اما با مفاهیم و تعاریف شعر آشنا نیست، معمولا ذوقی نظر می دهد. اما وقتی در نقد شما مقدمات و پیش نیازها را بیان می کنید، مخاطب درک مطلب بهتری دارد.

افشاری گفت: در محافل، مجامع ادبی و حتی در دانشگاه ها یک کتاب مرجع برای تعاریف نقد نداریم. وقتی به عنوان کشوری شناخته شده ایم که مهد شعر و ادب است، نبود این کتاب مرجع خیلی جای دقت دارد. از این رو حسب دغدغه شخصی و با تجربه 30 ساله ای که داشتم این را به صورت کتاب در خواهم آورد و به زودی به مخاطبان حرفه ای شعر تقدیم خواهم کرد.

افشاری در خصوص شعر و فعالیت شاعران در استان البرز گفت: حداقل این است که یکی از بهترین ناشران در حوزه شعر در این استان فعالیت می کند و آثار شایسته ای را معرفی و به بازار عرضه کرده است. در نهایت می توان گفت که استان البرز یک استان شعرخیز بوده و شاعران نامداری چون شاملو را به خود دیده است.

وی درباره انجمن های ادبی ادامه داد: انجمن ها و محافل ادبی در کرج هنوز نفس می کشند و این خیلی مهم است. اما گروه هایی هستند که بر باور خودشان استوارند، کسی را درون خود راه نمی دهند و وارد هیچ چشم انداز و نگرش تازه ای در مورد شعر نمی شوند. البته این اشکالی ندارد و همین که ساحت هنر این امکان را می دهد که مدل فردی و گروهی خودشان را داشته باشند، ارزشمند است.

وی خاطر نشان کرد: متاسفانه دیده می شود که اثرهای هنری شاعران را بدون رعایت حقوق صاحب اثر به نام خود درج می کنند و این اشتباه است. ما قانون کپی رایت نداریم و به سادگی در رادیو و محافل ادبی شعر و قطعه ادبی شاعری را می خوانند، اما نامی از شاعر آن نمی آوردند و این زمانی به یک فاجعه تبدیل می شود که اثر را به نام خودشان عنوان می کنند.

وی مطرح کرد: به دلایلی نمی توانیم جلوی دزدی مطالب و یا حفظ نام صاحب اثر را داشته باشیم. اما مؤثرترین موضوع در این زمینه به فرهنگ ما برمی گردد. متاسفانه وقتی اثری توسط کسی دزدیده می شود، این صاحب اثر است که باید ثابت کند که متعلق به اوست و این خیلی غم انگیز است. یعنی کسی که اثری دیگری را به نام خود درآورده زیر سوال نمی رود.

این شاعر معاصر ادامه داد: اولین ماجرا این است که همه هزینه ها متوجه مؤلف می شود و دوم اینکه جامعه ما وقتی قانونمند نشده، حقوق مؤلف و صاحب اثر رعایت هم نمی شود. از این رو جنبه اخلاقی خیلی مهم است و تا این اصل در انسان ها نهادینه نشود، هر چقدر قانونگذاری هم اتفاق بیافتد فایده ای نخواهد داشت.

این نویسنده و پژوهشگر اظهار کرد: این موضوع ریشه تربیتی، معرفتی و اجتماعی دارد و باید آسیب شناسی شود. اما اگر بخواهیم دفعتا جلوگیری کنیم به نظرم می تواند یک مرجع رسمی برای رسیدن به این شکایات با مستندات باشد و جرایمی را در نظر بگیرد تا به تدریج یک صورت رسمی در جامعه پیدا کند.

این نویسنده کتاب درباره یکی از سروده های خود افزود: یک غزل اجتماعی با عنوان «باری سوار گرده مردم نکرده ایم» دارم که علی رغم اینکه در کتاب چاپ شده و در سایت ها به نام من وجود دارد، اما متاسفانه بسیاری از افراد دراز دستی کرده و آن را به خود نسبت داده اند. می خواهم این غزل که زبان حال جامعه امروز ماست در این گفتگو منعکس شود و در اختیار مخاطب قرار گیرد.

باری سوارگرده مردم نکرده ایم

باری سوار گرده مردم نکرده ایم

خود را به نعمتی گذرا گم نکرده ایم

دست تهی ما و تهی دستی تنور

یک جو طمع به خرمن گندم نکرده ایم

دریای شوربخت و صبوریم، سالهاست

توفان چشیده ایم و تلاطم نکرده ایم

جنگل گواه باش اگر خانه سرد بود

یک شاخه از درخت تو هیزم نکرده ایم

زور زبانِ منطقمان می دهد نشان

ما با زبانِ زور تکلم نکرده ایم

از روی خشم سنگِ ترازوی عدل را

هرگز نثار شیشه ی مردم نکرده ایم

با خون دل وضوی عبادت گرفته ایم

با خاک هر دیار تیمم نکرده ایم

ما را به جرم آینه بودن شکسته اند

زیرا به روی رنگ تبسّم نکرده ایم

انتهای پیام

نظرات

captcha