یادداشت| تهدید اولویت های اصلی مردم با اتاق پژواک مجازی

فضای مجازی، به ویژه در شرایط کنونی، ظرفیت بی بدیلی برای شفاف سازی و هم افزایی در حل مسائل اصلی جامعه دارد. تبدیل فضای مجازی به محلی برای تضارب آرا و جلب مشارکت عمومی در حل چالش های کلان، می تواند به تقویت همبستگی و کارآمدی منجر شود.

خبرگزاری تسنیم، علی بهادری جهرمی عضو هیئت علمی دانشکده حقوق دانشگاه تربیت مدرس در یادداشتی نوشت: یکی از چالش های جدی حکمرانی در جهان معاصر، پدیده ای است که می توان آن را «اتاق پژواک» نامید؛ جایی که صداهای گوناگون به حاشیه رانده می شوند و این اتاق تنها بازتاب دهنده ی نظرات همسو و هم جهت با برگزارکنندگان و میدان داران آن است. در این فضا، به جای بازنمایی واقعی از مسائل و دغدغه های جامعه، صدایی یک جانبه شنیده می شود که گاه فاصله بسیاری با واقعیت های اجتماعی و اقتصادی دارد. در فضای مجازی نیز شاهد نوعی بازتولید این رویه در قالب شبکه های سازمان یافته ای هستیم که با حمایت های مستقیم یا غیرمستقیم دولتی، اولویت های غیرواقعی را به جای مطالبات اصلی مردم نمایش می دهند.

در یک نظام حکمرانی مطلوب، هر اقدام و سیاست گذاری باید بر اساس شناخت دقیق از اولویت ها و نیازهای جامعه صورت گیرد. در شرایط کنونی، اولویت های واقعی مردم بیش از هر چیز حول مسائل اقتصادی از جمله تورم، نرخ ارز، مسکن، اشتغال و گرانی شکل گرفته است. این موضوعات، پایه های معیشت و رفاه عمومی را تشکیل می دهند و طبیعی است که مطالبات جامعه در این حوزه ها متمرکز باشد. اما تبدیل فضای مجازی به عرصه ای برای انعکاس یک سویه یا موضوعات فرعی، این خطر را ایجاد می کند که برخی اولویت های اصلی نادیده گرفته شوند یا به حاشیه رانده شوند.

خطر این شیوه در ایجاد فاصله میان حکمرانی و واقعیات اجتماعی نهفته است. اگر فضاسازی های یک جانبه منجر به ارائه تصویری ناقص از اولویت های مردم شود، نه تنها تصمیم گیران را از مسیر صحیح دور می کند، بلکه به مرور، اعتماد عمومی به سیاست ها و برنامه های کلان را نیز تضعیف می کند.

فضای مجازی، به ویژه در شرایط کنونی، ظرفیت بی بدیلی برای شفاف سازی و هم افزایی در حل مسائل اصلی جامعه دارد. تبدیل فضای مجازی به محلی برای تضارب آرا و جلب مشارکت عمومی در حل چالش های کلان، می تواند به تقویت همبستگی و کارآمدی منجر شود. اما این مهم، تنها در صورتی محقق می شود که از فضای مجازی نه برای انحراف افکار عمومی یا بازنمایی موضوعات فرعی، بلکه برای تمرکز بر مسائل اولویت دار استفاده شود.

هرگونه تلاش برای انعکاس اولویت های مردم در فضای مجازی، باید با واقع گرایی و نگاه تخصصی همراه باشد. حکمرانی هوشمند، حکمرانی ای است که از ظرفیت های بی نظیر فضای مجازی برای شناخت بهتر دغدغه های جامعه و ارائه راهکارهای مناسب استفاده کند، نه آنکه این فضا را به محلی برای تکرار صداهای همسو و نادیده گرفتن واقعیات اجتماعی تبدیل کند. اگر فضای مجازی به اتاق پژواک بدل شود، نه تنها شناخت حکمرانی از اولویت های جامعه را مختل می کند، بلکه به تدریج جامعه را از اصلاحات واقعی و کارآمد ناامید خواهد ساخت.

فضای مجازی، ابزاری است که می تواند بستری برای گفت وگوی ملی و حل چالش های کلان باشد، مشروط بر آنکه به درستی مدیریت شود و از ظرفیت آن برای تقویت همگرایی و تمرکز بر مسائل اصلی استفاده شود. انحراف از این مسیر، فرصت های بزرگ را به تهدید تبدیل و تحقق حکمرانی مطلوب و پاسخگویی به نیازهای اصلی مردم را از دسترس دور خواهد کرد. نباید اجازه داد با بودجه های دولتی و شبه دولتی، این فضای بسیار مؤثر، به اتاق پژواک صدای اقلیتی خاص برای پیشبرد مقاصدشان تبدیل شود.

انتهای پیام/

نظرات

captcha