دود بی تدبیری و هنجارشکنی بی کرانه در چشم هنرمندان

با حاشیه هایی که در دوسالانه سرامیک پیش آمد معاونت هنری باید پیش بینی لازم برای این موارد را داشته باشد و قبل از ایجاد حاشیه برای آن تدبیر کند تا مانع از به حاشیه رفتن فعالیت های هنری شود.

خبرگزاری مهر -گروه هنر-حسام آبنوس؛ «بی کرانگی» عنوان دوازدهمین دوسالانه سرامیک ایران است که عصر روز گذشته در فرهنگسرای نیاوران آغاز به کار کرد. رویدادی که افتتاح آن با حاشیه هایی همراه بود. حاشیه ای که سبب شده اصل رویداد تحت شعاع آن قرار بگیرد. ماجرا به حضور بی حجاب بیتا فیاضی هنرمند پیشگام عرصه تجسمی در این رویداد و آغاز به کار این رویداد با حضور بی حجاب وی باز می گردد که سبب شد آنچه زحمت اهالی هنرهای تجسمی نامیده می شود در حاشیه قرار گیرد.

این حضور که هنجارشکنی و بی احترامی به قوانین رسمی کشور محسوب می شود سبب شد اعتراض هایی را در پی داشته باشد. این در حالی است که این رویداد با حمایت معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شده و طبیعتاً عرف رایج در چنین رویدادهایی پایبندی به قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است و برگزارکنندگان باید نسبت به آن مراقبت کنند و با کسانی که قصد هنجارشکنی دارند برخورد کند.

از طرفی معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مدت کوتاهی که دوره جدید را سپری می کند با حاشیه هایی همراه بوده که با بی توجهی و سکوت و یا با بیانیه دادن سعی در رفع و رجوع آن حواشی داشته است، در صورتی که قبل از وقوع این حواشی باید برای آن ها تدابیری اندیشیده شود که دود آن در چشم اهل هنر نرود. برای مثال بعد از اجرای بدون مجوز کنسرت یک خانم در یکی از کاروانسراها، معاونت هنری رویه سکوت را در پیش گرفت و ترجیح داد خود را از ماجرا برکنار نگه دارد، این در حالی است که روابط عمومی این معاونت درباره حواشی ایجاد شده پیرامون «پسندیدن» پست کنسرت آن خانم، توسط معاون هنری بیانیه داد و آن را تکذیب کرد و تاکید کرد: «بدیهی است که معاون هنری به منظور اطلاع از موضوعات روز و مطرح حوزه فعالیت خود، به صفحه مذکور در فضای مجازی مراجعه و این ویدئوی پربازدید شده اخیر را مانند بسیاری دیگر از کاربران، مشاهده کرده است؛ اما صفحه ایشان را دنبال نکرده و محتوای منتشره تأیید ( لایک ) نشده است و آنچه در این ارتباط در حال انتشار در فضای مجازی است، خلاف واقعیت بوده و تکذیب می شود.»

این در حالی است که معاونت هنری باید پیش بینی های لازم برای این موارد داشته باشد و قبل از ایجاد حاشیه برای آن تدبیر کند و مانع از به حاشیه رفتن رویدادها و فعالیت های هنری شود. زیرا با توجه به شرایط کنونی بهتر است از دامن زدن به شرایطی که می تواند فعالیت هنری را در حاشیه ببرد و فضا را برای سوءاستفاده کسانی که می خواهند از آب گل آلود ماهی بگیرند، پیشگیری کند. بی شک هنرمندان سرامیست در طول دو سال فعالیت هایی می کنند تا به یک رویداد مهم نزدیک شوند ولی با بی تدبیری، حواشی بر فعالیت های موجود و کار هنری شان سایه می اندازد و زحمت اهل هنر را به باد می دهد. این در صورتی است که اهالی هنر با توجه به روحیات و خصوصیات هنری شان باید از حواشی فاصله بگیرند و بر فعالیت هنری متمرکز شوند و این وظیفه ذاتی معاونت هنری و دستگاه های ذی ربط است که با فراهم کردن شرایط فعالیت حرفه ای برای هنرمندان آن ها را در مسیر اعتلای هنری حمایت کند. چنین رویدادهایی که می تواند موجب همبستگی جامعه هنری شود و رسانه ها نیز با پرداختن به آن ها زمینه ارتباط مخاطبان با هنرمندان تجسمی را فراهم می کنند با چنین اتفاقاتی حواشی بر متن غلبه می کند.

در چنین شرایطی حضور بی حجاب یک هنرمند نه تنها با ارزش های جامعه همخوانی ندارد بلکه هنجارشکنی او سبب به حاشیه رفتن فعالیت سایر هنرمندان می شود. این در حالی است که هنرمندان بسیاری در طول تاریخ این سرزمین با فعالیت مستمر هنری سعی در اعتلای هنر این سرزمین داشته اند و توانسته اند موفقیت های بسیاری کسب کنند و بر تاریخچه هنری این سرزمین چیزی بیفزایند. چنین رفتارهایی نه تنها مسیر پیموده شده را همواره نمی کند بلکه سبب از بین رفتن زحمات هنرمندانی می شود که طی سال ها برای رسیدن به نقطه کنونی هنر ایران تلاش کرده اند. از نظر نباید دور داشت که رفتارهای خارج از عرف و قانون نه تنها کمکی به بهبود وضع هنر و هنرمندان نمی کند بلکه سبب انسداد مسیر پیش رو می شود و موجب به حاشیه رفتن هنرمندانی می شود که به فعالیت هنری اصالت می دهند.

بهتر است معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که دغدغه های هنرمندان را بهتر می شناسد و برای تسهیل فعالیت هنری شان تلاش می کند، با بی تدبیری زمینه منزوی شدن هنر و هنرمندان را فراهم نکند و مسیری را که بسیاری برای بارور شدن آن تلاش کرده اند، مسدود نکند.

نظرات

captcha