امام محمد باقر(ع) مبانی اصیل شیعی را در ابعاد مختلف تبیین کرد

حجت الاسلام سید مهدی واعظ موسوی گفت: امام محمد باقر(ع) توانستند مبانی اصیل شیعی را در عرصه ها و ابعاد مختلف تبیین کنند. این اتفاق برای امام اتفاق مبارکی بود و در امتداد ایشان نیز دوران امامت امام صادق(ع) شروع شد که ایشان نیز تلاش های پدر بزرگوارشان را تکمیل کردند و به تبیین مبانی شیعی پرداختند.

دوران امام محمد باقر(ع) دوران شروع تدریس نظام مند فقه و عقاید شیعه امامیه است. این دوران توسط فرزندشان، امام صادق(ع) در اوج خود قرار گرفت، امام محمد باقر(ع) شاگردان زیادی داشتند و با اینکه در مدینه سکونت داشتند، بیشتر شاگردانشان کوفی بودند، بعد از کوفه از بصره، شام و مکه می توان نام برد. روایات و سخنان فراوانی از ایشان نیز نقل شده است. محمد بن علی(ع) به عنوان رهبر دینی، مورد احترام شیعیان، و به عنوان فقیه و عالم بزرگ اسلامی، مورد احترام اهل سنت است. به مناسبت ولادت امام محمد باقر(ع)، خبرنگار ایکنای خراسان رضوی با حجت الاسلام والمسلمین سید مهدی واعظ موسوی، پژوهشگر دینی گفت وگویی انجام داده است که در ادامه می خوانیم.

ایکنا _ امام محمد باقر(ع) چگونه در دوران امامتشان جنبش علمی و انقلاب وسیع فرهنگی را پدید آوردند؟

دوره زندگی امام باقر(ع) مصادف با نزول بنی امیه و صعود نهضت عباسی بود. بنی امیه به جهت ظلم و ستم های بسیاری که کرده بودند ستاره اقبالشان رو به نزول بود و عباسی ها از این فرصت استفاده و نهضت خود را پایه گذاری کردند که این نهضت از سال 100 هجری شروع شد و در سال 132 هجری به نتیجه رسید و بغداد را به عنوان مرکز خلافت خود قرار دادند. امامت امام محمد باقر(ع) در همین سال ها اتفاق افتاد و فرصتی برای ایشان ایجاد شد تا بتوانند مبانی اصیل شیعی را در عرصه ها و ابعاد مختلف تبیین کنند، این اتفاق برای امام اتفاق مبارکی بود و در امتداد دوران ایشان نیز دوران امامت امام صادق(ع) شروع شد که ایشان نیز تلاش های پدر بزرگوارشان را تکمیل کردند و به تبیین مبانی شیعی پرداختند. با توجه به اینکه در آن زمان هر مقدار که فتوحات و کشورگشایی ها بیشتر و به سرزمین های اسلامی افزوده می شد، همراه با آن فتوحات و بزرگ شدن کشورهای اسلامی، افکار وارداتی نیز در عرصه های اعتقادی، باورهای درست و نیمه درست و... به سرزمین های اسلامی ورود پیدا می کرد، لذا لازم بود که انقلاب فرهنگی بزرگی توسط امام محمد باقر(ع) پایه گذاری و توسط امام صادق(ع) پیگیری شود که خوشبختانه این اتفاق رقم خورد و مبانی اصیل شیعی معین و مدون شد و مشخص شد که فکر و اندیشه اصیل شیعی در عرصه های مختلف جهاد، مبارزه و... چیست. امام باقر(ع) و فرزندشان امام صادق(ع) از امامان معصوم ما هستند و خطا در فکر، منش و روششان راه ندارد، به خوبی توانستند این موارد را تبیین کنند و به همین جهت حق بزرگی بر گردن شیعیان و بالاتر از آن بر گردن اسلام و بشریت دارند، لذا مبانی معارفی برای تمامی افراد کاربرد دارد.

ایکنا _ جایگاه امام نزد اهل سنت چگونه است؟

اهل سنت هیچ گاه با امامان شیعه مخالف نبودند و همیشه به اهل بیت(ع) علاقه مند بودند، البته در اسلام گروهی به نام ناصبی ها پیدا شدند که دشمن اهل بیت(ع) بودند و اکنون بسیار کم شده اند و اگر تعدادی از آنها وجود داشته باشند خود را مخفی می کنند. موضوعی که بسیار اهمیت دارد این است که بیش از یک میلیارد مسلمان شیعه و سنی در جهان، دوستدار اهل بیت(ع) هستند و همان گونه که اهل شیعه ارادت خاصی به امام حسین(ع) دارند، اهل سنت و ادیان دیگر نیز در مراسم اربعین ایشان شرکت می کنند. قدرت هایی همچون قدرت های بنی امیه و بنی عباس که خودشان را اهل تسنن می دانستند با اهل بیت(ع) مخالفت می کردند، لذا ملاک ما نباید آنها باشند، چراکه قدرت ها همیشه به دنبال منافع خود هستند اما عموم مردم به اهل بیت(ع) و فرهنگشان علاقه دارند و به آنان احترام می گذارند و حتی به لحاظ علمی در زمان امام محمد باقر(ع)، سر درس ایشان می نشستند. ابوحنیفه که رهبر فقه حنفی اهل سنت است، از امام صادق(ع) بهره های علمی بسیاری برده است.

ایکنا _ وصیت مهم امام به شیعیان چیست؟

از وصیت های مهم امام محمد باقر(ع) به شیعیان می توان به مواردی مانند وحدت میان شیعیان اشاره کرد، زیرا دشمن هنگامی بر مسلمانان پیروز می شود که مسلمانان در میان خود اختلاف داشته باشند. امامان مصعوم همیشه بر روی وحدت و یکپارچگی شیعیان تأکید داشتند و سفارش کرده اند که باید بر روی نقاط مشترک یکدیگر تمرکز کنید. پایه مهم و اساسی دین اسلام قرآن و پس از آن عترت است و امام باقر(ع) نیز مانند دیگر امامان اصرار داشتند که ما مسلمانان به سوی قرآن برویم و هیچ گاه قرآن را در زندگی خود ترک نکنیم. انتهای پیام

نظرات

captcha