«شانس دوران قاجار» به روایت محمد تهامی نژاد

محمد تهامی نژاد گفت: شانس دوران قاجار این است که عمده فیلم های ساخته شده در آن زمان پنهان شده و بعدها کشف شده اند، در صورتی که از دوران پهلوی فیلم های مستند کمی برجای مانده است.

به گزارش ایسنا، بیست و پنجمین جلسه از برنامه «شب های مستند» موزه سینما به نمایش فیلم «کاروان زرد» به کارگردانی لئون پواریه و آندره سووژ اختصاص داشت، این برنامه عصر 10 دی ماه با حضور محمد تهامی نژاد در سالن فردوس موزه سینما برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی موزه سینما، محمد تهامی نژاد منتقد و پژوهشگر سینما درباره ویژگی های مستند «کاروان زرد» گفت: این فیلم دارای یک تدوین فوق العاده است و فیلمبردار آن نیز زحمت زیادی را متحمل شده است. تجربه تماشای این فیلم و زحماتی که عوامل فنی در مسیر ساخت اثر تحمل کرده اند، من را یاد فیلم «علف» می اندازد که سرشار از لحظات حساس است.

وی ادامه داد: «کاروان زرد» دارای نشانه ای از به کارگیری عنصر تعلیق است و این موضوع برای یک فیلم مستند اتفاقی ویژه محسوب می شد. همچنین گفتار متن این مستند به صورت سوم شخص نوشته شده است.

تهامی نژاد با اشاره به موسیقی به کار رفته در این مستند گفت: موسیقی در این اثر حالتی پرشتاب و هیجان انگیز دارد و تلاش شده تا به گونه ای روایتی مورد بهره برداری قرار بگیرد. همچنین باید اشاره کرد که درباره این فیلم روایت هایی مختلفی وجود دارد و از جانب عده ای مورد توجه قرار گرفته است، در حالی که عده دیگری آن را تقبیح کرده اند. برخی در اروپا این اثر را حماسی می دانند، اما در مقابل برخی دیگر تولید آن را بیهوده دانستند. در هر صورت نکته مهم در این است که «کاروان زرد» یکی از بنیان گذاران سینمای اکتشافی به شمار می رود.

این پژوهشگر سینما بیان داشت: فیلم نوعی مردم نگاری با استفاده از تعریف موجود در قرن بیستم ارائه می دهد. این اثر یک مستند تماشایی برای مخاطب عام به شمار می رود و دارای صورتی پرهیجان است. قرار بر این بوده که «کاروان زرد» در ابتدا توسط یک شاعر و فیلم ساز فرانسوی ساخته شود، اما او توانایی انجام این کار را نداشته است و تهیه کننده کار را از او پس گرفته و به کارگردان های فعلی واگذار می کند.

تهامی نژاد یادآور شد: فیلم دارای یک روایت موجز و اثرگذار بوده و مشخص است که کارگردان برای انجام پذیرفتن این اتفاق تلاش زیادی انجام داده است. همچنین این فیلم علاوه بر تبلیغ سیتروئن، به نوعی تبلیغ خودروی فرانسوی است.

وی با بیان اینکه «کاروان زرد» دارای جلوه های برجسته ای از بروز روحیه عاطفی است، افزود: اقدام موزه سینما برای نمایش این اثر بسیار قابل تقدیر است. تماشای دوباره این فیلم برای من بسیار آموزنده است و هنوز دارای همان جذابیت اولیه است.

وی خاطرنشان کرد: فیلم دارای سه بخش است، بخشی مربوط به ایران و افغانستان، بخش هیمالیا و بخش ورود به چین. بنابراین از لحاظ روایت این اثر به سه دسته تقسیم می شود. در فیلم صحنه ای وجود دارد که مربوط به سمنان است. بخش ایران در این فیلم یک یادگار مهم درباره کشور است. البته فیلم های دیگری نیز در آن دوران درباره ایران ساخته شده اند.

در ادامه ارد عطار پور، مستندساز پیشکسوت گفت: نکات تازه درباره فیلم عنوان شد. برای من سوال است که آیا پنج دقیقه حذف شده این اثر ربطی به مدیریت سیاسی کشور داشته است یا خیر. فیلم «کاروان زرد» از نظر تدوین، فیلمبرداری و حرکت بسیار درخشان است و سند تصویری قدرتمندی به شمار می رود، اما با این حال دارای نگاه استعماری و از بالا به پایین بوده و این اتفاق در فیلم «علف» نیز رخ داده است.

در ادامه تهامی نژاد درباره موضوع سانسور در این فیلم گفت: نمی توان درباره این موضوع به صراحت صحبت کرد اما مهمترین مسئله این است که نسخه دیگری نیز از این فیلم در فرانسه عرضه شده است که به راحتی و از کشور فرانسه در دسترس است. فیلم های بسیاری در دوران قاجار در ایران ساخته شده است اما این روند در دوران پهلوی تضعیف می شود. شانس دوران قاجار این است که عمده فیلم های ساخته شده در آن زمان پنهان شده و بعدها کشف شده اند، در صورتی که از دوران پهلوی فیلم های مستند کمی برجای مانده است. 
وی خاطرنشان کرد: فیلم دارای روحیه تکاملی است و نشان می دهد تمدن از چه مسیری عبور کرده است. «کاروان زرد» به نوعی متکی بر نگاه مردم نگاری قالب در آن دوره تاریخی است. در این فیلم شاهد صنایع و کارخانه ها هستیم و این اثر به گونه ای خاص نشان دهنده مسیر رشد است. همچنین جالب است بدانید که نسخه ای از این اثر با ترجمه در جشنواره جهانی فیلم فجر نیز نمایش داده شده بود.

فخرالدین سیدی، مستندساز پیشکسوت و مجری گرداننده این نشست بود.

انتهای پیام 

نظرات

captcha