اورونوف نیم فصل از پرسپولیس جدا می شود؟
هافبک تهاجمی ملی پوش ازبکستانی تیم پرسپولیس همچنان از یک تیم قطری پیشنهاد دارد و ظاهرا می خواهد از این تیم جدا شود.
کارشناس مسائل غرب آسیا معتقد است هنگامی که شرق و غرب کشور توسط پایگاه های آمریکایی اشغال شده بود، سردار قاسم سلیمانی از توسعه پایگاه های آمریکایی جلوگیری کرد و با سازماندهی نیروهای مقاومت منافع واشنگتن در غرب آسیا را محدود کرد.
در این یادداشت با بیان وضعیت کشور و منطقه در سال های ابتدایی فرماندهی سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی بر نیروی قدس سپاه پاسداران، به بازخوانی کارنامه عملکرد وی پرداخته شده و نشان داده شده است که او چگونه توانست نقشه های دشمنان ایران را نقش بر آب و امنیت کشورمان را حفظ کند.
رشد قارچ گونه پایگاه های نظامی و اشغال کشورهای ناهمسو
بعد از آزادسازی کویت در ابتدای دهه 1990 (سال 1371)، کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس از ایالات متحده خواستند تا در کشورهایشان پایگاه های نظامی احداث کند. در همین راستا، 18 پایگاه نظامی رسمی و حداقل 3 پایگاه غیررسمی ارتش آمریکا در کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس احداث شد. طبیعی است که در صورت تجاوز ایالات متحده به ایران، این پایگاه ها مورد بهره برداری قرار می گرفت و از این منظر، تهدید بالقوه برای امنیت ایران به شمار می رفت.
در چنین وضعیتی، آمریکا در ابتدای قرن جدید به افغانستان حمله کرد. در خلال این عملیات، ارتش پاکستان 10 پایگاه نظامی خود را در اختیار ارتش آمریکا قرار داد و این وضعیت بعد از سقوط حکومت طالبان نیز ادامه داشت. هم چنین در افغانستان اشغال شده نیز پایگاه های نظامی بزرگی دایر شد.
از طرف دیگر ایالات متحده با ترکیه بر سر تقویت حضور خود در فرودگاه نظامی «اینجرلیگ» به توافق رسید تا به موجب آن نیروی دریایی ایالات متحده نیز در این پایگاه مستقر شده و ظرفیت اسکله آن تا 6 برابر افزایش یابد. هم چنین جنگنده های پیشرفته، هواگردهای لاکهید مارتین ام سی130 و هواپیماهای سوخت رسان مانند بوئینگ کی سی-135 استراتوتانکر نیز در این پایگاه مستقر شدند.
بعد از اشغال عراق، این وضعیت تشدید شد. به این ترتیب عملا ایالات متحده در مرزهای شرقی، جنوبی و غربی ایران حضور بسیار پررنگی داشت و تهدید علیه تمامیت ارضی ایران به بالاترین سطح رسید. در مرزهای شمالی نیز تهدیدات بالقوه زیادی برای ایران مطرح بود. مثلا در جریان اشغال افغانستان، ایالات متحده پایگاه هوایی خود در جنوب ازبکستان (فرودگاه کارشی خان آباد) را گسترش داده بود. این فرودگاه تا مرزهای ایران حدود 470 کیلومتر فاصله دارد که با توجه به جنگنده ها و بمب افکن های آمریکایی به راحتی می توانست مناطق شرقی و شمالی ایران را تهدید کند.
از سوی دیگر در گرجستان نیز ایالات متحده برای بهره برداری از پایگاه های «گودائوتا» و «وازیانی» به توافق رسید که در فاصله حدودا 500 کیلومتری مرزهای شمال غرب ایران قرار دارند. مجموع این شرایط نشان می داد ایران عملا در هیچ یک از نوارهای مرزی خود، از تهدید جدی نظامی آمریکا در امان نبود.
ایران؛ ایستگاه بعد از عراق
جورج بوش، رئیس جمهور وقت آمریکا بعد از اشغال افغانستان، در نطق رسمی خود ایران را در کنار کره شمالی و عراق عضو «محور شرارت» خواند. تنها دو سال بعد، آن ها عملیات بزرگ خود علیه عراق را کلید زدند و با سرنگونی رژیم صدام حسین، بغداد را تصرف و اداره این کشور را در اختیار گرفتند. به این ترتیب، به صورت طبیعی بسیاری احتمال می دادند که ایستگاه بعدی حملات آمریکا، جمهوری اسلامی ایران باشد.
«دیک چنی» معاون اول جورج بوش نیز صراحتا اعلام کرده که طرفدار حمله به ایران بود. «داگلاس فیت» معاون وزیر دفاع وقت نیز در کتابی که اندکی بعد منتشر کرد، تصریح کرده که پنتاگون طرح حمله به ایران را آماده کرده بود. او در کتاب «جنگ و تصمیم» نوشته است: «تنها سه هفته پس از حادثه 11 سپتامبر، دونالد رامسفلد، وزیر دفاع وقت آمریکا یک استراتژی رسمی نظامی تدوین کرد که در این طرح، نه تنها حذف رژیم صدام حسین به واسطه حمله نظامی گنجانده شده بود، بلکه سرنگونی رژیم های ایران، سوریه و چهار کشور دیگر خاورمیانه نیز از جمله اهداف این طرح بود.»
او در ادامه تصریح می کند: «تغییر نقشه خاورمیانه از طریق نیروی نظامی که مورد حمایت رهبران ارشد نظامی آمریکا قرار داشت، از جمله اهداف این طرح بود.»
هم چنین ژنرال وسلی کلارک، که فرماندهی ناتو در جنگ کوزوو را بر عهده داشت در کتاب چاپ 2003 خود با عنوان «پیروزی جنگ های مدرن» به نقل از یک مقام پنتاگون یادآوری می کند: فهرست کشورهایی که رامسفلد و پل ولفوویتز، معاون وزیر دفاع خواهان اشغال آنها بودند شامل عراق، ایران، سوریه، لیبی، سودان و سومالی بود.
از سوی دیگر مقامات رژیم صهیونیستی نیز برای حمله به ایران فشار می آوردند. «آریل شارون» نخست وزیر وقت رژیم صهیونیستی در مصاحبه با روزنامه «تایمز» لندن صراحتا خواستار حمله به ایران بعد از اشغال بغداد شد. «بنیامین بن الیعازر» وزیر جنگ وقت رژیم صهیونیستی حتی پیش از اشغال عراق نیز حمله به ایران را نسبت به عراق دارای اولویت می دانست و در این زمینه با مقامات آمریکایی رایزنی می کرد.
با توجه به تمامی این مسائل، چه اتفاقاتی باعث شد تا آمریکا از حمله به ایران منصرف بشود؟ بی تردید در میان مجموعه عللی که در پاسخ به این پرسش باید مورد توجه قرار داد، عملکرد فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
محاصره رژیم صهیونیستی و تشکیل زنجیره محور مقاومت
در سال 2000، رژیم صهیونیستی بعد از 18 سال خاک لبنان را به طور کامل ترک کرد. به این ترتیب حزب الله لبنان به عنوان نیروی آزایبخش لبنان جایگاه ویژه ای در کل منطقه پیدا کرد. اما در این میان باید سال 2006 را یک سال استثنائی به حساب آورد.
در 25 ژانویه 2006 (5 بهمن 1384)، انتخابات پارلمانی فلسطین برگزار شد. در این انتخابات که مشارکت عمومی به حدود 75 درصد رسید، حماس موفق شد 74 کرسی از مجموع 132 کرسی پارلمان را به دست بیاورد و عملا بیش از 56 درصد پارلمان را به تنهایی در اختیار بگیرد. این موضوع باعث شد تا حماس به منصب مهم «نخست وزیری» دست پیدا کند. حماس در کل این مدت، همواره بر موضع اصولی خود مبنی بر به رسمیت نشناختن رژیم صهیونیستی و عدم پذیرش تعهدات اسلو و... تأکید کرده بود.
کم تر از دو هفته بعد، در روز 6 فوریه 2006 (17 بهمن 1384)، توافقنامه معروف «مار میخائیل» به امضای «سید حسن نصرالله» و «میشل عون» رهبران حزب الله لبنان و جنبش میهنی آزاد رسید تا به صورت ائتلافی در انتخابات ها شرکت کنند. به این ترتیب جنبش میهنی آزاد رسما از ائتلاف 14 مارس (ائتلاف مخالفین مقاومت) خارج شد و عملا حزب الله در قامت بازیگر درجه اول، در عرصه سیاسی لبنان وزن بالایی پیدا کرد.
این اتفاقات در حالی به وقوع پیوست که به موازات آن در عراق نیز متحدین ایران قدرت را در اختیار گرفتند تا عملا با همراهی سوریه، یک محور منطقه ای فراگیر از ایران آغاز شده و به مرزهای سرزمین های اشغالی برسد. به عبارت دیگر از فلسطین و جنوب لبنان تا سوریه و عراق و بالاخره ایران، یک محور یکپارچه ای شکل بگیرد تا بتواند رژیم صهیونیستی را تهدید و بازدارندگی قدرتمندی برای ایران ایجاد کند.
در چنین بستری، در روز 12 ژوئیه 2006 (21 تیر 1385) رژیم صهیونیستی به لبنان حمله کرد تا با شکست دادن حزب الله، عملا این زنجیره محور مقاومت را پاره کرده و خود را از محاصره نسبی آزاد کند. اما این عملیات نیز بعد از 33 روز با ناکامی کامل صهیونیست ها در دستیابی به اهداف خود پایان یافت تا عملا موقعیت حزب الله در کل جهان عرب تقویت شود و در داخل لبنان نیز همه طرف ها – حتی مخالفین حزب الله – به این حقیقت اذعان کنند که حزب الله به عنوان نیروی مقاومت اسلامی لبنان موفق شده معادله بازدارندگی موفقی در برابر رژیم صهیونیستی به وجود آورد و سلاح آن ضامن امنیت و تمامیت ارضی لبنان است.
توافق برای خروج تنها 5 سال بعد از اشغال
در بررسی کارنامه عملکرد سپهبد شهید قاسم سلیمانی، عراق را باید نقطه عطفی دانست. شهید سلیمانی در قبال اشغال عراق طرح هوشمندانه ای را طراحی کرد تا نهایتا به اذعان بانیان اصلی حمله به عراق مانند «دونالد رامسفلد»، وزیر دفاع وقت ایالات متحده، آمریکا در عملیات عراق به طور کامل شکست خورده باشد. این نکته را در رفتار علنی ایالات متحده نیز می توان مشاهده کرد.
ایالات متحده بعد از اشغال عراق قصد داشت این مسیر را ادامه داده و جغرافیای غرب آسیا را دگرگون سازد. در واقع آن ها قصد داشتند حکومت های ناهمسو را سرنگون، کشورها را اشغال و نظام سیاسی جدیدی را بر پایه منافع خود در این کشورها تأسیس کنند. اما با طراحی شهید سلیمانی، همین عراق به باتلاق نیروهای آمریکایی تبدیل شد؛ به طوری که نه تنها قطار پیشروی آنان در ایستگاه عراق متوقف شد و از حمله به کشورهای دیگر خودداری کردند، بلکه فراتر از آن حتی در همین عراق نیز تاب نیاوردند و در سال 2008 به صورت رسمی توافقنامه ای را امضا کردند تا – طبق جدول زمانبندی شده - به طور کامل این کشور را ترک کنند.
شهید القدس| سردار سلیمانی و اتحاد گروه های مقاومت فلسطین اقدامات حقوقی ایران در پرونده ترور شهید سلیمانیدر این زمینه به صورت کوتاه باید گفت در ماه های پایانی 2008 در اوج رقابت های انتخابات ریاست جمهوری، «باراک اوباما» وعده داد تا به سرعت و به طور کامل خاک عراق را ترک کند. او با همین وعده انتخاباتی به کاخ سفید راه یافت تا روشن شود در ایالات متحده، افکار عمومی نه تنها از جنگ افروزی حمایت نمی کند؛ بلکه خواستار کاهش نقش آفرینی نظامی در غرب آسیا هستند. بی تردید تفاوت آراء مردم آمریکا در سال 2004 و 2008 می تواند میزان تأثیرگذاری طرح سردار سلیمانی برای عراق را در نزد عامه شهروندان آمریکایی نشان دهد.
جمع بندی
در ادامه باید به اختصار به مقطع تحولات دهه دوم قرن جدید، بیداری اسلامی و بحران سوریه اشاره کرد؛ اما ما برای رعایت اختصار از ورود به این موضوعات خودداری شده است. تنها نکته مهمی که در این زمینه می توان بیان کرد این است که در سال 2012 اجماع جهانی بر سقوط حکومت وقت سوریه تعلق گرفته بود؛ اما سردار شهید حاج قاسم سلیمانی توانست قدرت خود را به رخ تمام طرف ها بکشد و نشان دهد در منطقه تحت نفوذ ایران، هیچ طرحی محقق نمی شود؛ مگر آن که ملاحظات ایران را در نظر بگیرند.
به صورت کوتاه باید گفت که آمریکا ابتدا چنان دورخیز کرده بود تا ایران را اشغال کند؛ اما اندکی بعد ورق به طور کامل برگشت و این پنتاگون بود که نیروهای خود را در غرب آسیا کاهش می داد و این ایران بود که نفوذش را تا کرانه های دریای مدیترانه امتداد داد. امروزه تردیدی نیست که اگر ایران لایه های دفاعی و بازدارندگی خود را در مرزهای خود طراحی می کرد، بیش تر در معرض خطر تجاوز دشمن قرار می گرفت.
نویسنده: علیرضا مجیدی، کارشناس مسائل غرب آسیا
انتهای پیام/
{{name}}
{{content}}